Donderdag 22/08/2019

Fotografie

Een fotoreis doorheen de slaapkamers van de Amerikanen

Het gezinnetje Webb uit Jackson, Mississippi. Beeld BARBARA PEACOCK

Er is arm en rijk, tijden veranderen. Maar wat de Amerikaanse fotografe Barbara Peacock vooral tegenkwam toen ze haar landgenoten in hun slaapkamer vastlegde, was een verdere verschraling in het middensegment.

Barbara Peacock lag in haar bedje, of nee, ze was er net uit gekropen, niet per se okselfris, en ze zag haar verkering liggen in een ochtenderectie van licht. Ha, dacht ze, wat een coole foto, en hoe kon ze dat beeld ­sublimeren door er zelf in vol ornaat naast te liggen.

Enfin, toen de Amerikaanse fotografe zich opeens bewust was van zichzelf in een slaapkamer, rolde er een schitterend idee voor een fotoreeks uit haar koker: de Amerikaan in zijn ­slaapkamer, in al zijn hoedanigheden,
American Bedroom.

Andrew uit Slab City, Californië. Beeld BARBARA PEACOCK

En dat was nog maar het voorjaar van 2016. Wat volgde, was een doortastend geschuifel door het Amerikaanse ­beddenlandschap, wat ze nog tot 2021 gaat volhouden. Haar eigen slaapkamer is aangenaam, en lakenfris, met veel losse onderdelen slingerend rond de bedstee, met een echtgenoot als vast terugkerend element. Maar Peacock kwam erachter dat vers gesteven beddengoed niet iedereen is gegeven, en dat de tijden veranderen, vooral economisch. Want oké, er is arm en rijk, maar wat ze vooral tegenkwam, was een verdere verschraling in het middensegment. Mensen die na een scheiding in de garage gaan slapen, of op straat, omdat ze hun baan kwijtraken. Wat ze hiermee vooral wil zeggen, is dat je bent zoals je slaapt. Het is een antropologische-­sociologische afdruk die je achterlaat in je kussen.

Chloe uit Lake Worth, Florida. Beeld BARBARA PEACOCK

Trouwens, niet in elke slaapkamer die ze bezocht, drukte ze op het knopje. Zo was er een vrouw wiens nachtelijk onderkomen zo stonk, door toedoen van twintig katten, dat ze zich héél snel uit de voeten maakte. En als je haar vraagt wat de meest gore ervaring is, slaapkamer­technisch, komt ze uit bij een kraakpand in Detroit. Daar wilde ze een jongeman fotograferen, die leek te verdrinken in een moeras van troep en kleren. Ze probeerde zich ­professioneel te positioneren, en deed een greep in de zooi, om zo ruimte maken. Op de tast kwam ze uit bij iets hard en slijmerigs, ze zag dat ze een paarse dildo, ongewassen na gebruik, had geaaid.

Ze wist niet hoe ze zo snel mogelijk uit de slaapkamer moest komen.

China uit Manhattan, New York. Beeld BARBARA PEACOCK
Timothy uit Slab City, Californië. Beeld BARBARA PEACOCK
Lee uit Pine Bluff, Arkansas. Beeld BARBARA PEACOCK
Lee Ann en Lynn uit Land O’Lakes, Florida. Beeld BARBARA PEACOCK
Nito uit Cambridge, Massachusetts. Beeld BARBARA PEACOCK
Claire, woonplaats onbekend. Beeld BARBARA PEACOCK
Harry en Alan uit Delray Beach, Florida. Beeld BARBARA PEACOCK
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden