Donderdag 18/08/2022

Een exuberante wereld in Gents kunstencentrum Vooruit

Dansen en laten dansen: dat moet zo ongeveer de samenvatting van de seizoensopening van het Gentse Kunstencentrum Vooruit zijn. Woensdag in de opera gaat Wolf (DM 4/9) in Belgische première, een inmiddels gevierde en verguisde zang-, muziek-, spel- en danscreatie die Alain Platel in opdracht van Ruhrtriënnale-intendant Gerard Mortier maakte. Het vertrekpunt van Wolf waren leven en werk van Wolfgang Amadeus Mozart. Platel zet de beroemde Weense componist in een exuberante wereld van xtc, Céline Dion en een meute honden op scène.

Knipogend naar Wolf opent de Vooruit zaterdag zijn seizoen onder meer met het fameuze Wiener Gemüseorchester, een bio-ensemble dat op groenten speelt die achteraf in de soep worden gedraaid. Voorts wordt Because I Sing vertoond, een documentaire over Engelse koren die Alain Platel jaren geleden maakte in Londen. Het Vooruit Kaffee wordt voor een keer een Wiener Kaffee met Weense koffie en Sachertorte. De organisatoren laten u walsen onder kroonluchters, Mozart wordt opgedreven en/of verknipt en Señor Coconut maakt cha-cha-chaversies van Kraftwerk en Deep Purple. "Het wordt een stomende nacht, cocktails incluis, maar de ochtend erna gaat ons huis alweer open voor Open Monumentendag", tempert programmator Peter Van den Eede een ogenblik het eigen enthousiasme. "Die zondag wordt best wel zwaar."

Van den Eede overschouwt, ook al voorbij de dansante opening, het seizoen 2003-2004 in Vooruit: "Wolf is meteen een superproductie, die we financieel onmogelijk alleen konden dragen. In de Vlaamse opera en het Festival van Vlaanderen hebben we bereidwillige co-organisatoren gevonden. Wolf is meteen de bel die het seizoen inluidt. Het omkaderende openingsfeest 1 2 3 Vooruit doen we, gewoon omdat we Vooruit zijn: het moet vooral heel gezellig blijven.

"Podiumkunsten en muziek volgen we sinds jaar en dag op de voet, ook tijdens dit seizoen. Iedereen is dus weer op post: van het Ro Theater (met het vervolg op Proust, 9 en 10/03/04, WD) over Anne Teresa De Keersmaeker (danst Once 5, 6 en 7/12, WD) tot Tom Barman (23/11, WD). Naast onze traditionele programmering zijn we bewuster gaan nadenken over onze maatschappelijke rol. Toen de heer Bush Irak binnenviel, vonden we dat we iets moesten doen. Oorlog is namelijk geen oplossing, diplomatie leek ons hier de enige weg. Wat bedoeld was als een debatje groeide in maart uit tot 'Oorlog is geen kunst', een nachtelijk vredesfeest met en voor muzikanten, theatermakers, dansers, filosofen en vooral voor iedereen die vond dat oorlog nooit een oplossing kan zijn. Na dat evenement zijn we niet op onze lauweren gaan rusten. Onder de vlag Toestanden blijven we de actualiteit voortaan bevragen en verdiepen en blijven we raakpunten zoeken met artistiek werk en denken.

"Tijdens de eerste Toestanden, op 1 oktober, zullen wij een boom opzetten over groen en de groene partijen. Iedereen kent de woorden 'ecologie' en 'duurzaamheid' of kan ze tenminste uitspreken. Toch is groen tijdens de voorbije verkiezingen weggestemd. Met deel een willen we breedbeeld inzoomen op verleden, heden en toekomst van het groene gedachtegoed in Europa en de praktijk van duurzame ontwikkeling. Onze gasten zijn professor-emeritus Etienne Vermeersch, gewezen Agelev-minister Vera Dua en ex-regeringscommissaris Olivier Deleuze van Ecolo. Peter Rosenmüller van Nederlands GroenLinks is eveneens uitgenodigd, maar hij heeft in tegenstelling tot de anderen nog niet toegezegd. Mag ik overigens onderstrepen dat het geen saaie Toestand wordt: zelfs als memorabele statements of snedige debatten zouden uitblijven, wat ik geenszins verwacht, kun je nog steeds naar een reeks boeiende documentaires komen kijken.

"Een week later is er al een nieuwe Toestanden, die meteen de flexibiliteit van de format onderstreept. We zetten dan namelijk in samenwerking met het filmfestival van Gent filmdiva Jeanne Moreau in de praatstoel, fetisjactrice van Welles en Truffaut die nog met Brigitte Bardot voor de filmcamera stond. Filmrecensent Patrick Duynslager zal haar tot een goed gesprek verleiden."

De Vooruit neemt zich dus voor om een wendbaar platform te zijn dat toestanden aansnijdt waarvan mensen wakker (moeten) liggen. Daarnaast worden nieuwe media - videokunst, film, laptopconcerten - belicht in Fricties en in 20 Something biedt Vooruit een podium aan jonge kunstenaars uit het Gentse. Uitgelezen, de vierde en laatste noviteit in Vooruit, wordt een boekenprogramma. "Een traag programma", meent Vanden Eede, "vol snelle denkers. De eerste Uitgelezen (13/10) bevraagt de band tussen literatuur en film, aan de hand van onder meer Les Liaisons dangereuses en Porno, Irvine Welsh' vervolg op Trainspotting. In het panel zitten Jos Geysels, Arne Sierens, Jan Baetens en Bert Bultinck en Christoph Vekeman wordt onze columnist voor die avond."

Ward Daenen

Wolf, 10, 12 en 13 september in de opera van Gent. 1 2 3 Vooruit, 13 september in de Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. Info en reservering: 09/267.28.28 of www.vooruit.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234