Donderdag 30/03/2023

Een hele zomer sterren kijken

In Oostrozebeke wordt zaterdag een stuk van de expresweg afgezet, in Dilbeek vertonen ze Rien à déclarer in het lokale politiekantoor. Ook deze zomer ontluikt in het vlakke land menig filmfestival. Met als rode draad: gratis, open lucht en Hasta la vista.

VIEWMASTER, GENT

Wat? Voor zijn vijfde editie strijkt VIEWMASTER op de Gentse Bijlokesite neer, alwaar op het centrale grasplein een honderdtal strandstoelen wordt opengeklapt. Na onder meer 'zand', 'het geloof' en 'de machine' is het centrale thema dit jaar 'het lichaam', een verwijzing naar het hospitaalverleden van deze locatie. Freddy De Kerpel, KASKcinema, Murielle Scherre, STAM en Les Ballets C de la B selecteren telkens een titel en komen die ook inleiden. Als het regent projecteert VIEWMASTER in de Zwarte Zaal van het KASK, eveneens op de Bijlokesite.

Randanimatie? De vertoningen starten pas na zonsondergang en worden voorafgegaan door een dj-set. Hou dus de Druivelaar in de gaten.

Op de affiche? When We Were Kings (3/8), Lovers and Lollipops (10/8), De Balletten en ci en là (17/8), Intimacy (24/8) en Nosferatu (31/8, met livemuziek)

Wanneer? Van 3 tot 31 augustus, elke vrijdagavond.

Waar? Bijlokesite, Godshuizenlaan 2

PLEIN OPEN AIR, BRUSSEL

Wat? 100.000 vierkante meter nieuwe kantoren, tussen het Bara- en het Hortaplein. Een honderdtwintig meter hoge V-constructie. Uitbreiding van de noord-zuidverbinding. Die plannen liggen momenteel op tafel inzake restyling van de buurt rond het Brusselse Zuidstation. Net als de voorbije jaren - het festival bestaat sinds 1998 - wil PleinOPENair die urbanistische transformaties voor het voetlicht brengen. Opvallend: de voorbije 'stadskankers' waar PleinOPENair het witte doek uitrolde, zijn intussen zo goed als allemaal bedekt met blinkende galerijen en kraaknette kantoorgebouwen.

Met twee weekends en een woensdag is het festival dit jaar kleinschaliger dan andere jaren. Tussendoor houdt PleinOPENair ook even halt in de Vooruitgangsstraat in Schaarbeek, vlakbij het Noordstation.

Randanimatie? Behalve veel stof en driftig gedril is de affiche van PleinOPENair ook voorzien van (vegetarische) voedselstandjes, een foto-expo en experimentele muziekconcerten.

Op de affiche? Onder meer The Navigators (Ken Loach) en Fantasmi a Roma (met Marcello Mastroianni).

Wanneer? Vrijdag 27 en zaterdag 28 juli, en vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus.

Waar? Het braakliggend terrein Victor naast het Zuidstation, tussen de Barastraat en de Blerotstraat, de Paul-Henri Spaaklaan en het Baraplain.

TERRASFILMS, LIMBURG

Wat? Wat begon als een klein zomerevenement met 2 locaties en 6 openluchtfilms, is in zijn tiende editie uitgegroeid tot een 24-daags filmgebeuren, verspreid over 19 Limburgse gemeenten. 'Ik neem vakantie in mijn eigen straat', dat gevoel wil organisator CurieusLimburg opwekken.

Randanimatie? "De ideale terrasfilm is een film die je met de hele familie kunt komen bekijken, een film met een lach die niet elke minuut van je aandacht vergt, want met een vertoning in open lucht gebeurt het wel eens dat men even afgeleid is..."

Op de affiche? Onder meer Midnight in Paris, Sideways, Les intouchables, Groenten uit Balen en Hasta la vista.

Wanneer? Van 31 juli tot 22 augustus.

Waar? Dorpstuintjes, kerkpleinen, stadsparken in Lommel, Sint-Truiden, Zonhoven, Bilzen, Borgloon, Heers, Oud-Rekem, Diepenbeek, Runkst, Aken, enz.

KOTTEEKOER, DILBEEK

Wat? Vijftiende editie, en volledig in het teken van de gastronomie. Het basisconcept blijft gelijk: elke dinsdagavond in juli en augustus vertoont Kotteekoer op "een originele of unieke Dilbeekse plek" een openluchtfilm. Let wel: toegang kost 3 euro, film starten telkens om 21 uur.

Randanimatie? Voor de voorstelling kan dorst gelest en honger gestild worden met zelfgemaakte hapjes.

Op de affiche? Onder meer The King's Speech (vanavond), Inglourious Basterds (10/7) Rundskop (24/7), Frits en Freddy (21/8) en The Boat that Rocked (28/8).

Wanneer? Van 3 juli tot 28 augustus, elke dinsdagavond.

Waar? Onder meer het kasteel van Groot-Bijgaarden, het politiekantoor van Dilbeek, Brouwerij De Neve in Schepdaal.

CINEMA URBANA, ANTWERPEN

Wat? Een hangar aan de Schelde, twee bergen zand, een groot scherm en wat verderop een bar. Ook dit jaar biedt de Zomer van Antwerpen een filmluik aan, met films over prille liefde en harde woorden. Verhalen over onbereikbare vamps en gewillige boys. Over het leven van Romeo en het meisje uit de straat.

Randanimatie? Tijdens de pauze is er huisgemaakte soep voor iedereen.

Op de affiche? Onder meer Ae Fond Kiss, Norwegian Wood, Les géants, Hasta la vista, The Artist en A Separation.

Wanneer? Van 1 augustus tot 1 september, elke week van woensdag tot zaterdag. Films starten om 22 uur.

Waar? Hangar 19 A, Scheldekaaien.

SUMMERSCREEN, WEST-VLAANDEREN

Wat? 'Breng een stuk vlees mee en krijg een film in ruil', dat is zowat het uitgangspunt van Summerscreen. Meer barbecue met buren dan zomaar een openluchtvertoning dus, en deze zomer aan zijn tweede editie toe. Summerscreen trekt de hele zomer in West-Vlaanderen rond en houdt onder meer halt tijdens de feesten van '150 jaar kanaal Roeselare-Leie' en het gratis stadsfestival van Izegem.

Randanimatie?Peuters krijgen een heuse pamperzone, grootouders koffie met gebak. En de allerwarmsten een duik in de jacuzzi. Ook petanque, Kubb en een slakkenrace staan op het programma.

Op de affiche?Ook hier weer The Boat that Rocked en Hasta la vista, maar ook andere recente titels met sterke (West-)Vlaamse inslag als Het varken van Madonna en Allez Eddy.

Wanneer? Van 5 juli tot 16 augustus.

Waar? Roeselare (5/7), Oostrozebeke (7/7), Ingelmunster (13/7), Moorsele (17/7), Wevelgem (11/8) en Izegem (18/8).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234