Een glimlach van ontgoochelde verveling
'The Avengers' van J. Chechik, met Ralph Fiennes, Uma Thurman en Sean Connery
Zijn The Avengers bang voor kritiek? Die vraag stond enkele weken geleden in deze krant als titel boven een artikel waarin beschreven werd hoe in de VS en in Groot-Brittannië enige beroering was ontstaan omdat de Warner Bros.-studio plots beslist had de film The Avengers niet vooraf aan de recensenten te presenteren. Het is namelijk zeer ongebruikelijk dat een grote en dure Hollywoodfilm zomaar in de zalen gegooid wordt zonder persvoorstellingen vooraf. Meer zelfs, een dergelijke praktijk doet meteen het vermoeden rijzen dat er iets met de film aan de hand is, bijvoorbeeld dat de studio niet echt gelukkig is met het resultaat. In een Britse krant werd in dat verband een redacteur van het filmblad Screen International geciteerd, die met veel gevoel voor ironie opmerkte: "Ik heb nog nooit van een briljante film gehoord waarvoor geen persvoorstelling georganiseerd werd."
In België is het Warner Bros.-filiaal verstandig genoeg geweest om de film, weliswaar in extremis, toch aan de journalisten te tonen, zodat we nu wel ongeveer het antwoord op bovenstaande vraag kunnen geven: The Avengers hadden inderdaad reden om bang te zijn voor kritiek.
De in de jaren zestig gedraaide Britse tv-reeks The Avengers bracht de avonturen van de elegante en verfijnde misdaadbestrijders John Steed (met bolhoed en paraplu) en Emma Peel (met kniehoge laarzen) wereldwijd in miljoenen huiskamers. In de Amerikaanse filmversie, gedraaid door regisseur Jeremiah Chechik (bekend van onder meer Benny and Joon), worden de inmiddels legendarische rollen van Patrick Macnee en Diana Rigg nu vertolkt door Ralph Fiennes en Uma Thurman. Hun belangrijkste tegenstander heet Sir August De Wynter (vertolkt door Sean Connery, in Schotse kilt!).
Een symbolische naam, zo blijkt, want Sir De Wynter blijkt in staat het wereldklimaat ingrijpend te beïnvloeden en wil daarmee graag een aantal regeringen chanteren, als ze tenminste niet met reusachtige overstromingen, gigantische sneeuwstormen of ander klimatologisch ongemak opgezadeld willen worden. Het geeft hem ook de kans om Shakespeares Richard III te parafraseren met de hier erg toepasselijke zin "This is the winter of your discontent".
Jawel, er kan zo nu en dan eens geglimlacht worden bij deze film, maar veel te weinig. Althans door het publiek. Glimlachen doen Ralph Fiennes en Uma Thurman genoeg, zoals ook verwacht mocht worden van hun personages, die (net als in de tv-serie) een hoge dosis ironie en van understatements bol staande dialogen toebedeeld kregen. Maar ironie kan soms ook als een boomerang werken: als de personages er blijkbaar zelf niet in geloven, gaat het al snel op zelfbeklag en verveeld cynisme lijken. Kortom, de casting van Fiennes en Thurman, die er op papier wellicht veelbelovend uitzag, werkt hier absoluut niet. Connery op zijn beurt krijgt niet erg veel te doen, en in dat weinige staat hij dan ook nog meestal te schmieren.
Wat overblijft zijn de speciale (weer)effecten, een verzorgde aankleding (met als uitschieter onder meer een visueel verbluffend M.C. Escher-achtig labyrint) en een korte speelduur die de ontgoocheling en verveling binnen de perken houdt.
(Jan T.)
TITEL: The Avengers. REGIE: Jeremiah Chechik. SCENARIO: Don MacPherson, naar de gelijknamige tv-serie. FOTOGRAFIE: Roger Pratt. MUZIEK: Joel McNeely. PRODUCTIE: Jerry Weintraub voor Warner Bros. VERTOLKING: Ralph Fiennes, Uma Thurman, Sean Connery, Jim Broadbent, Fiona Shaw, Eddie Izzard, Eileen Atkins e.a.
VS, 1998, kleur, 89 min. Gedistribueerd door Warner Bros.