Maandag 10/08/2020

Verkiezingen

‘Een fundamenteel probleem’: Antwerpse socialisten willen dat De Wever in ’t Stad blijft

Antwerps burgemeester Bart De Wever: als het van de socialisten afhangt blijft hij gewoon in ’t schoon verdiep. Beeld Illias Teirlinck

De kans is reëel dat Bart De Wever (N-VA) straks de Antwerpse burgemeesterssjerp verruilt voor het Vlaams minister-presidentschap. Maar wat dan met de stad? De lokale sp.a is ongerust over wie zijn plaats inneemt.

Volgens meerdere bronnen bij de Antwerpse sp.a stelt zich op dat moment “een fundamenteel probleem” binnen de Bourgondische coalitie – de entente tussen N-VA, sp.a en Open Vld. Navraag in de afdeling leert dat de socialisten niet direct een geschikte vervanger voor De Wever zien klaarstaan bij N-VA. Integendeel.

Terwijl de huidige burgemeester door de sp.a geprezen wordt omwille van zijn gematigde houding in het schepencollege, loopt er een rilling over ruggen bij de gedachten dat eerste schepen Koen Kennis of OCMW-voorzitter Fons Duchateau - de grootste kanshebbers om hem op te volgen - straks de sjerp omgorden. Kennis wordt omschreven als “een alfamannetje” dat weinig rekening houdt met de kleinere coalitiegenoten. Duchateau staat bij sp.a te boek als een partijsoldaat pur sang. Iemand die wanneer het erop aankomt het partijbelang zal laten voorgaan op het coalitiebelang.

Een voorname socialist zegt: “De samenwerking loopt nu best vlot. Veel mensen verwachten het misschien niet van De Wever maar hij is trouw aan het bestuursakkoord. Zonder gedoe. Met Kennis of Duchateau wordt het straks moeilijker. Ze lijken de feeling van De Wever te missen. Die heb je nochtans nodig om deze ongebruikelijke coalitie zes jaar bijeen te houden.”

Keuze van het hoofd

Na lang twijfelen besloot De Wever begin dit jaar om zich bij de verkiezingen op 26 mei kandidaat te stellen voor het Vlaams minister-presidentschap. Volgens hem is dat de beste manier om te voorkomen dat de linkse oppositie straks de macht overneemt. Zelf bestempelt De Wever zijn kandidatuur als een keuze van het hoofd, in het belang van zijn partij. Persoonlijk zou hij het liefst gewoon in Antwerpen blijven. De stad waar hij in oktober vorig jaar opnieuw een klinkende overwinning heeft behaald en waar in de komende jaren tal van nieuwe investeringsprojecten worden opgeleverd.

Aangezien de N-VA zonder grote electorale verschuivingen in de laatste campagneweek straks veruit de grootste partij van Vlaanderen blijft, is de kans reëel dat De Wever binnen enkele maanden de eed aflegt als nieuwe minister-president. Hij zal als kopman van de grootste partij namelijk wellicht het initiatief krijgen om na de verkiezingen een meerderheid op de been te brengen. Zoals de kaarten nu liggen kan hij Vlaams een centrumrechtse ploeg vormen met de CD&V en Open Vld. Of kan hij kiezen voor een afspiegeling van zijn Antwerpse coalitie met de socialisten.

OCMW-voorzitter Fons Duchateau wordt genoemd als mogelijke opvolger voor burgemeester De Wever. Beeld Photo News

De Wever noch zijn partij hebben voorlopig iets gelost over wie zijn mogelijke plaatsvervanger kan worden in ’t Stad. Daarvoor is het te vroeg, luidt het intern. De partij wil de uitkomst van de verkiezingen en de formatie afwachten. Het kan in de onderhandelingen nog altijd helemaal fout lopen, zelfs na een ruime verkiezingsoverwinning volgende week.

Maar de politieke logica dicteert dat eerste schepen Kennis en OCMW-voorzitter Duchateau de grootste kanshebbers zijn om De Wever te vervangen. Kennis en Duchateau hebben de ervaring: ze draaiden in het vorige stadsbestuur mee, toen weliswaar met CD&V in plaats van sp.a. Bovendien vergezelde het duo De Wever in het najaar aan de Antwerpse onderhandelingstafel. Ze kennen de tekst van het Bourgondisch bestuursakkoord en weten waar de politieke gevoeligheden zitten.

Liesbeth Homans

Ook de namen van havenschepen Annick De Ridder en afscheidnemend Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans doen de ronde. Maar De Ridder zit nog niet lang aan de knoppen op het Antwerps bestuursniveau. Het burgemeesterschap zou een enorme sprong zijn. Homans heeft op haar beurt een tumultueus ministerschap achter de rug. Ook binnen haar eigen partij heeft dit aan haar krediet gevreten. De kans dat zij op het Schoon Verdiep wordt geparachuteerd lijkt eerder klein.

Opvallend: bij de sp.a circuleert nog een naam. Die van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud. “Ze is een hardwerkende en populaire politica zonder kapsones”, zegt een socialist. “Ik heb nooit begrepen waarom we haar vroeger nooit hebben benaderd om bij onze partij te komen. Ze had een broodjesbar, daar werd wat op neergekeken. Een heel spijtige zaak.” Al beseffen de socialisten dat hun favoriet het wellicht niet zal halen. Daarvoor weegt ze intern te licht, klinkt het.

Ook eerste schepen Koen Kennis zou burgemeester kunnen worden. Beeld BELGA

Sowieso heeft de Antwerpse sp.a weinig of niets te zeggen in de hele opvolgingszaak. Tot nu toe is daarover binnen het stadsbestuur ook nog met geen woord over gerept. Iets wat bij sommige socialisten trouwens het vermoeden versterkt dat burgemeester De Wever finaal niet naar Vlaanderen zal verhuizen. Ook niet als de N-VA straks de leidende partij wordt in een nieuwe Vlaamse regering. Op het nationale sp.a-hoofdkwartier in Brussel leeft hetzelfde gevoel. 

Een aantal rode toppers gaat ervan uit dat De Wever straks, als puntje bij paaltje komt, het minister-presidentschap toch doorgeeft aan Jan Jambon. Eerst leek hij de kandidaat-MP van N-VA te worden. Maar uiteindelijk werd beslist dat Jambon, in de campagne althans, beter tot zijn recht komt als kandidaat-premier.

Antwerps N-VA-schepen Nabila Ait Daoud.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234