Vrijdag 20/05/2022

Een elftal waar muziek in zit

In geen enkele cultuursector wordt zo kort op de bal gespeeld als in de popmuziek. Daardoor is op dit moment maar een gedeelte van de optredens uit 2002 bekend. Maar deze elf aanraders voor het volgende concertjaar bewijzen alvast een ding: wie van fijne concerten houdt, zal zich volgend jaar niet vervelen.

Brussel / Van onze medewerker

Christophe Verbiest

godspeed you black emperor!

Wie een zwak heeft voor avontuurlijke muziek en dit voorjaar maar één concert bezoekt, mag niet aan Godspeed You Black Emperor! voorbijgaan. Dit veelkoppige Canadese gezelschap verbindt noise met klassiek en avant-garde met overdonderende rock. De goeddeels instrumentale muziek van dit negental varieert van fluisterend tot schreeuwend, van zijdezacht tot staalhard en is volstrekt uniek in de huidige muziekwereld. Nog een bewijs van de dwarsheid van Godspeed: de meeste bands gaan meteen na de release van een nieuwe plaat op tournee, maar de de jongste cd van de Canadezen (Lift Your Skinny Fists comme Antennas to Heaven) is al anderhalf jaar oud. Godspeed is ook een van de weinige bands bij wie de visuals meer zijn dan behang. Ontroerend en krachtig.

Godspeed You Black Emperor!, 17/04, AB, Brussel (info: 02/548.24.24).

the walkabouts

De Amerikaanse groep The Walkabouts was al actief vóór Seattle een decennium geleden het epicentrum van de rockmuziek was dankzij de grunge. De band rond Chris Eckman en Carla Torgerson heeft wat mee geprofiteerd van de hype rond Seattle, maar had voorts weinig te maken met de grunge. Want The Walkabouts staan voor rootsy rockmuziek met de uitstekende songs van Eckman in de hoofdrol. Dat blijkt weer eens uit de overtuigende cd Ended up a Stranger die het vijftal afgelopen herfst heeft uitgebracht. The Walkabouts hebben een uitstekende livereputatie en hun concerten zijn even passioneel als emotioneel, met zowel lillende brokken noise als intieme, uitgebeende ballads. Leuk bonusje: de band speelt bijna altijd met verve een cover van Neil Young.

The Walkabouts, 12/01, AB, Brussel (info: 02/548.24.24), 10/02, De Warande, Turnhout (info: 014/61.64.31).

the strokes

Er is in 2001 om weinig platen meer te doen geweest dan om Is This It (zonder vraagteken!) van The Strokes. Met het verzamelde werk van The Velvet Underground, The Stooges, The Patti Smith Group en Television als bouwstenen hebben de vijf heren een stevig rockgeluid opgetrokken. Zanger Julian Casablancas doet soms erg zijn best om de lethargische sneerzang van Lou Reed te imiteren en onderwijl spelen zijn maatjes vuige gitaarrock met glasscherfscherpe gitaren, een delirerend orgeltje en energieke drums. The Strokes hebben een zodanige cool rond zich hangen dat als het ooit fout zou lopen in de muziek, ze probleemloos kunnen solliciteren voor de job van Captain Iglo.

The Strokes, 26/02, AB, Brussel (info: 02/548.24.24).

joost zweegers

Live is Novastar een potige band en door die kracht dreigen de nuances van de fraaie songs soms wat te verdwijnen. Joost Zweegers, een man voor wie het bedenken van een onvergetelijke melodie even natuurlijk lijkt als ademen, gaat de volgende maanden solo de hort op. Wie hem wel eens in zijn uppie aan het werk heeft gehoord, weet dat de liedjes in deze naakte vorm het sterkst tot hun recht komen. Een piano, af en toe een akoestische gitaar en een stem die niemand onberoerd laat: meer heeft Zweegers niet nodig om de kortste weg naar het hart van de luisteraar te vinden. The best is yet to come, beweert hij al een tijdje. Nu dan?

Joost Zweegers, van 10/2 tot 24/3 op tournee in heel België. Info: www.novastar.be.

jill scott

Deze Amerikaanse zangeres en dichteres uit Philadelphia is in 2000 via de grote poort de popwereld binnengekomen met haar debuut Who Is Jill Scott? - Words and Sounds Vol. 1. Haar aanstekelijke mix van r&b, soul, jazz, funk en hiphop vond meteen een weg naar een groot publiek. Terecht, want de prefab gevoelens die veel r&b-muziek domineren, zijn niet aan Scott besteed. Zij gaat voor echte gevoelens, die ze verpakt in touchante liedjes die ze met haar warmbloedige stem op een erg doorleefde manier zingt.

