Zondag 28/11/2021

'Eén gekke vraag en je hebt ze bij hun kloten'

Terwijl de concurrentie al weken bezig is, openen Tomas De Soete en Freek Braeckman hun Café Corsari pas maandag. Maar de late start betekent niet dat de ambities lager liggen. 'We maken dit niet voor anderhalve man en een paardenkop.'

Pauw en Witteman, Polspoel en Desmet, de broers Verreth of Samson en Gert. Stuk voor stuk legendarische televisieduo's. Ook Tomas De Soete en Freek Braeckman willen als duo hun plaats in de televisiegeschiedenis claimen. Dat doen ze vanachter de toog van Café Corsari, de nieuwe dagelijkse talkshow die maandag op Eén uit de startblokken schiet. En beide heren hebben er vertrouwen in. "Tijdens de proefopnames zijn een heleboel opmerkingen gemaakt maar nooit 'die twee samen op het scherm, dat gaat niet'. De chemie tussen ons was er van bij het begin."

Nochtans waren De Soete en Braeckman voor Café Corsari ze aan elkaar koppelde niet meer dan collega's. "Vriendschap was het niet. Eerder wederzijds respect en bewondering", zegt De Soete. "Maar na één avond op café wist ik vanuit een soort buikgevoel dat het zou klikken. Ik ben niet de meest zekere mens, ik kan onzeker zijn over van alles en nog wat, maar mijn buikgevoel laat me zelden in de steek. Als je een pint met iemand gaat pakken voel je snel of die oké is of niet. Bij Freek was dat meteen het geval. We houden van dezelfde dingen en staan min of meer op dezelfde manier in het leven. Al betekent dat nog niet dat het automatisch een fantastisch programma oplevert wanneer je ons samen achter een desk zet. Het is niet omdat je samen goed pinten kan pakken dat je ook goed kan samenwerken."

Maar die twijfel is ondertussen verdwenen?

Braeckman: "Bij een duo bestaat er altijd een risico dat je met elkaar gaat concurreren. Ik heb het al meer dan eens zien gebeuren dat duo's elkaar het licht in de ogen niet gunnen wanneer de camera begint te draaien. Dat gevoel heb ik met Tomas absoluut niet. Natuurlijk bereiden we elk onze eigen interviews voor, maar wanneer zo'n gesprek begint dan wordt dat automatisch iets van ons twee. Het is een heel prettig gevoel om met iemand die je nog maar vier maanden kent op die manier te kunnen samenwerken."

De Soete: "Mocht ik die competitie ook maar een beetje voelen, dan kruip ik meteen in mijn schulp."

Braeckman: "Natuurlijk gebeurt het wel eens dat we allebei dezelfde gevatte opmerking willen maken, maar het mag geen wedstrijd worden. Het is al vermoeiend om naar één presentator te kijken die per se wil scoren. Laat staan dat je er twee voorgeschoteld krijgt."

Is er een taakverdeling tussen jullie beiden?

De Soete: "Neen, al ligt het ene onderwerp me natuurlijk beter dan het andere. En af en toe passeert er ook eens een typisch Freek-onderwerp."

Braeckman: "Een Freek-onderwerp?"

De Soete: "Het is bijvoorbeeld alom geweten dat Freek graag eens van de grond gaat. Hij houdt van vliegtuigen. Ik heb dat veel minder. We hadden hem in de aanloop naar het programma heel graag eens in een straaljager gestopt, alleen vonden we niet meteen een goede reden om die kosten te verantwoorden. En wanneer er iemand met een of ander speciaal gebrouwd biertje aan komt zetten, dan mag je er zeker van zijn dat Freek er als eerste naast zal staan. Maar dan nog kan je keuzes maken. Misschien kan ik zelfs beter een paar vragen aan die brouwer stellen dan Freek met al zijn voorkennis."

Braeckman: "We presenteren het programma ook echt samen. Het heeft weinig zin onderwerpen te verdelen. We hebben allebei onze eigen vragen en onze eigen insteek. Ik weet niets over drummen, Tomas wel. Maar dat betekent niet dat alleen hij vragen mag stellen wanneer Isolde Lasoen langskomt."

De Soete: "Een goede zaak eigenlijk want voor je het weet zit ik Isolde de pieren uit je neus te halen over allerlei nerdy drumfeitjes waar het gros van de kijkers geen bal aan heeft."

Aanvankelijk liet de VRT weten dat jullie deel uitmaakten van de denktank rond Café Corsari. Pas later kwam het bericht dat jullie het programma ook zouden presenteren. Was er twijfel over jullie presentatiekwaliteiten?

