Dinsdag 07/12/2021

'Een goede keuze van de VLD'

Vier bevoorrechte getuigen over Bart Somers, de nieuwe Vlaamse-regeringsleiderPortret van een toppoliticus als een jongeman

Steve Stevaert SP.A-voorzitter:

"Bart Somers als opvolger van Patrick Dewael is een goede keuze. Hij heeft zeker talenten, hij communiceert bijvoorbeeld erg goed", reageerde Stevaert gisteravond. "We staan positief tegenover Bart Somers. Van mij zult u geen kritiek horen, wij geven hem een eerlijke kans. Over de andere nieuwe VLD-ministers Patricia Ceysens en Marino Keulen kan ik moeilijk oordelen. Maar ik heb wel respect voor een partij die het lef heeft om te vernieuwen. De nieuwelingen zullen nu moeten bewijzen of het een goede of slechte zaak is.

"De SP.A is niet van plan om de vernieuwingsgolf van de liberalen meteen ook navolging te geven. Wij zijn een federale regering aan het vormen, de rest zien we later wel. Renaat Landuyt en Gilbert Bossuyt blijven voorlopig op post. De VLD had natuurlijk het probleem dat enkele van hun ministers niet goed functioneerden. Dat is voor de SP.A niet het geval. Over een paar weken wordt alles misschien opnieuw bekeken. Bij ons staan mandaten op elk moment ter beschikking van de voorzitter. (lacht) En die beslist dan, na veel overleg en als een ware democraat, wat hij daarmee aanvangt."

Bart Tommelein (VLD):

'Hij heeft me weer in de politiek gebracht'

"Bart en ik kennen elkaar allang. Toen ik voorzitter was van de VU-jongeren was hij een van mijn actiefste leden. Een grote mond heeft hij altijd gehad, talent voor leiderschap ook. We hebben elkaar evenwel altijd perfect aangevoeld. We zijn ook een beetje hetzelfde type politicus: erg communicatief, mannen van de aanpak. Ook inhoudelijk staan we dicht bij elkaar, bij de VU behoorden we allebei tot de progressieve vleugel, tot ik uit de politiek ben gestapt. Bart is toen opgeklommen in de partij om dan uiteindelijk in het zog van Jaak Gabriels naar de VLD te stappen.

"Bart Somers heeft me weer in de politiek gebracht. Hij heeft me overtuigd om de stap te zetten naar het kabinet van Patrick Dewael. Hij zal dat fantastisch doen als regeringsleider. Ik zou bijna zeggen: jammer dat ik nu zelf verkozen ben in de Kamer, ik was graag zijn woordvoerder geweest."

Jowan Lamon, Agalev-schepen in Mechelen:

'Hij kan een ploeg doen draaien'

"Bart Somers is een erg gedreven politicus. Het is bijna een kopie van zijn leermeester Guy Verhofstadt: rusteloos, moeilijk af te brengen van zijn eigen wil. Als burgemeester luistert hij wel naar zijn coalitiepartners, maar hij zal niet snel afwijken van zijn eigen verhaal. Als mens heb ik hem in het college leren kennen als een warme persoonlijkheid. Met Bart valt er altijd wel te lachen. Hij kan een ploeg doen draaien. Hij heeft ook een ernstige, enorm leergierige kant. Wanneer hij het deed, weet ik het niet, maar hij verslond boeken. Geen romannetjes, wel politieke boeken. Alweer naar het voorbeeld van Verhofstadt, zeker?

"Het grote verschil met het vorige college zit natuurlijk in de communicatie van de burgemeester. Geert Bervoets was een knap politicus, maar hij was letterlijk bang van de media. Bart Somers is in alles het tegendeel. Van zodra een idee nog maar opborrelt, gooit hij het in de groep. Hij heeft er ook geen moeite mee als dat idee dan in het maatschappelijke debat bijgeschaafd wordt. Ik heb er geen moeite me om te zeggen dat ik me goed thuisvoelde in de coalitie onder zijn leiding."

Els Van Weert, Spirit-voorzitter:

'Soms een beetje overmoedig'

"Al twintig jaar lopen onze politieke wegen naast elkaar, en eigenlijk is Bart al die tijd nog niet veel veranderd. Bart is een temperamentvol baasje, een voluntarist, net zoals Guy Verhofstadt. Hij heeft een enorm talent om mensen te motiveren, om voor de groep te gaan lopen en zo de boel mee op te jutten. In Leuven was hij het grote brein achter het verzet tegen de Sint-Anna-plannen van, jawel, Guy Verhofstadt. Het probleem is dat hij dan wel eens overmoedig wordt en verder springt dan zijn stok lang is. Dat heeft hem bijvoorbeeld parten gespeeld bij zijn interventie bij de bestuurscrisis in Antwerpen. Hij bedoelde dat niet kwaad, maar hij dacht dat hij als burgemeester van Mechelen Antwerpen even kon leren hoe een stad bestuurd moet worden. Daar is hij tegen de muur gelopen en ik betwijfel of hij daar de juiste lessen uit getrokken heeft.

"Als minister-president moet hij nu in de eerste plaats de indruk uitwissen dat de Vlaamse regering en reserveploeg is, die in de schaduw staat van de federale coalitie. De wissels die de VLD nu uitvoert, doen wat dat betreft toch wel een paar vragen rijzen. Vernieuwing, allemaal goed en wel, maar bestuur vergt toch ook een beetje continuïteit, niet?"

(BE / RG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234