Vrijdag 07/10/2022

Rijbewijs

Een groepsgesprek en al rijdend whatsappen: dit doe je op een terugkomdag in de rijschool

Minister Weyts wil dat automobilisten zes maanden na het behalen van hun rijbewijs opnieuw een rijles komen volgen. Beeld Photo News
Minister Weyts wil dat automobilisten zes maanden na het behalen van hun rijbewijs opnieuw een rijles komen volgen.Beeld Photo News

Wie vanaf 1 juli zijn rijbewijs haalt, zal zes maanden later nog eens naar de rijles moeten voor een terugkommoment. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil die dag invoeren om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen. Wat automobilisten er precies zullen leren, is echter nog onduidelijk.

Yannick Verberckmoes

Omdat beginnende autobestuurders nog altijd de grootste risicogroep vormen voor ongevallen, werkt de Vlaamse regering sinds vorig jaar aan de hervorming van de rijopleiding. Het sluitstuk daarvan, het terugkommoment na de rijopleiding, wordt vanaf 1 juli realiteit. Zes maanden na het behalen van het rijbewijs zullen nieuwe bestuurders een uitnodiging krijgen om minstens een halve dag les te volgen.

“Vanaf dan krijgt de beginnende bestuurder drie maanden de tijd om het moment bij te wonen”, zegt minister Weyts. Concreet betekent dat dus dat de eerste Vlamingen op 1 januari 2019 het terugkeermoment zullen volgen. En wat nog zeker is: wie het niet doet, kan een boete tot 4.000 euro krijgen.

Over de concrete invulling van die dag extra les bestaat veel minder zekerheid. Waarschijnlijk zal die wel uit twee luiken bestaan: een eerder theoretisch luik, waarbij een twaalftal bestuurders een gesprek zullen voeren, en een praktisch, waarbij bestuurders oefeningen zullen uitvoeren op een gesloten terrein.

Buitenland

"Tijdens die groepsgesprekken zullen jonge bestuurders onderling kunnen praten over hun eerste rijervaringen", klinkt het bij Jeroen Tibout, de woordvoerder van Weyts. Het idee is daar dat ze elkaar kunnen aanspreken op slecht gedrag, want als je leeftijdsgenoten daar iets op zeggen, heeft dat meer effect dan als je ouders dat doen. "Maar bestuurders zouden ook uitleg krijgen over hoe je het best kan reageren na een ongeval", zegt hij. "Hoe je bijvoorbeeld iemand hulp biedt."

De mosterd voor het terugkommmoment haalde Weyts in het buitenland, waar gelijkaardige opleidingen hun nut bewezen hebben binnen de doelgroep van jonge bestuurders. In Oostenrijk, waar er na de rijopleiding meerdere terugkommomenten zijn ingelast, zou het aantal verkeersdoden gedaald zijn met 28 procent, en in IJsland zelfs met 40 procent.

"Jonge mensen moet op het hart gedrukt worden dat ze nog maar aan het begin van hun rijcarrière staan en dat ze maar beter voorzichtig zijn", zegt Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie van rijscholen en opleidingcentra. Hij stelt voor om jonge bestuurders tijdens het praktijkgedeelte oefeningen te laten doen waar al een zekere ervaring voor nodig is, zoals rem- en uitwijkoefeningen.

Kostprijs

"Maar we willen hen ook tonen wat het effect van smartphones is in het verkeer", zegt hij. "Door hen langs hindernissen te laten slalommen, terwijl ze whatsappen, bijvoorbeeld. Terwijl jonge mensen minder alcohol gebruiken als ze rijden, zijn smartphones voor hen een nieuwe killer."

In de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement zal er vandaag nog flink gedebatteerd worden over de losse eindjes in het plan. Volgens minister Weyts zou de kostprijs van de terugkomdag 100 euro bedragen, maar volgens Smeesters is dat veel te weinig.

"Normaal kost een dagcursus in de rijcentra 300 euro", zegt hij. "Zelfs als je maar een halve terugkomdag zou organiseren is er nog 50 euro tekort. Als de minister wil dat die opleidingen voor ons rendabel worden, dan zal hij dus met geld over de brug moeten komen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234