Zaterdag 23/01/2021

Eén gaat voor de derde keer op zoek naar het mooiste Nederlandstalige lied. In Zo is er maar één treedt opnieuw een keur aan Vlaamse en Nederlandse artiesten aan die in tien thema-afleveringen hun favoriete nummer naar de overwinning proberen te loodse

Zo zijn er maar vijf

'Vlaanderen, stem niet op ons'

Frontman Danny Mommens: "Zo is er maar één is dan wel een kakprogramma, we wilden er toch aan mee doen. Het leek ons niet slecht om ook eens de alternatievere kant van de muziekscene in Vlaanderen aan bod te laten komen op een zender als Eén. We kregen ook absolute carte blanche om een nummer te kiezen. We hebben lang moeten zoeken naar een Nederlandstalige song die ons beviel, maar 'Stroom' leek ons wel geschikt. Het is een grappig nummer en ik moet er alleen wat doorheen praten. Handig, want ik kan niet zingen. En Els (Pynoo, de zangeres, ST) krijgt Dani Kleins lijnen wel gezongen. Wij zijn geen speciaal grote fans van Arbeid Adelt! Ik ken 'De dag dat het zonlicht niet meer scheen' wel, maar daar houdt het zowat mee op. Onze versie verschilt weinig van het origineel. We brengen het gewoon rechtdoor, als het trage, slowachtige lied dat het is. Ach, eigenlijk doen we gewoon mee om eens goed te kunnen lachen. Of we willen winnen? Het liefst niet. We hebben het daar de komende maanden veel te druk voor. Dus: Vlaanderen, stem niet op ons. Maar eerlijk: met zo'n nummer lijkt het me weinig waarschijnlijk dat Vlaanderen dat wel zal doen."

In aflevering twee op 15 februari.@een kop:The Violent Husbands met 'De wilde boerendochter' van Ivan Heylen

'Die man was zijn tijd vooruit'

Frontman Jason Dousselaere: "Ik begrijp nog altijd niet goed waarom ze ons gevraagd hebben. Echt goed passen wij met onze alternatievere muziek niet in het format. Maar goed, het is voor een Vlaamse groep al zo moeilijk om op radio en tv te komen dat we vonden dat we die kans niet mochten laten liggen. Toch zit er geen doordachte marketingstrategie achter, hoor. We willen ons gewoon amuseren. We hebben 'De wilde boerendochter' niet zelf gekozen, de programmamakers vroegen ons om dat nummer te spelen. In het begin had ik zelfs geen enkele affiniteit met het lied, ook al lijkt het misschien een beetje op onze song 'Boeren van vroeger'. Maar als je het een paar keer beluistert, valt toch op hoe goed 'De wilde boerendochter' wel is. Bovendien was Ivan Heylen zijn tijd erg vooruit door in de jaren zeventig al in het dialect te zingen, iets wat nu zoveel artiesten doen, ook wij soms. We blijven met onze versie tamelijk dicht bij het origineel. Als we te veel aan de oorspronkelijke versie zouden veranderen, zouden we het liedje in diskrediet brengen en dat kan niet de bedoeling zijn. Uiteindelijk draait deze wedstrijd om het beste nummer."

In aflevering twee op 15 februari.@een kop:Brahim met 'Kvraagetaan' van Fixkes

'Respect uitdrukken voor je collega's'

Brahim: "Ik heb al eens meegedaan aan Zo is er maar één met 'Min moaten' van Flip Kowlier en ik vond het fantastisch cool om te doen. Je krijgt de kans om je respect uit te drukken voor collega-artiesten en je kunt eens je eigen ding doen met een bestaand nummer. Ik heb de mannen van Fixkes al ontmoet en vind hen grave gasten met veel talent. Toch is mijn keuze voor 'Kvraagetaan' niet voor de hand liggend. Ten eerste is dat nummer het afgelopen jaar grijsgedraaid. Misschien zullen de mensen wel zeggen: 'Alweer 'Kvraagetaan?'' Maar dat maakt de uitdaging net zoveel groter. En ten tweede zingen Fixkes in het Stabroeks. Dat ga ik zeker niet proberen na te doen. Ik ben geen clown of karaokemachine en zou Fixkes op die manier ook alleen maar belachelijk maken. Nee, ik ga mijn beste Nederlands bovenhalen. Ik ga ook zeker niet rappen. Rap heb ik wat aan de kant geschoven: ik ben een zanger. Of ik wil winnen? Dat is totaal niet belangrijk voor mij. Ik stond er zelfs niet bij stil dat Zo is er maar één een wedstrijd is. Nee, dan is Eurosong winnen voor mij toch belangrijker."

In: aflevering 6 op 14 maart.@een kop:Laïs met 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud

'Heimwee naar lang vervlogen tijden'

Zangeres Annelies Brosens: "Er zijn al zo weinig muziekprogramma's op de Vlaamse tv dat je wel moet meedoen als er dan toch één is. (lacht) Maar we vinden de opzet van Zo is er maar één wel tof. Het is leuk om een Nederlandstalig nummer uit te kiezen en daar dan je eigen versie van te maken. Wij hebben eigenlijk heel toevallig voor 'Twee meisjes' gekozen. Van de productie hadden we de thema's gekregen waaraan de afleveringen worden opgehangen. Daar stond ook nostalgie bij. Toen Jorunn (ander groepslid, ST) en ik 'Twee meisjes' hoorden op de autoradio wisten we het meteen. We zitten nu wel in de aflevering over vakantie, maar goed, voor ons blijft het dus nostalgie. Heimwee naar de tijd waarin je als kind naar zee ging en een vriendinnetje mocht meenemen en dan samen met haar de Joepie las. Naar een tijd die voor elk van ons drieën al een tijdje voorbij is. (lacht) Vooral het instrumentale deel van 'Twee meisjes' is steengoed. Het wordt best moeilijk om dat naar het vocale om te zetten. En ja, we willen winnen. Als je dan toch meedoet aan een wedstrijd moet je er ook voor gaan."

In aflevering negen op 4 april.@een kop:Lalalover met 'M'n airhostess' van Will Tura

'Ik wil Vlaamse Doe Maar oprichten'

Frontman Tom Kestens: "Door deel te nemen aan dit programma wil ik de goesting om in het Nederlands te zingen bij mezelf aanwakkeren. Ik koester namelijk de geheime ambitie om ooit een band à la Doe Maar op te richten en een Nederlandstalige plaat op te nemen. Het afgelopen jaar heb ik tien Nederlandstalige songs geschreven. En elke dag roepen die mij vanuit mijn lade toe: 'Zet mij op plaat, zet mij op plaat.' Maar goed, ik wacht nog op mijn moment. Ik heb 'M'n airhostess' van Will Tura gekozen omdat ik het een fijn en een sterk nummer vind. Niet dat ik veel platen van de man heb. Ik ben geen fan, maar vind dit een leuk lied. Ik ga er ook echt mijn eigen versie van maken. Tura zingt het erg klassiek met een old school tremolo in zijn stem. Ik ga het op mijn manier zingen. Misschien zelfs samen met een vrouw. Ik zou er wel een duet van willen maken. Spijtig eigenlijk dat er niet meer ruimte gemaakt wordt voor muziek op televisie. Het is fantastisch dat Zita Swoon en Sioen in een programma als Zo is er maar één aan bod komen, maar eigenlijk zou ik hen nog veel liever hun echte repertoire horen zingen op Eén."

In aflevering negen op 4 april.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234