Woensdag 28/07/2021

Jongerenwelzijn

Een jaar geleden stierf Jordy een eenzame dood: "Zo'n drama kan opnieuw gebeuren"

Jordi stierf vorige zomer in een tentje op de Gentse Blaarmeersen. Beeld belga
Jordi stierf vorige zomer in een tentje op de Gentse Blaarmeersen.Beeld belga

Precies een jaar geleden stierf Jordy een eenzame dood op de Blaarmeersen. Maar een hoop maatregelen en veel goede intenties later, kunnen er nog altijd nieuwe Jordy’s vallen. “De meest kwetsbaren worden nog altijd niet bereikt.”

Afgelopen weekend postte journaliste en zelf instellingenkind Saskia Van Nieuwenhove een schrijnend bericht op Facebook. Over een meisje dat haar hele jeugd in instellingen doorbracht, maar na haar achttiende verjaardag – nu vijf maanden geleden – op straat belandde en geen gepaste hulp vond. Het meisje kwam volledig ontredderd, getraumatiseerd en ondervoed terecht bij Van Nieuwenhove, die haar prompt in huis nam. Het verhaal doet sterk denken aan dat van Jordy vorig jaar.

Nochtans is er sinds zijn dood heel wat aandacht gegaan naar de problematiek van de ‘jeugdzorgverlaters’. Er kwam een actieplan om jongvolwassenen met problemen beter op te vangen. “Het overlijden van Jordy was een schok en het beleid heeft er wel degelijk lessen uit getrokken”, stelt Peter-Jan Bogaert, woordvoerder bij het Agentschap Jongerenwelzijn. “De capaciteit in de jeugdhulp is dit jaar al uitgebreid, waardoor ook jongvolwassenen er terechtkunnen. Er is 500.000 euro bij gekomen voor de centra voor algemeen welzijnswerk (CAW) om jongvolwassenen woonbegeleiding te geven.”

Studiowerking

Voorts worden voorzieningen voortaan ook aangeraden om al vanaf 16 jaar een uitstroomplan voor te bereiden en de volgende twee jaar wordt telkens een miljoen uitgetrokken om innovatieve woonvormen te promoten. Bogaert: “Bij jongvolwassenen komt de klassieke jeugdhulp vaak te betuttelend over, maar zelfstandig wonen is voor velen dan weer te vrij. Daarom willen we bijvoorbeeld studiowerking, waarbij een viertal jongeren samenwoont en geregeld bezoek krijgt van een begeleider, promoten.”

Ook het recht op voortgezette jeugdhulp kan nu tot de leeftijd van 25 jaar. Op voorwaarde dat die jongeren dat zelf willen en dat er plaats is in de voorzieningen natuurlijk, want daar wringt het schoentje soms nog.

Ook Saskia Van Nieuwenhove ontkent niet dat er na Jordy al heel wat inspanningen gedaan zijn. Probleem is alleen dat een specifieke groep, de meest kwetsbaren, nog altijd niet bereikt wordt. “Al die maatregelen ‘pakken’ niet bij die Jordy’s”, stelt ze. “Het gaat hier om jongeren met een heel complexe problematiek. Ze zijn te sterk voor psychiatrische hulp of begeleiding voor personen met een handicap. Maar ze zijn ook totaal niet zelfredzaam, ook al worden ze daarop voorbereid in de voorziening.”

Volwassenen

Aangezien het hier om 18-plussers gaat, wordt van hen wel verwacht dat ze zelf initiatief nemen als ze hulp willen. Een volwassene kun je niet zomaar verplichten zich te laten helpen. Maar door hun instellingenverleden, complexe problematiek en opgelopen trauma’s keert deze groep zich vaak net af van die hulpverlening. Van Nieuwenhove: “Wat die jongeren nodig hebben, is rust en iemand die ze kunnen vertrouwen die hen begeleidt. Iemand ook die begrijpt waarom ze zich afkeren. Maar wat ze krijgen is tientallen goedbedoelende hulpverleners aan wie ze telkens weer hun verhaal moeten doen, én een bijzonder bureaucratisch systeem van procedures waarin ze verdwalen. Zo’n jongere heeft geen boodschap aan zaken als prioroverleg, cliëntoverleg of indicatiestelling. Ze kunnen dat helemaal niet volgen. En het duurt ook allemaal vreselijk lang.”

Woordvoerder Bogaert begrijpt dat het frusterend kan zijn voor jongeren. “Er moeten een aantal fases worden doorlopen. En ja, dat kan enkele dagen tot een paar weken duren. Maar dergelijke gesprekken en overlegmomenten zijn nu eenmaal nodig om tot een duurzame oplossing te komen."

Bij Jongerenwelzijn maken ze zich sterk dat er voor dit meisje een duurzame oplossing in de maak is. Al is men er zich daar wel van bewust dat dramatische situaties nooit helemaal uit te sluiten zijn. Bogaert: “We kunnen niet beloven dat er geen Jordy’s meer zullen zijn. Wel dat we ons uiterste best doen om die te vermijden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234