Woensdag 23/09/2020

Een grofkorrelig leven

Soul l Candi Station l Who's Hurting Now? HHHH

Vijf jaar geleden wakkerde een uitstekende compilatie van Candi Staton de belangstelling voor de Amerikaanse soulzangeres zodanig aan dat ze plots wereldwijd op tournee kon en in een moeite door ook door een nieuw, jonger publiek werd ontdekt. Met Who's Hurting Now? illustreert Staton - ze is er vijfenzestig, inmiddels - dat haar beste jaren nog moeten komen.

DOOR BART STEENHAUT

Het is inmiddels een vertrouwd fenomeen dat lang vergeten souliconen in de herfst van hun leven plots aan een spectaculaire comeback beginnen. Solomon Burke, Bettye LaVette, Mavis Staples en Al Green brachten de laatste jaren niet alleen bijzondere cd's uit, maar kregen daarvoor finaal ook de erkenning die hen zo lang ontzegd was geweest. Candi Saton hoort, hoewel ze minder bekend is, in dezelfde categorie thuis. Het grote publiek associërt haar wellicht nog steeds met 'Young Hearts Run Free', het nummer waarmee ze in '76 een enorme discohit had. Zes jaar later keerde ze terug naar haar roots - als tiener tourde ze met Mahalia Jackson - en werd ze opnieuw gospelzangeres. Sindsdien maakte ze acht cd's met uitsluitend religieus getint repertoire, tourde ze langs kerken, en leek ze enigszins vergeten door het grote publiek. Tot op het label van Blur-zanger Damon Albarn een briljante best of verscheen met een bloemlezing uit haar soulrepertoire voor ze zich liet verleiden door de pompende ritmes van de disco. Het succes van de compilatie luidde haar terugkeer in naar die muziek, en met His Hands maakte ze twee jaar geleden een met superlatieven overladen comeback.

Who's Hurting Now? is in wezen het vervolg, opgenomen met dezelfde equipe, en samengesteld met gelijkaardig songmateriaal. In haar hoesnota's bedankt Staton producer Mark Nevers (in het dagelijkse leven muzikant bij Lambchop) om haar old school soul weer gloednieuw te laten klinken, en daarmee slaat ze de spijker op de kop. De nummers klinken weliswaar eigentijds, maar verschillen al bij al niet zo veel van haar oude repertoire.

Krop in de keel

Alleen klinkt de zangeres inmiddels nog grofkorreliger, en heeft ze intussen een heel leven aan ervaringen waardoor ze ook als performer voortdurend haar jongere zelf overklast. Misschien zijn het die jaren dat ze haar stem ten dienste van de heer heeft gesteld die haar nu zo gepassioneerd doen klinken? Meer zelfs: als ze een schijnbaar doordeweeks zinnetje in de mond neemt, zoals 'Get your hands dirty for me', klinkt dat alsof het uit de diepste spelonken van haar ziel komt gekropen. Op de koop toe krijgt ze door figuren als Dan Penn, Will Oldham en Mary Gauthier songmateriaal voorgeschoteld dat ze moeiteloos naar haar hand zet. 'Breaking Down Slow' zet meteen de bakens uit: een knappe, spaarzaam gearrangeerde soulballad die door Statons overweldigende stem naar een nog hoger niveau wordt gekrikt. Het thema, gebroken hart, troost, spijt, loopt als een rode draad door de elf nummers, en keer op keer vertolkt Staton die emoties op zo'n authentieke en oprechte manier dat het nooit lang duurt voor de krop zich comfortabel in je keel nestelt. Ook de muziek (treurende blazers, een droefgeestige piano, een viool die zich wentelt in eenzaamheid) laat geen gelegenheid onbenut om complexloos de blues te hebben. Al is de toestand nooit uitzichtloos. 'Mercy Now' - in de oorspronkelijke versie van Mary Gauthier vijf minuten deprimerende tristesse van iemand die onderweg alles wat haar lief was zag vertrekken - wordt in de handen van Staton een pleidooi voor troost en hoop, en wanneer ze in 'Cry Baby Cry' zingt dat ze hem gaat verlaten, hoor je er vooral een vrouw in die na jaren onder de knoet te hebben gelegen eindelijk de moed heeft verzameld om het heft in eigen handen te nemen. En zo wordt elk nummer een donkere wolk met een zilveren randje erom heen.

In de bio catalogeert men Who's Hurting Now? onder de noemers country en soul. Daar valt op zich zeker iets voor te zeggen. Maar het enige vakje waar deze cd écht in thuishoort zal je in geen enkele platenwinkel vinden: die waar de K voor Kippenvel staat.

(Honest Jon's Records/EMI)

DOWNLOAD EERST: 'Breaking Down Slow', 'I Feel The Same', 'Mercy Now' , 'Get Your Hands Dirty', 'Cry Baby Cry'

n Na zich jarenlangtot gospel beperkt te hebben, is Candi Staton terug met een hartverscheurende soulplaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234