Woensdag 28/07/2021

Televisie

Een gesprek met de makers van 'New Kids': "De rest is kut, wij zijn de beste"

Tim Haars in 'Ron Goossens, Low-Budget Stuntman'. Beeld RV
Tim Haars in 'Ron Goossens, Low-Budget Stuntman'.Beeld RV

De New Kids-makers zijn terug met een nieuwe film, zoals gebruikelijk vol harde grappen en absurd geweld in onvervalst Brabants. Dit keer moet de Nederlandse filmwereld eraan geloven.

Noem het chemie, of noem het gemeenschappelijke gekte. Hoe dan ook: als je Steffen Haars (36), zijn broer Tim Haars (35) en Flip van der Kuil (36) zo'n vijftien jaar geleden bij elkaar zette en een camera gaf, gebeurde er altijd iets.

Flip zette zichzelf per ongeluk in brand, bijvoorbeeld, terwijl Steffen dat filmde. Of Flip wilde een Fiat Panda via een soort springschans laten kantelen, maar eindigde tegen een boom. Gewoon, beetje aanklooien in Brabant.

"Eigenlijk is er sindsdien niets veranderd. We hebben alleen meer budget", stelt regisseur Steffen Haars een paar dagen voor de première van hun vierde speelfilm Ron Goossens, Low-Budget Stuntman.

Flip van der Kuil: "Er zit een scène in de film waarin Ron met een rotje een pakje ketchup op zijn borst laat ontploffen zodat het lijkt alsof hij wordt neergeschoten. Dat was precies wat wij deden in het allereerste filmpje dat we samen maakten."

Het trio heeft de afgelopen vijftien jaar een klein oeuvre gebouwd rond hun eigenzinnige en absurde gekkigheid. Hun stunts waren voor het eerst te zien in sketchprogramma De Pulpshow (2001). Maar hun compromisloze humor met anarchistische inslag werd na 2007 echt populair dankzij New Kids, een reeks onlinefilmpjes over een stel hangjongeren uit Maaskantje. Jongens die nog naar gabbermuziek luisteren en in trainingspak rondlopen. Een foutegrappenparade die een televisieserie op Comedy Central opleverde en de bioscoopfilm.

New Kids Turbo (2010). Het werd een megahit: de film trok in Nederland meer dan een miljoen bezoekers. Hij werd in verschillende landen uitgebracht en alleen al in Duitsland bezochten een half miljoen mensen de bioscoop. Na de vervolgfilm New Kids Nitro (2011) maakten ze de romantische komedie Bro's Before Ho's (2013), met een serieuzere plot maar dezelfde humor.

En nu is er dus Ron Goossens, Low-Budget Stuntman. Steffen Haars en Flip van der Kuil schreven het script en regisseerden de film. Acteur Tim Haars speelt Ron, een zielige alcoholist uit Zundert, Brabant. Als hij na een avond zuipen met een auto over een openstaande brug probeert te springen, gaat dat faliekant mis. Auto op zijn dak, ontploffing, Ron als brandende fakkel richting het kanaal. "Ik ben echt keilam", zegt hij als hij weer boven komt.

Het filmpje van de stunt wordt een Youtube-hit, waarna Ron wordt gevraagd als amateurstuntman voor Nederlandse speelfilms. Hij gaat op het aanbod in, maar alleen vanwege zijn vriendin: die blijft alleen bij hem als het hem lukt actrice Bo Maerten (gespeeld door Bo Maerten) in bed te krijgen. Nee, Ron Goossens is niet voor de liefhebbers van goede smaak, wel voor iedereen die houdt van politiek incorrecte grappen, gekke cameo's en absurd getimede stunts.

Ron Goossens, Low-Budget Stuntman. Beeld RV
Ron Goossens, Low-Budget Stuntman.Beeld RV

Een uit de hand gelopen grap die via internet wordt opgepikt: eigenlijk zijn jullie op dezelfde manier de filmwereld ingerold als Ron.