Braeckman: "Die eerste weken was het gewoon nog niet duidelijk welk programma we precies zouden maken. Natuurlijk was de kans dat wij het zouden presenteren heel groot, maar het is altijd afwachten. Voor hetzelfde geld was de conclusie dat we op dat moment van de avond best een culinaire quiz konden uitzenden en dan ben ik de laatste die je als quizmaster wil."

De Soete:"Ik vond het een gigantisch voordeel dat we van bij het begin bij het programma betrokken waren. Plots komen aanzetten bij een programma dat al half in de steigers staat had ik niet zien zitten."

Braeckman: "Er is niet eerst een programma gemaakt om daarna op zoek te gaan naar twee gasten die er qua smoel bij pasten. Dat was voor mij essentieel. Daardoor voelt dit café nu ook echt aan als het onze."

Zijn jullie met een wit blad gestart?

Braeckman:"We wisten op welke zender en op welk tijdstip het programma moest komen. Dat creëert automatisch een aantal verwachtingen. Een van de eerste dingen die op tafel kwam was dat het een televisieprogramma moest zijn dat aanvoelde als een ochtendshow op de radio. Verrassend dus en zo breed mogelijk, maar ook met een link naar de actualiteit en vertrekkend vanuit onze eigen nieuwsgierigheid. We stellen de vragen waar we zelf een antwoord op willen. Niet de vragen die een of andere krant zou kunnen oppikken."

Een programma dat aanvoelt als een ochtendshow op de radio. Gesneden koek voor Tomas dus?

De Soete: "Het was toch even wennen. (lacht) Bij radio ben je presentator, regisseur, technicus en dj tegelijk. Je bepaalt zelf wanneer een plaat gedaan is, wanneer de volgende start en wanneer iedereen zijn bakkes moet houden. Hier kwam ik in een grote machine terecht. Plots had ik niet alles meer in de hand. Dan duurt het toch een tijdje voor je de mensen rondom je voldoende vertrouwen leert geven."

Braeckman: "Het was voor allebei een grote stap, maar allebei hebben we de voorbije jaren bagage opgebouwd die nu van pas komt. Café Corsari is een liveprogramma, net als Het journaal. Ook de actualiteit volgen is niet nieuw en als eindredacteur van Karrewiet heb ik geleerd om naar aparte invalshoeken voor actuele onderwerpen te zoeken. De rol van de factor humor is dan weer nieuw. Maar dat is net hetgene wat dit programma boeiend maakt."

Humor speelt een belangrijke rol bij Café Corsari. Gaat dat ten koste van serieuzere onderwerpen?

Braeckman: "Ik ga niet weg bij Het journaal om nu plots te doen alsof die actualiteit me nooit heeft geïnteresseerd. Maar hoe die in het programma aan bod komt hangt af van het evenwicht in de uitzending van die dag."

De Soete: "Alles draait om dat evenwicht. Je wilt bij Café Corsari iets te weten komen. Dat is ook de reden waarom we mensen uitnodigen. Lollig zijn volstaat niet als criterium. Al kun je natuurlijk wel iemand uitnodigen die én iets te vertellen heeft én lollig is. Bij de ene gast zal de klemtoon op entertainment liggen, de andere komt langs omdat we hem of haar een paar pertinente vragen willen stellen."

De kruitfabriek bewijst elke dag hoe moeilijk het is om actua en entertainment in één programma te wringen. Hoe gaan jullie dat aanpakken?

Braeckman: "Veel heeft te maken met de manier waarop je de onderwerpen aanpakt. Het moet om halftien plezierig tv kijken zijn, maar tegelijk moet je er ook iets van opsteken. Wanneer een politicus langskomt naar aanleiding van een actuele kwestie willen wij daar ook het fijne van weten."

Zijn er over die actuele gasten afspraken gemaakt met Terzake en Reyers laat?

Braeckman: "We overleggen met elkaar, maar er zal altijd concurrentie zijn. Het journaal zit ook geregeld achter dezelfde gasten als Terzake aan. Dan is het overleggen, een beetje trekken en wat geven en nemen."

Jullie hopen natuurlijk dat politici een luchtige babbel in Café Corsari zullen verkiezen boven een kruisverhoor bij Terzake.

Braeckman: "We kunnen dat hopen, maar of het ook zo zal zijn moeten we nog zien. Ik ben er trouwens niet van overtuigd dat politici er in Café Corsari automatisch beter uit zullen komen. Het is niet zo dat je bij ons achteraf altijd de sympathieke worst bent.

De Soete: "Ook in een entertainment-programma kun je kritische vragen stellen."

Braeckman: "Al lachend zegt de nar de waarheid."

De Soete: "Dat is vaak mijn troef geweest op de radio. Je stelt een gekke vraag en je hebt ze bij hun kloten."

