Donderdag 29/09/2022

Dood jonge asielzoeker

Een gijzeling die halfweg fout liep?

Daniël (9), het jongentje dat afgelopen week dood aangetroffen werd in het asielcentrum van Broechem. Beeld RV
Daniël (9), het jongentje dat afgelopen week dood aangetroffen werd in het asielcentrum van Broechem.Beeld RV

‘Mijn cliënt is een van de laatsten die Daniël maandagavond heeft gezien, zeker, maar hij ontkent elke betrokkenheid.’ Na de moord op de negenjarige Daniël in het Fedasil-opvangcentrum in Broechem zijn er nog altijd meer vragen dan antwoorden.

Douglas De Coninck

Ze zijn 19, 20, 21, 24 en 34 jaar oud. Alle vijf hebben ze de Palestijnse nationaliteit. Dinsdag verschijnen alvast vier van hen voor de raadkamer in Antwerpen, die moet beslissen over hun verdere aanhouding. Ze riskeren vervolging voor gijzeling en moord.

Een precieze doodsoorzaak kon gisteren door het Antwerpse parket nog niet worden benoemd. Dat zou ten vroegste maandag gebeuren. Tegen die tijd krijgen de advocaten van de verdachten dossierinzage.

Mensensmokkelaars

A. (20), die in het opvangcentrum in Broechem (Ranst) verblijft, wordt beschouwd als de laatste die Daniël maandagavond iets voor 22 uur nog in leven heeft gezien. De jongen was toen, naar gewoonte, heen en weer aan het fietsen in het centrum. “Hij ontkent elke betrokkenheid”, zegt Cédric Monheim, de advocaat van A. “Hij kende de jongen, maar houdt vol dat hij met zijn dood niks te maken heeft. Op dit moment kan ik er niet meer over zeggen.”

Eenzelfde geluid bij Danny Francet, de advocaat van M. (21). Die versierde onlangs een baantje bij Katoen Natie in de haven, en gaf dat op als alibi. M. zegt dinsdagochtend om 6 uur aan zijn shift te zijn begonnen en die te hebben beëindigd om 14 uur. Eerder die dinsdagochtend, rond tienen, ontvingen zowel de in Libanon achtergebleven vader van Daniël als zijn tante, die ook in het opvangcentrum verblijft, via WhatsApp een bericht van een onbekend Brits nummer: “100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug.”

Daniël en zijn moeder Amina (26) kwamen in oktober van vorig jaar in België aan nadat ze wisten weg te geraken uit een vluchtelingenkamp in Libanon.

De politiediensten gingen er vanaf het WhatsApp-bericht van uit dat de jongen moest zijn geschaakt vanwege schulden die zijn familie nog had uitstaan bij mensensmokkelaars.

Daniël (9). Beeld RV
Daniël (9).Beeld RV

Er werden dinsdag her en der in het Antwerpse huiszoekingen uitgevoerd, maar geen spoor van de jongen. Op woensdagnamiddag werd het lichaam van Daniël teruggevonden in een gracht, achter een van de hangars op de terreinen van het asielcentrum. Met handen en voeten vastgebonden, en volgens oom Bassem Chihadeh half ingegraven met een deel van het lichaam in het water van de gracht.

‘Centrum moet dicht’

Nog het hele weekend lang is het labo in de weer met analyses. Vooral dan op de kleren van de verdachten, die worden onderzocht op bloedspatten of DNA-sporen van het slachtoffer.

De plaats delict doet speurders denken aan een halfweg fout gelopen poging om de jongen te schaken. De verwondingen op zijn lichaam getuigen volgens oom Bassem, die al enkele jaren in Antwerpen verblijft, op een erg heftig verweer.

Met enkele vrienden en uit Duitsland overgekomen familieleden vatte oom Bassem gisteren post voor het opvangcentrum om uiting te geven aan z’n onvrede over de leefomstandigheden: “Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera’s om te controleren. Dit centrum moet dicht. Er zijn geen camera’s, er is geen verzorging, er is niks.”

Welles-nietes

De bewakingscamera’s werden gisteren inzet van een welles-nietesspel. Volgens Hilde De Leeuw van ACV klaagt het personeel van Fedasil in het opvangcentrum in Broechem al maanden over overbevolking, een gebrek aan personeel en het afvoeren van camerabewaking. “Er waren vroeger camera’s, maar die werken niet”, zegt De Leeuw. “Overal zijn de camera’s buiten gebruik gezet. Vanwege de privacy van de bewoners, maar voor de veiligheid van het personeel zijn ze een noodzaak.”

Bij Fedasil zei Mieke Candaele gisteravond dat ze “zo stilaan erg moe is om dit de hele tijd opnieuw te moeten ontkennen”.

Candaele: “Er zijn camera’s, in al onze opvangcentra, ook dat in Broechem. En die camera’s werken perfect. Ze werkten begin deze week en ze werkten op de dag waarop de jongen om het leven is gekomen.”

De Leeuw: “Ik kan enkel vertolken wat het personeel mij zegt. Ook in het opvangcentrum in Arendonk zijn de camera’s uitgezet. Het personeel in Broechem zit op z’n tandvlees, en het is enkel omdat deze mensen met vluchtelingen werken dat ze nog niet in staking zijn gegaan. Was het een gevangenis geweest, dan had je een ander verhaal.”

Vluchtgevaar

Het Antwerpse parket liet beslag leggen op de bewakingsbeelden, die er dus wel degelijk zouden zijn, maar werd daar voor zover bekend niet wijzer van.

Dat er in korte tijd vijf mensen werden gearresteerd, hoeft niet noodzakelijk te wijzen op indicaties van schuld. De vijf Palestijnen hebben een onzeker statuut en voelen er weinig voor om met de politie te praten over hoe ze in België zijn geraakt. “Het lijkt erop dat het parket het risico niet wil lopen dat ze op de vlucht slaan”, zegt een van hun advocaten.

In een korte mededeling zei het personeel van Fedasil Broechem gisteren zwaar aangeslagen te zijn door het drama: “Daniël was een vrolijke jongen, die van fietsen, dansen en muziek hield. In het opvangcentrum reed hij voortdurend rond op zijn BMX. Door zijn vrolijk en speels karakter was hij bij alle bewoners bekend. Sinds een vijftal maanden ging hij naar de lagere school. In het vierde leerjaar volgde hij les bij juf Karen. De andere kinderen uit het opvangcentrum maakten donderdag speciaal voor hun vriend, Daniël, tekeningen. Ze missen hem en denken veel aan hem.”

Een van de boodschappen luidt: “Daniël waar je ook bent, fiets maar verder!”

Het opvangcentrum heeft een aantal geplande activiteiten geannuleerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234