Maandag 18/10/2021

Een erg mooie kennismaking

cd klassiek

door rudy tambuyser

Dietrich Henschel, Helmut Deutsch HHHHI

E.W. Korngold, Lieder HMC 901780

Erich Wolfgang Korngold moet een van de meest onwaarschijnlijke muzikale wonderkinderen sinds Mozart zijn geweest. Toch staat hij niet meteen geboekstaafd als een van de grote vormgevers van de twintigste-eeuwse muziek. Dat is begrijpelijk. Zijn muziek is altijd ongeveer tonaal gebleven, ze is affirmatief, omhelst het leven, is nooit expliciet naar de grote K op zoek. Ze is gebruiksmuziek: Korngold kon ook een voortreffelijk stukje ambacht, pakweg een vioolsonate, als een liedje laten klinken. Net zoals zijn tijdgenoot Poulenc, die wel 'groot' werd, dat kon. Poulenc was van Parijs. Savoir-vivre en Lebenskunst mogen wellicht niet met mekaar verward worden. Overigens valt Korngold wel degelijk groot te noemen: hij is de uitvinder van de Hollywood-soundtrack van de meest glorieuze soort: dramatische effecten, strijkers met tuiten, heldhaftig koper.

Op deze plaat komt een ietwat kleinschaliger Korngold aan het woord, al tekenen zijn liederen zijn visie op componeren treffend. Hij kent zijn klassiekers - Mahler, Strauss, Wolf, Schubert - en gebruikt hun verworvenheden op een eervolle, maar letterlijk karikaturale manier. De hele traditie zit in zijn snelle pennentrekken vervat, maar hij kan er alweer mee lachen, zoiets. Dat maakt dat een fijne delicatesse als 'Schneeglöckchen' of 'Liebesbriefchen', een stukje wellust als 'Die Geniale' en het spottend koldereske 'Die Gansleber im Hause Duschnitz' alle een zelfde soort zelfzekerheid en naar de afstandelijkheid neigende ironie in zich dragen. In die zin is Korngold als twintigste-eeuwer goed bij de tijd. En in dezelfde zin is bariton Dietrich Henschel, vocaal zowat onberispelijk, maar interpretatief sympathiek houterig, een dankbare uitvoerder. Een erg mooie kennismaking met een onbekend repertoire.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234