Vrijdag 25/09/2020

'Een eentalige Waal kan niet'

Hij leidde een bedrijf van vierhonderd mensen, heeft zijn strepen verdiend binnen alle geledingen van de voetbalbond, maar voor het grote publiek is Gilbert Timmermans een onbekende. Hij gaat vandaag de strijd aan met Gérard Linard om het voorzitterschap bij de KBVB. 'Mijn stijl? Rechttoe rechtaan.'

François De Keersmaecker - "mijn vriend", zoals Gilbert Timmermans hem zelf noemt - leek op een zekere zevende ambtstermijn af te stevenen. Tot de profclubs Gérard Linard in de arena duwden. "Ik zat samen met François De Keersmaecker toen we hoorden dat Gérard Linard kandidaat was", zegt Timmermans. "Ik ben vrij sec in die dingen. Ik heb François gezegd: 'Zoals de toestand nu is, denk ik niet dat je ooit verkozen zult worden. Het is beter dat je je terugtrekt.' We wisten uit welke hoek de tegenwind kwam, zijn antwoord was resoluut: 'Me terugtrekken? Dat gun ik hen niet.' Ik heb hem gezegd: 'Als je jezelf laat wegstemmen, barreer je iemand anders die het wel zou kunnen en willen doen.' Dat was woensdagavond. Donderdagochtend belde hij me: 'Ik trek me terug.' Vanaf dat moment ben ik snel werk beginnen maken van mijn kandidatuur."

Woensdag was De Keersmaecker vrij down, maar vrijdagochtend leek hij vooral opgelucht. Timmermans: "Hij heeft me gezegd: 'Er valt een zware last van mijn schouders, want het voorbije jaar is niet goed geweest.'"

Timmermans vindt het belangrijk dat er een tegenkandidaat is voor Linard. "Ik vind het niet kunnen dat aan het hoofd van de grootste sportfederatie iemand zou staan die eentalig Frans is", zegt hij. "Ook voor de internationale uitstraling, want hij spreekt zelfs geen Engels, de taal die FIFA en UEFA hanteren. Ik wil het niet op het communautaire spelen, want als het zou gaan om iemand die alleen Nederlands sprak, had ik net hetzelfde gezegd. Maar als ik de Franstalige dagbladen lees, zie ik wel dat het van de andere kant op de communautaire toer gespeeld wordt: ze hebben al zo lang geen voorzitter meer gehad en de vier topfuncties bij de bond zijn ingenomen door Nederlandstaligen. Maar het grote verschil is wel dat die allemaal twee of drie talen spreken."

Snel op de bal

De voorbije jaren ontstond er een modus vivendi tussen profs en amateurs, nu lijkt dat weer helemaal op de helling te staan. "Dat is niet zo", beweert Timmermans. "Sinds Pierre François CEO is van de Pro League kunnen we heel goed samenwerken. Wat nu speelt, is dat de profs De Keersmaecker niet meer wilden. Dat heeft niets te maken met profs en amateurs. Het gaat om de persoon van François, die een lieve jongen is, die een enorme werkkracht en kennis heeft, maar die soms te braaf is."

Timmermans wil het anders aanpakken. "Ik sta voor werkkracht en overgave, wat François ook had. Maar ik ben ook een snelle beslisser. Dat was François niet. Hij liet te vaak de dingen op hun beloop, hij wilde voor iedereen goed doen. In een bedrijf als dit kun je niet voor iedereen goed doen, daar moet je beslissingen nemen en tegen de haren in strijken als het moet."

Realistisch gezien is de kans klein dat Timmermans verkozen wordt, beseft hij. "Maar ten opzichte van De Keersmaecker heb ik misschien het voordeel dat sommige mensen zullen zeggen: 'Ho, dit is iets anders.' Misschien willen ze toch niet in zee met een eentalige Waal."

Er zijn 22 stemmen te verdelen: 7 Nederlandstalige amateurs die achter Timmermans staan, 7 Franstalige amateurs die achter Linard staan en 8 profs, van wie minstens een deel de val van De Keersmaecker heeft georkestreerd. Timmermans: "Ik moet rekenen op de steun van een aantal profs, maar waarom ook niet van een aantal Franstalige amateurs? Tussen de Franstaligen botert het ook niet helemaal. Ze hebben zelf verklaard dat hun zeven stemmen naar Linard zullen gaan, maar dat zou mij enorm verwonderen. Je moet bijvoorbeeld weten dat Delferière, die ook stemt, en Linard mekaars bloed kunnen drinken."

Eurostadion als splijtzwam

In het programma van Timmermans neemt hij serieus stelling voor het Eurostadion. "Ik ga dat heikele punt niet uit de weg, ook al weet ik dat ik daarmee de banbliksems van sommigen over mijzelf afroep", zegt hij. "We moeten dat dossier rationeel en pragmatisch bekijken. We hebben ons kandidaat gesteld om met Brussel gaststad te zijn voor het EK 2020, daarvoor moet je uiteraard een stadion hebben. Om een internationale blamage te voorkomen, is het onze morele plicht om de bouw van het stadion te steunen en alle politici op te roepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Na het WK beginnen we met de Nations League, dan krijgen we grote landen als Spanje, Duitsland en Engeland over de vloer. Ook daarvoor moeten we stadions hebben, nu we weten dat de overeenkomst over het Koning Boudewijnstadion na juni 2018 niet verlengd wordt. Kun je je voorstellen dat we die grote landen moeten ontvangen in stadions van 20.000 toeschouwers, met alle financiële gevolgen van dien? Of dat we moeten uitwijken naar een buurland, omdat we zelf niet over de nodige infrastructuur beschikken?"

Gelijkaardige uitspraken van De Keersmaecker over het Eurostadion betekenden zijn doodvonnis bij ondervoorzitter Bart Verhaeghe. Timmermans gaat het conflict niet uit de weg. "Je kunt toch als zinnig mens niet zeggen dat dat stadion er niet moet komen? Ik heb al een paar keer op ramkoers gelegen met Verhaeghe, dat is niet erg. Als hij me daarvoor wil doodschieten, is dat maar zo. Maar nu weet men tenminste waarvoor ik sta. (lacht) Ik was ook niet van plan om tijdens mijn lobbywerk naar Verhaeghe te bellen om steun."

Dat de voorzittersverkiezing bij de KBVB gaat tussen mannen van 74 en 72, dat vindt Timmermans overigens zelf een slechte zaak. "Dat is te oud. Het probleem is dat je de hele hiërarchie van club over gewest naar bond en zo verder moet doorlopen. Je komt hier op de bond aan als je 50 of 60 bent. Daarom moeten we er eens over nadenken of het uitvoerend comité iemand kan coöpteren van ergens anders, in plaats van altijd iemand te moeten kiezen uit eigen schoot. Gelukkig is op een bepaald moment de leeftijdsgrens van 75 jaar ingesteld, anders zat mijn voorganger als voorzitter van het beroepscomité er nu misschien nog altijd. Als ik verkozen word, is dat een van de dingen die ik op de agenda zal zetten. Iemand van 72, dat is niet goed, maar er is op dit moment niemand anders. Als ik voorzitter word, zal ik er een hoofdzaak van maken dat mijn opvolger een jongere figuur wordt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234