Dinsdag 07/07/2020

Een historische

verslag de 76ste editie

van de academy awards

Oscar-nacht, maar saai!

Voor zover daar nog door iemand aan getwijfeld mocht worden, de Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson heeft met elf beeldjes definitief film- en Oscar-geschiedenis geschreven. Maar verder was er geen sprake van veel animo, hoezeer gastheer Billy Crystal ook zijn best deed. Alhoewel, her en der was er toch plaats voor kleine plaagstootjes, richting collega's of richting politiek. George Bush is duidelijk niet de vriend van elke ster in filmland.

Kortom, een historische Oscar-nacht en dus voorzien van een ingebouwde suspense, want naarmate de ceremonie vorderde en elke nominatie een beeldje opleverde, steeg ook de spanning om te zien of The Return of the King een 'clean sweep' of loepzuivere overwinning zou kunnen scoren. Tegelijk werd dit een van de saaiste Oscar-shows sinds lange tijd. Het filmpje dat Billy Crys-tal (nu al voor de achtste keer) als gastheer introduceerde, onder de toepasselijke titel The Return of the Host, was nochtans veelbelovend en verdiende eigenlijk een nominatie in de Oscar-categorie voor beste korte speelfilm. Maar dat niveau werd nadien nooit meer gehaald.

De acceptance speeches wedijverden met elkaar in langdradigheid en waren zelden meer dan een ongeïnspireerde opsomming van tientallen namen. Gelet op de talrijke dankwoorden voor de opeenvolgende The Return of the King-bekroningen kwam Billy Crystal op een bepaald moment aandraven met de droge opmerking: "Het is nu officieel. Iedereen in Nieuw-Zeeland werd inmiddels bedankt." Toen de Oscar-triomf van Peter Jackson steeds grotere vormen begon aan te nemen, kwam Crystal met een andere mededeling op de proppen: "Mensen beginnen nu naar Nieuw-Zeeland te verhuizen. Alleen maar om bedankt te worden." Het waren slechts enkele humoristische druppels op een schroeiende plaat van verveling. De presentatie door Jack Black en Will Ferrell van de best song-categorie leek daar met hun sarcastische liedje 'You're boring' perfect op in te spelen.

De enige die voor een beetje animo zorgde was documentairemaker Errol Morris, die voor The Fog of War bekroond werd met de Oscar voor de beste documentaire. Eerste bedankte hij de Academy voor deze blijk van waardering voor zijn werk, maar hij liet tegelijk horen dat het hoog tijd werd. Nadien verwees hij naar de inhoud van The Fog of War (over het Vietnam-debacle) en sprak de vrees uit dat zijn land bezig was een gelijkaardige vergissing te begaan. Niet zo scherp als collega-documentairemaker Michael Moore dat vorig jaar deed met zijn "Shame on you, mister Bush", maar het was tenminste toch iets.

Omdat Peter Jackson met zijn The Return of the King zo vriendelijk was geweest om alle nominaties in de acteercategorieën aan andere films te laten, konden toch nog enkele producties met mooie troostprijzen naar huis. Voor Mystic River werden zowel Sean Penn (beste acteur) als Tim Robbins (als beste mannelijke bijrol) beloond. Robbins, die later toegaf dat hij niet op een Oscar had gerekend omdat hij vorig jaar zwaar onder vuur was genomen vanwege zijn stellingname tegen de oorlog in Irak, beperkte zich tot de problematiek van zijn personage in Mystic River, namelijk een man die nog steeds gebukt ging onder het feit dat hij als kind slachtoffer was geworden van seksueel misbruik. Zijn oproep, dat het geen schande of teken van zwakheid is om hulp te zoeken, leek op een bizarre manier samen te vallen met de opening van het Dutroux-proces.

Wat Sean Penn betreft, was het een eerste verrassing dat hij sowieso aanwezig was, een tweede verrassing dat hij ondanks zijn rebels imago toch door de Academy uitverkoren werd, en een derde verrassing dat zijn dankwoord zo mak was, met alleen een vrij cryptische verwijzing naar het feit dat acteurs niet alleen weten dat er niet zoiets als 'best in acting' bestaat, maar ook geen WMD's. Dat laatste letterwoord blijkt weapons of mass destruction te betekenen en was dus toch een sneer naar de oorlogszuchtige Bush.

Te midden van de talrijke liefdesbetuigingen in de richting van echtgenoten, ouders en persoonlijke agents en advocaten was er ook het dankwoord van Adam Elliot (Oscar-winnaar voor korte animatiefilm met Harvie Krumpet) voor "my beautiful boyfriend". Dat Adrien Brody van zijn kant heel ostentatief een mondverfrisser hanteerde alvorens de Oscar voor de beste actrice bekend te maken, had dan weer te maken met zijn opmerkelijke, want zeer innige omhelzing van actrice Halle Berry, toen die hem vorig jaar de Oscar als beste acteur overhandigde voor zijn rol in The Pianist.

Jan Temmerman

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234