Donderdag 17/10/2019

Eén jaar cel voor negationist Verbeke

Kortrijk l De Kortrijkse negationist Siegfried Verbeke en zijn Franse kompaan Vincent Reynouard zijn veroordeeld tot één jaar effectieve gevangenis-straf. De twee moeten elk ook een boete van 24.789 euro betalen. De rechtbank heeft hun onmiddellijke aanhouding bevolen.

De Brusselse correctionele rechtbank tilde er zwaar aan dat zowel Verbeke als Reynouard ondanks eerdere veroordelingen volharden in hun beweringen. Volgens de rechtbank waren hun stellingen ook niet gebaseerd op historisch onderzoek maar op racistische gronden. Naast een boete en gevangenisstraf wordt Verbeke ook nog eens tien jaar ontzet uit zijn burger- en politieke rechten.

Verbeke en Reynouard hadden in brochures, pamfletten en op stickers het bestaan en de omvang van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog geminimaliseerd of botweg ontkend. Een van die brochures werd in 2003 naar een hoop particulieren en instellingen verzonden. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) kreeg op die manier lucht van de zaak en diende een klacht in bij het Brusselse parket.

Het gerecht had Verbeke en Reynouard voordien al in het vizier. In 2001 hadden speurders van de Brusselse federale politie immers al huiszoekingen uitgevoerd op drie adressen in Antwerpen, waar Verbeke en zijn organisatie Vrij Historisch Onderzoek (VHO) gevestigd waren. Tezelfdertijd vielen ze ook een boekhandel in Elsene binnen, omdat het vermoeden bestond dat Vincent Reynouard daar verbleef. Zowel in Antwerpen als in Brussel werden boekwerken, pamfletten en brochures gevonden waarin de Jodenvervolging ontkend of geminimaliseerd werd.

Zowel Verbeke als Reynouard hebben al een gevuld strafblad als het op negationisme aankomt. Zo veroordeelde de Antwerpse correctionele rechtbank Siegfried Verbeke en diens broer Herbert in 2004 tot een jaar cel met uitstel voor negationisme. Siegfried Verbeke ging in beroep maar daar werd de celstraf omgezet in een effectieve straf. Voordien was hij in Nederland al veroordeeld omdat hij de inhoud van het dagboek van Anne Frank in twijfel trok.

Reynouard van zijn kant kreeg in 2007 van een Franse rechtbank een jaar cel omdat hij in brochures het bestaan van de Jodenvervolging ontkende. In 1996 en in 1991 werd hij ook al voor gelijkaardige feiten veroordeeld. (KRH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234