Steffen: "Zo ongeveer. Maar Ron ambieert zo'n carrière niet, terwijl het voor ons altijd al een droom was films te maken. Alleen woonden we niet in Amsterdam, wilde niemand met ons werken en ook op de filmacademie werd ik in eerste instantie afgewezen."

Ron Goossens is ook een parodie op de Nederlandse filmindustrie. De acteurs zijn onuitstaanbaar en de regisseurs werken slechts voor het geld. Er worden alleen actuele gebeurtenissen verfilmd. Is dit het beeld dat jullie als nieuwkomers kregen van de Nederlandse filmwereld?

Steffen: "Het leek ons vooral grappig om bekende acteurs een rol te laten spelen die haaks staat op hun imago. Maar het verfilmen van waargebeurde verhalen, wat in Ron Goossens gebeurt, is wel bedoeld als kritiek, ja."

Flip: "Is er nog iets ergs dat niet verfilmd is? Zo wordt er gedacht."

Steffen: "Zo zonde. Kom met originele verhalen. Niet met een boekverfilming."

Tim: "Of een remake."

Flip: "Die Tweede Wereldoorlog, daar ben ik ook wel klaar mee."

Steffen: "Nederland is een klein land. Hoeveel getalenteerde makers heb je nou? Ze zijn er wel, maar er worden maar weinig films gemaakt die me aanspreken of op zijn minst origineel zijn."

Tim: "Het wordt een leuk stuk, dit."

Flip: "De rest is kut. Wij zijn de beste. Als je dat erboven zet, denk ik dat je er wel uitkomt."

Op de fictieve filmsets waar Ron terechtkomt worden de grootste pijnpunten van de recente Nederlandse geschiedenis verfilmd: de cafébrand in Volendam (2000), de aanslag tijdens Koninginnedag (2009), de zedenzaak rondom Robert M. (2010). Ik kan me voorstellen dat de slachtoffers hier niet zo om kunnen lachen.

Steffen: "We maken die gebeurtenissen zelf niet belachelijk, maar de filmindustrie. Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er gebeurd is, en het is voor sommige mensen niet leuk dat we alles weer oprakelen, maar dat gebeurt in de media ook vaak."

Een gekleurde Nederlander een banaan aanbieden in een café: volgens mij ligt dat nu nog gevoeliger dan toen jullie begonnen.

Steffen: "Dat doet een personage, hè? De vader van Ron is nu eenmaal een oude racist. Als je een allochtoon tussen oude gasten in een Brabantse kroeg zet, dan gaat het zo."

Flip: "Maar het is ook een tegenreactie. We vinden dat je over alles grappen moet kunnen maken."

Steffen: "Je hebt nu komieken die hun excuus aanbieden voor een mop. Dat is geen goede ontwikkeling."

Ron Goossens, Low-Budget Stuntman. Beeld RV
Ron Goossens, Low-Budget Stuntman.Beeld RV

Hoe komen jullie aan de volledige vrijheid om te maken wat je wilt?

Tim: "We hebben een producent, Kaap Holland, die ons begrijpt."

Flip: "Bij de eerste gesprekken over de New Kids-film hebben we meteen gezegd: we willen het wel doen, maar dan moet je ons onze gang laten gaan. Sindsdien hebben we alle vrijheid. Nog steeds is het enige dat telt dat wij elkaar bij het schrijven aan het lachen maken."

Steffen: "Maar als er niemand naar onze films was gegaan, hadden we die positie nooit gekregen natuurlijk."

Tim kwam vijftien kilo aan voor de rol van Ron. Veel van de stunts deed hij zelf, begeleid door de bekendste stuntman van Nederland, Willem de Beukelaar. Volgens mij zijn jullie veel serieuzer dan jullie overkomen.

Tim: "Natuurlijk, dit kostte me een klein jaar van mijn leven en Steffen en Flip stopten er drie jaar in. We nemen onszelf niet serieus, maar ons werk wel."

Flip: "We kunnen lang discussiëren over een grap."

Steffen: "Je moet op de set juist letten op wat níét goed gaat. Als je de hele tijd als een blije eikel staat te lachen wordt het medium."

Flip: "We zijn niet snel tevreden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234