Woensdag 26/01/2022

Belangrijk nieuwsCoronavirus

Een hoogrisicocontact, symptomen of een positieve test op coronavirus, wat nu? Deze gids legt het uit

null Beeld ANP
Beeld ANP

Door de omikronvariant regent het coronabesmettingen en quarantaines. Daarom hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land besloten de test- en quarantaineregels te versoepelen. U voelt zich ziek en hebt symptomen van covid? Of u voelt zich helemaal niet ziek maar u had een hoogrisicocontact of legde een positieve test af? We leggen u uit wat u in welke situatie moet doen met deze gids.

Beau Wauters en Ann De Boeck

Eerst en vooral:

Wat is een hoogrisicocontact? Een situatie waarbij iemand in nauw contact is geweest met een persoon die (later) besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Afhankelijk van de locatie of sector wordt gedefinieerd wat ‘nauw contact’ betekent. Vaak gaat het om contact in een niet-verluchte binnenruimte of een contact van minstens 15 minuten op korte afstand (minder dan 1,5 meter).

Wat is quarantaine? Quarantaine is de term die gebruikt wordt voor personen die (nog) geen Covid-19 hebben, maar wel blootgesteld werden aan het virus. Uit voorzorg moeten deze personen (afhankelijk van hun vaccinatiestatus) thuisblijven en contact volledig vermijden met andere mensen, onder wie ook hun huisgenoten. Naar de supermarkt of apotheek gaan mag wel nog.

Wat is isolatie? Personen met een bevestigde coronabesmetting moeten in isolatie. Dat geldt zowel voor personen die symptomen vertonen als voor personen zonder symptomen die een positieve PCR- of antigeentest hebben afgelegd. Zij moeten ten allen tijde thuisblijven, ook naar de supermarkt gaan is verboden.

Wat is een positieve test? Een PCR-, zelf- of antigeentest die een positief resultaat toont, geeft aan dat u besmet bent met het coronavirus.

Situatie 1: u hebt symptomen

De tests zijn schaars en worden voortaan vooral voorbehouden voor mensen die duidelijke covidsymptomen hebben. Wie zich ziek voelt, kan via deze zelfevaluatietool van de overheid nagaan of een test nodig is. De FOD Volksgezondheid vraagt om thuis te blijven en uw huisarts niet te contacteren als u lichte of slechts één van de volgende symptomen hebt.

• Hoest
• Ademhalingsmoeilijkheden
• Koorts
• Pijnklachten
• Vermoeidheid
• Smaakverlies en/of verlies van reukzin
• Diarree
• Loopneus
• Keelpijn

Aan de hand van een aantal vragen op de site krijgt u gericht advies. “Ofwel krijg je het advies je te laten testen, ofwel krijg je te horen dat er geen onmiddellijk risico lijkt te zijn op Covid-19”, zegt Karine Moykens van de covid-taskforce. “Als we aanraden een PCR-test te laten afnemen, vind je automatisch de link naar de onlinetool waar je een gratis testcode kan krijgen.”

Met de testcode kan u een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheek. In dat laatste geval hebt u na een kwartier het resultaat al. U contacteert de apotheek best wel op voorhand voor een afspraak. Als u een hoger risico op ernstige Covid-19 loopt, bijvoorbeeld bij zwangerschap of diabetes, raadpleegt u wel best een arts.

Zolang u nog geen resultaat van de test hebt, blijft u thuis. Noteer de gegevens van iedereen met wie u in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen begonnen. Als de test positief is, kan deze lijst gebruikt worden in het kader van contactopvolging.

Situatie 2: u had een hoogrisicocontact

Vanaf 10 januari 2022 zijn de regels voor (gevaccineerde) hoogrisicocontacten versoepeld.

• Kreeg u in de afgelopen vijf maanden een boosterprik (of tweede dosis) van een coronavaccin, dan moet u niet langer in quarantaine na een hoogrisicocontact. Ook moet u geen PCR-test meer laten doen. Voorzichtig blijven en een masker dragen blijft wel belangrijk. Treden er alsnog symptomen op? Keer dan terug naar situatie 1.

