Vrijdag 24/09/2021

Update

"Een exit uit de eurozone lost niks op voor de Grieken"

De Italiaan Mario Monti, de Europeaan Olli Rehn en de Belg Steven Vanackere. Beeld REUTERS
De Italiaan Mario Monti, de Europeaan Olli Rehn en de Belg Steven Vanackere.Beeld REUTERS

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil dat Griekenland lid blijft van de eurozone. Dat heeft hij laten verstaan bij zijn aankomst op de eurogroep. Voorzitter Jean-Claude Juncker vertelde na de vergadering dat niemand een Griekse exit ter sprake bracht. "Dat wel doen komt neer op nonsens en propaganda", aldus Juncker.

De zeventien ministers van Financiën van de eurozone zijn in Brussel bijeen voor hun eerste overleg sinds de verkiezingen in Griekenland vorige week zondag. Hoewel eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker vooraf beweerde dat een gesprek over een Griekse exit uit de eurozone niet op de agenda stond, is het scenario toch ter sprake gekomen.

Nonsens
Zelf verklaarde Juncker over de kwestie dat de landen van de eurozone al het mogelijke zullen doen om Griekenland aan boord te houden. "Tijdens de eurogroepvergadering heeft absoluut niemand het scenario van een Griekse exit nog maar ter sprake gebracht", zei hij. Dat wel doen komt volgens Juncker neer op "nonsens en propaganda".

Solidariteitspact
Ook Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn beklemtoonde op de afsluitende persconferentie dat "het duidelijk is dat we Griekenland in de eurozone willen houden". Wel moet Griekenland het met Europa en het IMF afgesproken hulpprogramma uitvoeren. "Het gaat om een solidariteitspact tussen het Griekse parlement en de zestien andere parlementen van de eurozone", zei Rehn. "Dit is waar Europa om draait, maar solidariteit werkt in twee richtingen."

Jean-Claude Juncker lanceerde nog een oproep om geen advies meer te geven aan de soevereine Grieken. "We hopen dat er in de komende dagen of weken een regering gevormd kan worden. Vervolgens zullen we met die regering samenwerken." Dreigen met het verlaten van de eurozone "is niet de manier om met burgers om te gaan", aldus nog Juncker.

"Plaats in de club"
Verschillende ministers benadrukten eerder bij hun aankomst al dat Griekenland zijn plaats heeft in de club van eurolanden. Zo ook Steven Vanackere. "Een exit levert niets op", zei hij. Wie het heeft over een Griekenland buiten de eurozone, moet volgens Vanackere beseffen dat dat niets zou veranderen aan de fundamentele problemen van het land, "namelijk overmatig veel schulden en een lage competitiviteit".

Het aanpakken van die problemen zal zich vertalen in "een of andere vorm van verarming", stelt Vanackere. "De Grieken ontsnappen hoe dan ook niet aan die grote inspanning". Vanackeres pleidooi voor het behoud van Griekenland in de eurozone lijkt de centrale boodschap van deze eurogroep te zullen worden. Onder meer de Ierse minister Michael Noonan zit ook op die lijn, maar benadrukt dat de Grieken hun huiswerk moeten doen.

"Geen sprake van versoepeling"
Jan Kees de Jager (Nederland), Luc Frieden (Luxemburg) en Wolfgang Schäuble (Duitsland) verklaarden dat er absoluut geen sprake van kan zijn dat de voorwaarden van de internationale noodlening voor Griekenland versoepeld zouden worden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet vanuit Berlijn zelfs verstaan dat er aan de solidariteit met Griekenland een einde komt als het zich niet aan het akkoord met de eurolanden en het IMF houdt.

Andere landen en ministers pleiten nochtans voor meer flexibiliteit voor de Grieken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, tot eind vorig jaar minister van Financiën en nog steeds vicepremier in de federale regering, vindt dat Griekenland meer tijd moet krijgen om zijn economie op orde te brengen. In 10, 15 of 20 jaar kan het lukken, zegt hij, in 2 of 3 jaar niet. Gevraagd naar zo'n versoepeling, antwoordde minister Vanackere dat "niet de harde besparingen centraal staan, wel het herstellen van een budgettaire situatie waarbij de schuld niet langer overmatig hoog is". Voor Vanackere gaan bugettaire orthodoxie en economische groei hand in hand.

"Ferme verklaring"
De gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, noemde een Griekse exit uit de eurozone vandaag een mogelijkheid. Maar volgens Vanackere moet meer gekeken worden naar de vraag dan naar het antwoord van Coene. "Wanneer men een vraag gesteld krijgt, moet men ook antwoorden. Als het antwoord er vervolgens uit gelicht wordt, alsof het een of andere ferme verklaring betreft, kun je alles als een voornemen gaan voorstellen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234