Zondag 29/11/2020

Opinie

Een Franstalige politicus scoort altijd goed wanneer hij door De Wever wordt aangevallen

Beeld stefaan temmerman

Alain Gerlache is mediawatcher bij RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

"Mayeur is volstrekt incompetent!" De frontale aanval van Bart De Wever (N-VA) over het vluchtelingenkamp in het Brusselse Maximiliaanpark heeft de burgemeester van de hoofdstad niet echt de daver op het lijf gejaagd. Vooral niet omdat Yvan Mayeur (PS) kon repliceren door op de verantwoordelijkheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) te wijzen. Hij kon zich zelfs een woordspeling veroorloven rond de dubbele betekenis van 'compétent' in het Frans: 'bekwaam' en 'bevoegd'. Het Belgische politieke debat wordt nog subtieler als je de twee talen door elkaar haalt.

Maar Mayeur kan zich niet alleen in zijn taalkundige fantasietje verkneukelen. Een Franstalige politicus scoort immers altijd goed wanneer hij door De Wever wordt aangevallen, zeker als die politicus aan een imago als kampioen van een onverzettelijke linkse oppositie knutselt. Dat laatste doet Mayeur met zoveel succes dat de opkomst van dit almaar vrijere elektron zelfs binnen de PS de wenkbrauwen doet fronsen.

Alain Gerlache.Beeld BELGA

Toch is Mayeur geen nieuw gezicht, zoals Alexis Tsipras in Griekenland of Pablo Iglesias, de leider van Podemos, in Spanje. De weg die de burgemeester achter de rug heeft, lijkt alle verhoudingen in acht genomen meer op die van Jeremy Corbyn, de nieuwe leider van het Britse Labour. De Brusselse maatschappelijk assistent, 55 jaar en een man met forse overtuigingen, zetelt al 25 jaar in de Kamer, met één enkele korte onderbreking. Maar hij kon nooit echt op de voorgrond treden, wat waarschijnlijk veel te maken had met zijn bruuske stijl en zijn erg scherpe uitspraken. In een machtsmachine als de PS ben je beter een brave backbencher dan een herrieschopper.

Maar toen werd alles anders. Dat gebeurde in twee stappen. Eerst slaagde Mayeur erin zich op te werpen als opvolger van Freddy Thielemans in het Brusselse stadhuis. Welgeteld een jaar na de verkiezingen, waarin hij niet eens lijsttrekker was geweest, speelde hij het klaar om al zijn rivalen uit de weg te werken en eindelijk eerste viool te spelen. Daarna wist hij keer op keer in de belangstelling te komen - denk aan de verhuizing van het beroemde vuurwerk op oudejaar van het Paleizenplein naar het Brouckèreplein, of laatst het even gedurfde als controversiële autovrije centrum - zodat hij nu bij de Franstaligen in en ver buiten Brussel het boegbeeld en de incarnatie van de hoofdstad is. Zelfs de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lijkt niet meer mee te tellen.

Stap twee: de vorming van de nieuwe federale meerderheid, de 'MRNVA', zoals ze bij de PS zeggen. Al bij de eerste vakbondsbetogingen vlogen Mayeur en vicepremier Jan Jambon (N-VA) elkaar in de haren over de ordehandhaving. Ook toen ging het over de vraag wie 'competent' was. En dan hebben we het nog niet over het 'verbod' voor de minister van Binnenlandse Zaken om de Brusselse politie tijdens de eindejaarsfeesten een taart aan te bieden...

Vandaag is het twistpunt een beetje ernstiger dan dat gastronomische gekibbel. De aanvallen van eerder al Alexander De Croo (Open Vld) en nu De Wever tonen dat het Maximiliaanpark het symbool is geworden van een nieuwe vorm van strijd. We vinden er zowel de traditionele wortels van de solidariteit en het internationalisme in terug als een nieuwe vorm van contestatie die aan de acties van Occupy doet denken. Zonder sektarisme, want veel burgers en verenigingen die eraan deelnemen, hebben geen specifieke politieke kleur. Met zijn profiel van rebel en man van de daad is Mayeur een van de weinige socialisten die nog gehoor vinden in een links politiek landschap dat volop in verwarring is, bij ons en in het buitenland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234