• Kreeg u nog geen boosterprik en is uw tweede vaccinatie meer dan vijf maanden geleden? Dan moet u na een hoogrisicocontact minstens drie dagen in quarantaine. Vanaf dag vier mag u (tenzij er symptomen optreden) opnieuw naar buiten, op voorwaarde dat u voorzichtig blijft en gebruik maakt van zelftests tot en met dag zeven na het hoogrisicocontact. Ook in dit geval krijgt u geen PCR-test meer.

• Bent u helemaal niet gevaccineerd? Dan verandert er niets. Zowel op dag één als op dag zeven na een hoogrisicocontact moet u een PCR-test afleggen, in tussentijd moet u in quarantaine.

• Wat met minderjarigen? “Aangezien jongeren tussen 12 en 17 jaar nog geen booster krijgen, worden zij als volledig gevaccineerd beschouwd na hun eerste twee Pfizer-prikken, ongeacht wanneer die zijn gezet”, laat de woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten.

Kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen de status van de volwassene(n) waarbij zij op dat ogenblik verblijven. Dit betekent dat het kind dezelfde regels moet volgen als deze volwassene(n). Zodra een van hen aan quarantaine of isolatie onderworpen is, geldt dit ook voor het kind.

Een belangrijke nuance is wel dat dit losstaat van de situatie in de scholen.

Situatie 3: u legde een positieve coronatest af

In dit geval gaat u niet in quarantaine - waarbij u bijvoorbeeld wel nog met mondmasker naar de supermarkt mag gaan - maar in isolatie. U blijft dus sowieso thuis en vermijdt alle fysieke contacten, ook met uw huisgenoten.

Uw vaccinatiestatus maakt hier niets uit, wel de ernst van de symptomen. Zijn die ernstig, dan blijft de huidige isolatieperiode van 10 dagen van kracht. Zijn de symptomen mild of afwezig, dan wordt de isolatie ingekort naar 7 dagen. De voorwaarde is dat u al drie dagen koortsvrij bent. “Nadien moet u nog drie dagen extra beschermende maatregelen nemen, zoals het beperken van het aantal contacten tot het strikt noodzakelijke en continu een masker dragen in binnenruimtes”, stellen de ministers van Volksgezondheid.

Zij raden een FFP2-masker aan, maar dat is niet verplicht. Alle activiteiten waarbij het dragen van een masker onmogelijk is, zoals samen eten, zijn wel verboden.

Volgt u de regels voor quarantaine of isolatie niet, dan dreigt een straf of boete. U mag niet naar kantoor. Wie niet kan thuiswerken, krijgt een quarantainecertificaat.

Na uw positieve test begint ook de contactopvolging. Al uw hoogrisicocontacten lopen risico en moeten mogelijk in quarantaine (zie situatie 2).

Situatie 4: u test positief met een zelftest

Zoals we hierboven uitlegden, kan u ook een zelftest afnemen. Die kan u bij de apotheker of in sommige winkels kopen. Maar let op: deze zelftest vervangt de PCR-test niet, dus laat zeker ook een test in een testcentrum of labo afnemen bij een positief resultaat met de zelftest. Als uw zelftest positief is, moet u in afwachting van de PCR-test in quarantaine gaan. Vergeet ook niet de contactopvolging via 02/214.19.19 op de hoogte te brengen van uw laatste contacten. De contactopvolging contacteert u ook als u een corona-alert (rood scherm) krijgt, via de app Coronalert op uw smartphone.

Wat met kwetsbare personen?

Dat hangt ervan af. Wie gehospitaliseerd is met een besmetting moet nog steeds een isolatie van twee weken respecteren. Zogenaamde immunogecompromitteerden, met een lagere immuniteit, behouden een isolatieperiode van drie weken.

Voor kwetsbare personen in woon-zorgcentra wordt de duur van de isolatie teruggeschroefd van veertien naar tien dagen, op voorwaarde dat zij hoogstens milde klachten hebben. Ook moeten ze zeker drie dagen koortsvrij zijn. Het personeel dat hen verzorgt, moet ook nog maar zeven dagen in isolatie, waarna ze wel verplicht een FFP2-masker moeten dragen op de werkvloer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234