Vrijdag 19/08/2022

'Een ideaal boek leert je iets bij'

Als hij niet zit te lezen, kruipt Bart Mesuere graag op zijn fiets of geniet hij van muziek. Wanneer het mooi weer is, zit hij het liefst op een bankje in een park te lezen. "Daar is altijd wel iets te zien. Ik zou ook in mijn tuin kunnen lezen, maar als informaticus is het een aangename afwisseling om wat volk om je heen te hebben."

Ben je dan niet snel afgeleid als je leest?

"Goh, dat is afhankelijk van het boek dat ik aan het lezen ben. In sommige verhalen ga je nu eenmaal meer op. Maar als iets in de omgeving mijn aandacht trekt, is dat zeker niet vervelend."

Is lezen een passie of gewoon een leuk tijdverdrijf?

"Tijdens de lagere school heb ik heel veel gelezen, zowat alle boeken uit de plaatselijke bibliotheek. Toen ik in het middelbaar zat, is dat fel verminderd. Pas tijdens mijn derde jaar aan de universiteit ben ik opnieuw beginnen te lezen, nadat een vriendin uit de taal- en letterkunde mij een boek had toegeschoven. Nu lees ik elke twee weken een boek uit."

Er zit veel variatie in je boekenkast.

"Ik lees zowel fictie als non-fictie. Ook graphic novels lees ik graag. In Vlaanderen is daar weinig aandacht voor, nochtans vind ik dat zeer interessant. Naast het verhaal komt immers ook het vormelijke aspect aan bod.

"Vaak lees ik verscheidene boeken tegelijk. Wanneer het ene te saai wordt, grijp ik naar een ander boek. Nu ben ik bezig in romans van Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer en John Varley.

"Tachtig procent van de boeken die ik lees, zijn Engelstalig. Zeker non-fictie lees je het best rechtstreeks in het Engels. Dat is ook een stuk goedkoper als je ze online koopt."

Hoe vind je je leesvoer? Ga je doelbewust op zoek naar bepaalde boeken of laat je je titels aanraden?

"Zelf leen ik graag eens een boek uit, maar ik krijg weinig tips van leeftijdgenoten. Daarom gebruik ik de website Goodreads.com. Daarop zie je niet alleen wat je kennissen lezen, maar krijg je ook boeken aangeraden die aansluiten bij wat je al gelezen hebt. Zeker voor graphic novels is dat handig, want ik ken weinig andere mensen die daarmee bezig zijn. Als ik in een boekenwinkel iets vind, is dat meestal heel toevallig."

Leren boeken jou iets bij over het echte leven?

"Zeker, maar dan voornamelijk de non-fictieboeken. Sociologie en economie vind ik zeer interessant. Fictieboeken veranderen mijn kijk op de wereld minder. Er zit dikwijls wel een boodschap in, maar ik ga die niet op mijn eigen leven projecteren. Fictie lees ik ter ontspanning, als ik iets uitdagender wil, grijp ik naar non-fictie."

Met welke schrijver zou je graag eens een dag optrekken?

"Craig Thompson. Hij is de auteur van de graphic novels Blankets en Habibi. Er zit ontzettend veel in zijn boeken, ik vraag me af hoeveel research hij daarvoor doet. Hoe ziet zijn dagritme eruit? Hoeveel pagina's per dag tekent hij om aan een boek van 700 pagina's te komen?

"Ook Nassim Nicholas Taleb, auteur van The Black Swan, zou ik graag eens ontmoeten, niet zozeer vanwege zijn boeken, maar vooral omdat hij zo'n interessante mens is. Hij kan nogal arrogant overkomen."

Zijn er boeken waarvan je op de verfilming zit te wachten?

"Neen, niet echt. Onlangs heb ik wel The Perks of Being a Wallflower gezien nadat ik ook al het boek had gelezen. Ik vond dat de film een meerwaarde had omdat de muziek nu eenmaal beter uit de verf kwam."

Hoe ziet jouw ideale boek eruit?

"Een ideaal boek is toegankelijk en leert je iets bij. Het liefst is het ook niet te dik, anders houd ik het moeilijk vol om te blijven doorlezen. Ik lees tamelijk traag, dat speelt mee. Ik maak wel bewust tijd om te lezen, anders kom ik er niet toe."

Volgende week: Pieter D'Hooghe (20), student communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234