Café Corsari zal normaliter ook een pak meer kijkers lokken dan Terzake. Ook dat is een extra troef in de strijd om gewilde praatgasten.

Braeckman: "Ik denk niet dat het aantal kijkers het enige criterium is. Maar we zitten op Eén, dat levert ons automatisch een kijkersbonus op."

Is er een streefcijfer voor Café Corsari?

Braeckman: "Ik het het nog eens nagevraagd omdat ik wist dat die vraag zou komen, maar er is me op het hart gedrukt dat zo'n cijfer er niet is. We worden niet lastiggevallen met marktaandelen en percentages. Er is ons gewoon gevraagd een goed programma te maken. Maar de zender en het tijdstip creëren natuurlijk verwachtingen."

De Soete: "We willen natuurlijk ook dat er naar gekeken wordt. We maken Café Corsari niet voor anderhalve man en een paardenkop."

Café Corsari opent een maand na de start van VIER de deuren. Is het een opluchting om te zien dat de schade voor Eén eerder beperkt blijft?

Braeckman: "Het is nog veel te vroeg voor conclusies. Half december kan de situatie er helemaal anders uit zien."

De Soete: "Ik was vooral opgelucht om te zien dat wat wij willen doen totaal anders is dan wat De kruitfabriek doet. Natuurlijk kon je wel vermoeden dat zij voor een andere aanpak zouden kiezen. Ze staan een pak vroeger op de avond, dan verwacht je een ander programma. Maar toch was er de schrik dat ze in de buurt van ons concept zouden komen."

Braeckman: "Dat gevaar was niet denkbeeldig. Je werkt met creatieve ploegen die elkaar kennen en die met hetzelfde bezig zijn. Dan bestaatde kans dat je met iets gelijkaardigs komt."

De Soete: "Het is alvast hoopgevend dat we niet met zijn allen op dezelfde spijker staan te kloppen. Vlaanderen is klein, er zijn maar een beperkt aantal gasten en er is elke dag maar een beperkte hoeveelheid nieuws. Maar iedereen doet er tot nu iets anders mee."

Je kan tegenwoordig de hele avond lang naar talkshows kijken. Is Vlaanderen niet te klein om die allemaal boeiend te houden?

De Soete: "Er zijn interessante gasten genoeg. Het komt er op neer keuzes te maken in de selectie van die gasten. Vanuit je buikgevoel en je eigen interesse moet je soms een voor de hand liggende keuze links laten liggen om voor een minder evidente gast te gaan. Al wil dat niet zeggen dat we nu plots Carl Devos niet meer gaan uitnodigen wanneer het over politiek gaat. Hij blijft een geweldig goede politicoloog die het geestig kan uitleggen. Je moet ook niet contraire doen om contraire te doen."

Braeckman:"Je mag er ook niet van uitgaan dat het steeds dezelfde mensen zijn die al die talkshow bekijken. Ik zit ook niet van 18u tot middernacht voor mijn tv. Alles wat voor half tien op de buis komt zie ik meestal niet. Maar dat betekent niet dat er voor die programma's geen publiek is. We hebben niet de ambitie om alle zes miljoen Vlamingen aan het scherm te kluisteren. We willen gewoon iets maken dat relevant is. Als je de logica volgt dat je niets moet maken wat elders al te zien is dan moet Canvas ook niet meer investeren in documentaires. Die kan je op Nederland 3 ook zien. Maar zo werkt het niet."

Presentatoren die zich aan zo'n dagelijkse talkshow wagen hebben het na afloop steeds over de gigantische impact die zo'n programma op hun privéleven heeft. Is dat ook bij jullie het geval?

De Soete: "Mijn leven was de voorbije zes jaar een enorme puzzel en dat is het nog steeds. Dat is niet altijd lollig want ik puzzel niet graag. Ook als kind niet trouwens. Ik was altijd triest als ik een puzzel cadeau kreeg. Maar ik wil niet klagen. Bij veel mensen is hun leven een nog veel grotere puzzel en die moeten dan ook nog eens elke dag tegen hun goesting gaan werken."

Braeckman: "Dankzij Café Corsari heb ik voor het eerst in elf jaar VRT regelmaat in mijn leven. Het is natuurlijk wel intens omdat je de hele dag met zo'n programma bezig bent. Maar dat was bij Het journaal niet anders. Daar kom je ook niet om twee uur de redactie binnenwaaien met de vraag: 'En? Is er vandaag al iets gebeurd?' Ik heb dus wel het gevoel dat ik me verbeterd heb. Ik moet ook maar de helft van het programma presenteren. Het journaal moest ik altijd alleen doen (lacht)."

Café Corsari, van maandag tot en met donderdag om 21.30u op Eén.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234