Jill Scott, 27/02, AB, Brussel (info: 02/548.24.24).

de nachten

Het tweedaagse festival De Nachten is een vaste waarde op de muziekkalender van januari. Twee, euh, nachten lang schudden muziek en literatuur elkaar de hand, wat zowel leidt tot kruisbestuivingen als pure literatuur en muziek. Ook in 2002 is de lijst nachtraven weer erg lang. Wij worden alvast een beetje warm van binnen omdat Bill 'Buffalo Tom' Janovitz van de partij zal zijn, net als het toekomstige popidool Hawksley Workman en de Brits-Aziatische formatie Cornershop. En dan zwijgen we nog over Flip Kowlier en de gezellige ongein van de Moldy Peaches.

De Nachten, 24 & 25/01, deSingel, Antwerpen (info: 03/248.28.28).

the willard grant conspiracy

Deze band met de tonronde Robert Fisher als uithangbord is van alle markten thuis. Het losvaste gezelschap klinkt soms als The Velvet Underground in een countrybui, wat zich vertaalt in majestueuze, manische en meeslepende liedjes. Op andere ogenblikken brengt de Willard Grant Conspiracy ingetogen ballads, gestut door een sobere piano of dito gitaar. Fisher kent zijn beperkingen als zanger en overspeelt nooit zijn hand. Hij is een meester in het oproepen van weemoed en droefenis, maar wees gerust: deze Amerikaanse band biedt niet alleen maar kommer en kwel.

Willard Grant Conspiracy, 10/02 (voorprogramma van The Walkabouts), De Warande, Turnhout (info: 014/61.64.31), 12/02, Botanique, Brussel (info: 02/218.37.32).

cachaíto lópez

De armen van Orlando López, alias Cachaíto, zijn al bijna zestig jaar met een contrabas vergroeid. Al een kleine eeuwigheid is hij een van Cuba's belangrijkste bassisten. Dankzij Buena Vista Social Club en de projecten daarrond heeft hij de voorbije jaren ook buiten Cuba een flinke faam verworven. Dat heeft vorig jaar geleid tot de eerste cd die onder 's mans eigen naam is verschenen. Maar van de son, die de jongste tijd zo alomtegenwoordig lijkt op Cubaanse platen, is bij Cachaíto nauwelijks een spoor te vinden. De bassist kiest resoluut voor een vooruitstrevende mix van funk, jazz, dub en swingende percussie. De muziek van López verhoudt zich tot de son zoals jazz tot pop.

Cachaíto, 28/03, AB, Brussel (info: 02/548.24.24).

the notwist

Duitsland is altijd al een een land geweest waar de elektronische muziek kan bloeien, maar zelfs bij onze oosterburen is The Notwist een buitenbeentje: van garagerock is deze groep geëvolueerd naar een hybride van rock, elektronica en akoestische instrumenten. De songs van de volgend jaar te verschijnen nieuwe cd Neon Golden zitten vol verborgen verleiders die je pas ontdekt na vele beluisteringen met een hoofdtelefoon op. Maar de liedjes hebben ook een directe aantrekkingskracht, wat handig is als je de toeschouwers live bij de lurven wil vatten. We hebben zo het idee dat dit The Notwist zal lukken.

The Notwist, 01/03, AB, Brussel (info: 02/548.24.24), 02/03, Cactus Club, Brugge (info: 050/33.20.14).

brugges festival

Het Brugges Festival staat volgend jaar voor de vijftiende maal op de kalender. Ook tijdens deze feesteditie legt het vierdaagse festival de nadruk op Europese folk en luistermuziek, al werpt het festival met Guo Yue en Joji Hirota ook een blik buiten de grenzen van ons continent. Het Brugges Festival heeft enkele toppers van de vorige edities opnieuw uitgenodigd, zoals de al genoemde Aziaten, maar ook Madredeus en Koen De Cauter. Ook Griekse muziek is een vast ingrediënt van dit festival. Andere artiesten komen onder meer uit Sardinië, Gallicië, Ierland en Tunesië.

Brugges Festival, 21-24/02, Stadsschouwburg, Brugge (info: 050/44.30.60).

iva bittová

De Tsjechische zangeres en violiste Iva Bittová is nog altijd een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren in de marge van de popmuziek. Nu ja, marge? Zonder een geoliede promotiemachine achter zich is ze er toch in geslaagd om een publiek aan zich te binden dat hondstrouw en niet eens zo klein is (vele 'grotere' popartiesten kunnen slechts dromen van de aanhang van de Tsjechische). Bittová is vooral bekend met haar soloprogramma, dat het midden houdt tussen een concert en een performance, waarin ze muziek zowel speels als indringend laat klinken. Wat zij met viool en stem doet, is pure magie.

Iva Bittová, 16/02, 4AD, Diksmuide (info: 051/50.48.94). Ook als gaste van The Ex, 19/02, Vooruit, Gent (info: 09/267.28.28).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234