Zaterdag 19/06/2021

Een jaar later wonen Vier op de vijf overlevenden nog altijd in tentenkampen of bij vrienden

President van Indonesi� bedankte de internationale gemeenschap maar herinnerde aan de noodzaak van een volgehouden inspanning

Azië bidt voor tsunamislachtoffers

In alle landen aan de Indische Oceaan zijn gisteren herdenkingsplechtigheden gehouden voor de 231.000 slachtoffers van de tsunami op tweede kerst vorig jaar, een van de zwaarste natuurrampen van de voorbije jaren. In hun redevoeringen bedankten gezagsdragers voor de internationale hulp, er evenwel aan toevoegend dat er ontzettend veel wederopbouwwerk aan de winkel blijft.

BrusseL / Banda Atjeh

Reuters / Eigen berichtgeving

In Zuidoost-Azië hebben bezoekers uit de hele wereld samen met bewoners en autoriteiten hulde gebracht aan de 231.000 slachtoffers van de tsunami van 26 december vorig jaar. Overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers hebben samen met de leiders van de zwaarst getroffen landen - Indonesië, Thailand en Sri Lanka - gebeden, stiltemomenten gehouden of de graven van de overledenen bezocht. Hoewel de internationale solidariteit bijzonder groot was en meteen na de ramp een nooit geziene hulpcampagne op gang kwam, blijft veel nood niet gelenigd. Heel wat mensen zijn getraumatiseerd en velen noemen zich voor altijd getekend door de reuzengolf, die op sommige plaatsen 10 meter hoog was.

De grootste herdenkingsplechtigheid vond gisteren plaats in Banda Atjeh, de Indonesische stad in het hart van de zwaarst getroffen regio, Atjeh. Daar maakte de tsunami, het gevolg van een onderzeese aardschok van 9,5 op de schaal van Richter, 170.000 doden. Ruim een half miljoen mensen waren op slag dakloos.

"Een jaar geleden is het onder dezelfde heldere hemel dat moeder Natuur zich met extreem geweld tegen ons ontketend heeft", zei de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gisteren in Banda. Om 8.16 uur precies gisterochtend, het uur van de tsunami, duwde Yudhoyono op de knop van een sirene, waarna een minuut stilte gehouden werd.

De president bedankte de internationale gemeenschap maar herinnerde aan de noodzaak van een volgehouden inspanning. Gisteren hield Indonesië ook een eerste oefening met het nieuwe tsunamiwaarschuwingssysteem. Experts wijzen erop dat tienduizenden levens hadden kunnen worden gespaard als de landen van Zuidoost-Azië over hetzelfde waarschuwing hadden beschikt als die in de Stille Oceaan.

In totaal werden dertien landen vorig jaar door de tsunami getroffen, waaronder Indonesië, Thailand, Sri Lanka en in mindere mate ook India. Zo krachtig was de vloedgolf dat ze vele uren later ook op de Oost-Afrikaanse kusten nog voor grote schade zorgde. Alles samen heeft het natuurfenomeen liefst 1,8 miljoen mensen dakloos gemaakt. Vandaag wonen vier op de vijf slachtoffers nog altijd in tentenkampen of bij vrienden.

In Thailand plaatste eerste minister Takhsin Shinawatra gisterochtend de eerste steen van wat een tsunami-memoriaal moet worden. Hij deed dat in de badplaats Khao Lak, in het zuiden van het land. Daar kwamen vorig jaar heel wat toeristen om het leven. Nabestaanden van Zweedse toeristen zongen er in koor en gingen het water in om bloemenkransen zeewaarts te begeleiden. In de door de tsunami getroffen regio's van Thailand waren zondag al urenlang bidstondes georganiseerd in boeddhistische kloosters. In Thailand wachten overigens nog steeds 805 lijken op identificatie.

In Sri Lanka hingen de vlaggen halfstok en heeft kersvers president Mahinda Rajapakse twee minuten stilte in acht genomen. Rajapakse legde bloemen neer bij het golfvormige tsunami-monument. Op de Sri Lankaanse zuidkust hebben dorpelingen gebedswakes gehouden met kaarsen die ze in kokosschelpen aangebracht hadden. In de regio Nagapattinam, in India, zijn vissers niet uit vissen gegaan ter nagedachtenis van de doden. In Nagapattinam viel vorig jaar de helft van India's 12.405 geregistreerde slachtoffers.

Een jaar na de tsunami is de wederopbouw van de getroffen kustgebieden volop aan de gang. Multilateraal en bilateraal heeft de internationale gemeenschap vorig jaar ongeveer 7,3 miljard dollar hulp geboden. Privépersonen hebben wereldwijd zo'n 5,7 miljard dollar ingezameld. Maar een groot deel van de beschikbare giften moet nog aan wederopbouwprojecten worden toegekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234