Een goede spreuk is goud waard
Bent u de nieuwe Phil Bosmans die gevleugelde oneliners als 'Weer of geen weer, altijd welkom' of 'Verbeter de wereld, begin met jezelf' uit de mouw schudt? Dan nodigt de Bond zonder Naam (BZN) u uit op twee spreukenbrainstorms in Hasselt en Leuven. Zo viert BZN deze maand zijn 700ste spreuk in 60 jaar.
Sinds januari 1958 sieren de optimistische huis-tuin-en-keukenlevenswijsheden van de Bond zonder Naam Vlaamse schouwen, schoolmuren, bureaus en voetbalkantines. Als wie zich gratis abonneert - vandaag toch nog altijd 200.000 Vlamingen - krijgt elke maand de spreuk gratis in de bus. De laatste in de rij: 'Alleen ogen die geweend hebben, kunnen helder zien'. De ene kleeft zijn 'vitamientjes voor het hart' op de ijskast, de oudere generatie schuift het blaadje vaak in een fotokader. Directeur Anniek Gavriilakis: "De grote meerderheid verkiest nog altijd een papieren spreuk boven een e-mail."
Tussen 1958 tot 1995 kropen de doordenkers vooral uit de pen van pater-schrijver Phil Bosmans (1922-2012). Van zijn bundelboekjes zijn er meer dan twee miljoen en in vertaling zelfs tien miljoen verkocht. Zijn geheim? "Geen idee, die spreuken kwamen gewoon in mij op", bekende hij.
Sinds de pater uit het Limburgse Gruitrode ermee stopte, sturen de leden, de duizend vrijwilligers en de 25 werknemers volop suggesties door. "We pikken wijsheden op uit gesprekken met mensen van alle pluimage, op straat en café. We noteren zelf ook mooie gedachten uit radio-, tv en kranteninterviews", zegt Gavriilakis.
Taalspelletje
Op 16 februari en 14 maart hoopt de Bond telkens twintig goed uitgeslapen brainstormers te lokken om een reeks nieuwe staande Vlaamse uitdrukkingen te bedenken. Verwacht geen broodjes of drank om de inspiratie te laven. "Dat budget hebben we simpelweg niet, omdat we geen lidgeld vragen. BZN draait enkel op vrije giften."
Wat is nu dé perfecte quote in de geest van Phil Bosmans? Gavriilakis legt de spelregels uit: "De beste oneliners bestaan uit maximaal acht woorden die inzicht en levenswijsheid verschaffen. Waarom acht? Hmm, dat is gewoon al zestig jaar zo. Vaak zit er een taalspelletje of tegenstelling in zoals 'een groot mens heeft een klein ego'. Ook toegelaten: een vraag die aanzet tot zelfreflectie. De oneliner moet vooral troosten, aanmoedigen en mensen aanzetten zichzelf in vraag te stellen."
Moet er geen christelijke schwung in zitten dan? "Nee, onze spreuken moeten in alle woonkamers kunnen hangen, bij christenen, maar ook bij vrijzinnigen en moslims. We zijn pluralistisch."
Woorden en daden
Afgelopen jaren experimenteerde Bond zonder Naam met een drukkere lay-out. "Sinds november kiezen we opnieuw voor de stijl van de begindagen: een ijzersterke typografie zonder toeters en bellen die je alleen maar afleiden van de boodschap."
Op het hoogtepunt in de jaren 90 telde BZN 300.000 leden. In tijden waarin iedereen inspirational quotes spuit op Twitter, Instagram en Facebook is de organisatie best tevreden met 200.000 leden. "De gemiddelde leeftijd daalt zelfs weer. Waarom? Wij bieden veel meer dan 140 Twitter-tekens. Op de achterzijde van onze spreuk staat telkens een tekst die de spreuk extra toelicht. Bond zonder Naam is meer dan woorden alleen, ook daden. We doen aan daklozen- en gevangenenzorg, opvang voor kwetsbare gezinnen, en veel meer."
Inschrijven voor de brainstorm kan via www.bzn.be