Zaterdag 28/05/2022

'Een hond zonder kop kan niet bijten'

Gehavend Charleroi verliest voor vijfde keer

Aalst

Eigen berichtgeving

Guy Reynaerts

Vijf op tien. In schoolse termen net voldoende, maar voor een ploeg als Charleroi zonder meer een buis. Al kunnen de Spirous verzachtende omstandigheden inroepen, ze konden immers nog geen enkele wedstrijd 'au grand complet' aantreden. Wat niet wegneemt dat een team met zo'n vat aan talent toch beter moet presteren.

De stop voor de nationale ploeg komt ongetwijfeld op een gedroomd moment voor Charleroi. Het rijtje spelers dat in het Forum in burger op de bank zat - Desy, Morton, Beeuwsaert en nu ook Stas - is zowat de halve basisploeg van Charleroi. "Ik hoop er in elk geval een paar te recupereren voor de wedstrijd van begin december tegen Oostende", zuchtte coach Giovanni Bozzi. Doordat Stas, vier weken out met een gebroken rib en dus ook afwezig voor de nationale ploeg, niet beschikbaar was, kon Bozzi enkel op de piepjonge Rion rekenen als spelverdeler. "Een hond zonder kop kan ook niet bijten", stelde de Aalsterse coach Brad Dean laconiek vast. "Om een basketbalploeg te dragen heb je een sterke spelverdeler nodig en die was bij Charleroi niet voorhanden." Vreemd genoeg startte Bozzi niet met Rion als spelmaker maar werd de zwarte piet aan Eric Cleymans doorgespeeld. "Iets wat ik eigenlijk nog nooit gedaan heb", liet Cleymans horen. "Je geeft ook een stuk van je normale spelpatronen weg op die manier. Het is me trouwens opgevallen hoeveel slagen je op die positie krijgt te incasseren."

Feit was dat Charleroi nooit in de wedstrijd kwam. Heel even kon Jerome, de enige bezoeker die op niveau speelde, de schijn hoog houden. Hij kon de vliegende start (12-4) van het door zijn publiek gedragen Aalst ongedaan maken (12-10). Maar Michael Doyle, sinds het begin van het seizoen heel sterk bezig, herinnerde even aan de Daren Queenan van de grote dagen. Met 5 op 6 en 3 op 4 driepunters gaf Doyle zijn ploeg vleugels. "Michael doet me een betere coach lijken dan ik in werkelijkheid ben", grijnsde Dean. "Vlot scoren in een ploeg, waarbij iedereen klaarstaat voor mekaar, is niet echt moeilijk", was het bescheiden commentaar van Doyle. "Toch vond ik Charleroi, dat ongetwijfeld een heel getalenteerde groep heeft, erg mak, bijna lui acteren."

Een vaststelling die wellicht vooral Elisma, de hele eerste periode zo goed als onzichtbaar en Goethals, die momenteel vruchteloos de goede conditie zoekt, op hun hoed mogen steken. Ondanks een aanvallend falende (0 op 4), maar goed leidende Ibens, werd het verschil alsmaar groter. Ook Loridon kwam helpen met een paar driepunters en bij de rust zag Charleroi de bui al hangen (42-26). "Zonder Stas, die verschrikkelijk goed draaide, kwamen we wellicht een beetje te veel als geslagen ploeg op het veld", meende Bill Varner, die na de pauze nog probeerde te redden wat er te redden viel.

Doyle en ook Williams leidden hun ploeg evenwel naar 52-36. Moment waarop Cleymans uitpakte met een elleboogstoot in het aangezicht van Loridon. "Die jongen speelt gewoon al jaren zo", sneerde Loridon. "Dit kost me een gebroken neus en een genaaid ooglid. Ik noem dit gewoon laf." Cleymans zwakte de furieuze aantijgingen van zijn opponent af. "Pieter en ik zijn nooit beste maatjes geweest. Dat betekent echter niet dat ik moedwillig een tegenstander wil kwetsen. Dat ligt zeker niet in mijn aard."

Heel even leek Charleroi van de verwarring te profiteren om terug te sluipen tot 57-42, maar Ibens snelde zijn Antwerps maatje meteen ter hulp met een paar erg belangrijke korven (63-46). Loridon verscheen wat onverwacht zelfs opnieuw op het parket. "Ik had geen schrik dat hij opnieuw met Cleymans zou gaan rommelen", staafde Dean zijn beslissing. "Pieter is rijper en verstandiger geworden en kan nu op een sportieve manier weerwraak nemen." Dat deed Loridon ook door net voor affluiten met een prachtige beweging voorbij Varner te scoren, waardoor het Forum als vanouds uit zijn dak ging.

Aalst ziet de Saporta-bekerwedstrijd tegen Split dus met vertrouwen tegemoet. Voor Charleroi ziet de onmiddellijke toekomst er niet meteen rooskleurig uit. "Aangezien we in Saratov Varner niet mogen opstellen, beschikken we slechts over zes spelers", liet een pessimistische Cleymans nog horen. "Jongens die op den duur ook op hun tandvlees zitten. Het wordt een verschrikkelijk moeilijke opdracht."

Doyle: 'Ik vond Charleroi, dat ongetwijfeld een heel getalenteerde groep heeft, erg mak, bijna lui acteren'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234