Vrijdag 30/10/2020
Guido Everaert.Beeld Karin De Bruyn

Guido Everaert

Een goed boek heeft het vermogen om ook het jonge volk te blijven boeien

Guido Everaert is blogger en columnist.

Je kunt tegenwoordig elk boek bestellen via Amazon of Bol. Dat is een ongekende luxe. Plezierig en snel. Maar heel af en toe vind ik het wel jammer wat het teweegbrengt. Er zijn immers ook nadelen aan.

Ik ben namelijk net terug van vakantie. Eén van de ontzettend aangename en niet te missen geneugten van de vakantieavonden is het wegkruipen met een mooi boek in een hoek, al dan niet vergezeld van geestrijke drank. Samen lezen, het hele 'gezin' of het samenlevingsverband. Ik weet niet meer hoe je het moet/mag noemen, in deze politiek correcte tijden.

Ik heb ook boek gezegd, want een 'reader', dat is toch niet helemaal hetzelfde. Dat werkt bij mij (een beetje) voor vakboeken, maar niet voor fictie. Noem me maar oubollig. In het huisje waar we heen trokken was noch wifi, noch degelijke bereik. 'Moderne' communicatie zou dus uiterst beperkt worden. In zo'n geval doen boeken wonderen, maar zeker niet alleen dan.

Omdat het bij ons altijd nogal last minute is, en Amazon dus geen optie meer was, vertrok ik samen met de zoon des huizes naar de plaatselijke boekenhandel. Vergis u niet, ik ben me bewust van het feit dat die boekenhandel er überhaupt nog is en dat dat op zich al een kleine zegen is.

De jongeman in mijn gezelschap dook rechtstreeks de jongvolwassen sectie in. Terwijl worstelde ik mij door de obligate afdeling kookboeken, in de richting waarvan ik vermoedde dat er nog ergens literatuur te vinden was. Ik consulteerde even Goodreads om te zien wat er zoal 'hot' was, omdat ik het altijd leuk vind dingen te ontdekken. Voor de Nederlandstalige boeken kan ik dat nog net volgen, maar er gebeurt ook veel buiten ons taalgebied.

Ik vroeg de plaatselijke neringdoender dan ook waar ik de Engelse sectie kon vinden. Hij bekeek me even meewarig: "Daarvan wordt hier niets gekocht, die hebben we dus niet meer. Ik heb nog een plankje Franse literatuur, als u dat zou kunnen bekoren. U kan misschien proberen via Amazon, of wil u dat ik het voor u bestel?" Ik had met hem te doen. Je voelde aan alles dat hij een groot hart voor boeken en lezers had. Maar er is maar zoveel plaats in een winkel, en dan moeten er dingen wijken. Vreemde literatuur het eerst.

Datzelfde fenomeen zagen we ook in Bretagne. Mondaine leuke stadjes, maar in de boekenwinkels enkel plaats voor Franse succesnummers, niets voor de Engelstaligen, op een Tom Clancy na. Ik mag het een beetje jammer vinden.

Wat ik anderzijds ontzettend leuk vond, was de verbetenheid, en de concentratie waarmee de jongeman zich verloor in de meegebrachte boeken. Eén klepper per dag was geen enkel probleem. En dat had niets met het weer of gebrek aan ontspanning te maken. Hij surfte en probeerde golf te spelen, zat gezellig mee aan tafel en wandelde met zijn hond.

Dan en nu realiseerde ik me dat het geen zin heeft zich op te winden over de dingen die misschien niet helemaal kloppen, maar veeleer blij te zijn om de dingen die dat wel doen. Een goed boek heeft het vermogen om mensen te blijven boeien. Vroeger, maar ook nu, en ook bij het jonge volk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234