Maandag 29/11/2021

Een groot attitudeprobleem

De 33-jarige automobilist die precies twee jaar geleden in het West-Vlaamse Gits fietsster Saar Gevaert (16) in beschonken toestand en zonder inschrijving of verzekering doodreed, pleegde op 10 november opnieuw vluchtmisdrijf na een ongeval. Dat vertelden de ouders van Saar bij de onthulling van een 'ghost bike' ter nagedachtenis op de plek van het ongeval.

Op 17 december 2015 greep Miguel V. (33) uit Roeselare met zijn Range Rover Saar Gevaert, die op haar fiets de weg wou oversteken. Hij pleegde vluchtmisdrijf en gaf zich pas enkele uren later bij de politie aan. Hij had te veel gedronken en zijn voertuig was niet ingeschreven, verzekerd of gekeurd. Hij was vroeger al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. De politierechter veroordeelde hem tot een volledig voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en een rijverbod van 43 maanden.

Het openbaar ministerie vond die straf veel te licht, en ging in beroep. Procureur Tom Janssens schetste een genadeloos beeld van de man. "Die cowboy vloog al van 's middags in de pinten en reed op weg naar huis op twee rijstroken tegelijk", klonk het op de zitting in beroep op 27 oktober. Tegen Miguel V. voerde de procureur hard uit: "Je bent een egoïst en een lafaard. Hoe kan je nog in de ogen van je kinderen kijken?" Het openbaar ministerie eiste dat minstens een deel van de celstraf effectief zou worden uitgevoerd.

Miguel V. volgde toen de zitting met gebogen hoofd. "Hij was een cowboy en laf", gaf zijn advocaat toe. "Hij beseft zeer goed wat hij heeft gedaan en vindt zelf dat hij nooit meer met de auto zou mogen rijden. Maar het heeft geen zin hem nog een tijd in de cel te stoppen. Daar is niemand mee gebaat." Miguel V. zelf betuigde ook spijt.

Alleen blijkt dat die spijtbetuiging minstens met een flinke korrel zout mag genomen worden. De ouders van Saar Gevaert weten inmiddels dat de man in kwestie amper veertien dagen nadat hij hun dochter had aangereden, met de wagen van een vriendin van de weg ging en overkop tegen een paal en in de gracht belandde. Hij sloeg opnieuw op de vlucht en hield zich drie dagen verborgen voor de politie. Zijn excuses, zijn zogenaamde schuldinzicht, dat hij niet meer kon of wou met de auto rijden, is daarmee doorprikt.

Machteloos

Omdat hij op het moment van het nieuwe ongeval in Ledegem in beroep was tegen de veroordeling voor het dodelijke ongeval met Saar Gevaert, moest Miguel V. zich voorlopig nog niet aan voorwaarden of een rijverbod houden.

"Het is ergerlijk, maar als ouder sta je daar machteloos tegenover", zegt Koen Van Wonterghem, van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. "Op dat vlak schiet ons juridisch apparaat te kort. Justitie zou hier veel adequater kunnen en moeten op reageren", oordeelt Van Wonterghem. Gemiddeld duurt het ruim een jaar vooraleer het bij dergelijke ongevallen tot een uitspraak komt. "In Frankrijk of Nederland duurt de ganse procedure maximaal drie maanden", weet Van Wonterghem.

Ook de ouders van Saar Gevaert worstelen met enkele vragen voor het gerecht. Hoe is het mogelijk dat die man niet meteen wordt aangehouden? Waarom blijven zulke mensen in het verkeer? Hoeveel kinderen moeten wij nog opofferen aan zo'n mensen die toch vrij rondlopen?

"Begrijpelijke en terechte vragen, die we vaak horen in onze werking", zegt Van Wonterghem. "Iemand die in dronken toestand een ongeval veroorzaakt zou van de baan moeten gehouden worden tot er een definitief vonnis wordt geveld." Van Wonterghem merkt nog op dat ons land kampioen is in het plegen van vluchtmisdrijven. "We hebben een groot attitudeprobleem in dit land."

De woordvoerster van minister van Justitie Geens zegt dat dit een pijnlijk verhaal is. "Die man is een recidivist en heeft duidelijk het signaal van het openbaar ministerie niet begrepen. Hij zal zich ook voor de politierechter moeten verantwoorden voor dat andere ongeval, en alles wordt mee in de weegschaal gelegd." Algemener wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om ook derde partijen mee aansprakelijk te stellen. "In dit geval reed hij met een wagen van een ander. Bij dergelijke gevallen zouden we ook die derde persoon aansprakelijk moeten maken, én de wagen verbeurd verklaren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234