Zaterdag 26/09/2020

Werkgelegenheid

‘Een enorme klus’: Jambon I wil 120.000 Vlamingen aan job helpen

Hilde Crevits (CD&V), Jan Jambon (N-VA) en Bart Somers (Open Vld)Beeld BELGA

De Vlaamse regering en sociale partners engageren zich om liefst 120.000 Vlamingen aan een job te helpen in de komende vijf jaar. Of dat haalbaar is? Het wordt een uitdaging – om het met een understatement te zeggen.

“Dit is het belangrijkste doel in het regeerakkoord”, benadrukt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “De Vlaamse werkzaamheidsgraad ligt vandaag iets boven het Europese gemiddelde, 75,2 procent, maar we willen ons meten met de top.” 

Noord-Europese landen zoals Duitsland en Denemarken slagen erin om acht op de tien mensen tussen 20 en 64 aan het werk te krijgen. Die werkzaamheidsgraad van 80 procent is het ultieme doel voor Jambon. “De vacatures zijn er. Nu de mensen nog. Met de sociale partners willen we nu beleid uittekenen dat zo veel mogelijk Vlamingen naar de arbeidsmarkt toe leidt.”

11.000 per jaar

Een ding staat vast: jaarlijks 24.000 extra Vlamingen aan het werk krijgen, want daar komt dit doel op neer, het wordt lastig.

Zeker als je weet dat er in Vlaanderen elk jaar ook ruim 13.000 Vlamingen de arbeidsmarkt verlaten. Dat brengt de totale uitdaging op 37.000 extra per jaar. Onhaalbaar lijkt het. Al zorgt de economische conjunctuur voor een ‘natuurlijke’ aangroei van 26.000 jobs per jaar. Kortom: de Vlaamse regering zal zelf – met beleid – jaarlijks ruim 11.000 Vlamingen aan het werk moeten krijgen. “Dat wordt een enorme klus”, geeft minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) toe. “Maar we gaan ervoor.”

Doelgroepen

Op concrete maatregelen is het vooralsnog wachten. Die wil Crevits zo snel mogelijk – “graag in de komende weken” – uitwerken met de sociale partners. De minister heeft wel al vier doelgroepen geïdentificeerd, die extra aandacht zullen krijgen. 

Het gaat om de ‘NEET-jongeren’: jongeren die met school gestopt zijn maar uitkijken naar werk. Ze vallen vaak tussen de mazen van het net. Ook Vlamingen met gezondheidsproblemen krijgen aandacht. Crevits: “Vandaag zitten er 130.000 Vlamingen ziek thuis. We weten dat ze vaak nog willen werken, maar eens ze langer dan een jaar thuis zijn, lukt dat nog amper.”

Voor de groep leefloners wordt vooral gekeken naar de lokale besturen. Zij kennen deze mensen en hun specifieke problemen vaak het best. Ze moeten meer samenwerken met VDAB. Nu stroomt maar één op de vijf leefloners door naar een job. 

Ook de groep niet-werkenden in Vlaanderen – bijvoorbeeld mensen met een zorgtaak of huismoeders – moeten aangespoord worden om aan de slag te gaan. “Op het Vlaams niveau kunnen we vooral stimuleren, opleiden, aanmoedigen”, zegt ‘MP’ Jambon. “De meer bestraffende maatregelen bevinden zich, als het over werkbeleid gaat, op het federale niveau.”

Federale regering

Daarmee is meteen de olifant in de kamer meteen benoemd: de federale regeringsvorming. De slaagkansen van Jambon I om 120.000 mensen aan een job te helpen, hangen nauw samen met het beleid van de toekomstige federale regering. 

Zal die gelijkaardige centrumrechtse recepten toepassen, met een focus op de werkzaamheidsgraad? Of legt een eventuele Vivaldi-coalitie (paars-groen met CD&V) – de formule die stilaan als laatste overblijft – heel andere accenten? “Ik hoop dat een toekomstige federale regering, welke vorm die ook aanneemt, een regeerakkoord sluit dat in de lijn ligt van het Vlaamse”, kan Jambon alleen zeggen.

N-VA lijkt federaal buitenspel te staan. De oproep van de partij om een Vlaams front te vormen maandag valt voorlopig in dovemansoren. Tegelijk: door deze doelstelling met de nodige toeters en bellen te presenteren aan de pers, zet Jambon zijn eigen coalitiepartners onder druk. Als ze hun woord niet willen breken op Vlaams niveau, houden ze federaal maar beter de koord.

De werkgeversorganisaties draaien de vijzen alvast nog een beetje aan. “De arbeidsmarkt staat in brand”, waarschuwt Hans Maertens van VOKA. “Onze bedrijven hebben duizenden vacatures die niet ingevuld raken en dat kost ons economische groei.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234