Zaterdag 11/07/2020

Een échte lottomiljonair houdt liever zijn mond

Eind vorige week won een jong koppel 7,5 miljoen euro met EuroMillions, de pan-Europese variant van de good old Belgische Lotto. Ze voegden zich daarmee bij de 13.208 andere Belgische miljonairs (in oude Belgische franken) die de Nationale Loterij sinds 1978 in haar kantoren mocht gelukwensen. Liefst 617 van hen mogen zich bovendien euromiljonair noemen. Wie ze zijn? Geen idee. Hun identiteit wordt doorgaans angstvallig geheimgehouden. Al zitten er zelfs in de toptien van lottogrootwinnaars een paar die hun mond niet konden houden...

Peter Goris

'Het profiel van de grootste lottowinnaars?' Bij de Nationale Loterij moeten ze eens goed lachen met die vraag. "Vrijwel alle winnaars verkiezen anoniem te blijven." Van de winnaars van de tien grootste bedragen in de geschiedenis van de Lotto is inderdaad weinig of niets bekend. Op enkele uitzonderingen na. De Morgen zet ze alle tien even op een rijtje.

Winst: 7,5 miljoen euro (Euromillions)

Wanneer: oktober 2005

Eigenlijk een 'valse' lottowinnaar, want dankzij EuroMillions gewonnen. Maar wel de winnaar van het grootste loterijbedrag ooit in België. De 'bekendmaking' van hun winst verliep volgens het klassieke patroon. Eerst onbekend en enkel geweten dat het winnende lotje in Temse werd binnengebracht. Na enkele dagen raken toch wat minieme details bekend: een koppel dertigers met kleine kindjes, ze wonen niet in Temse, maar kochten hun lot van 12 euro op bezoek bij kennissen, papa blijft werken, mama blijft thuis voor de kindjes. Enkel de droom van een appartement aan zee zou nu snel realiteit kunnen worden. En ook de betrokken krantenwinkel profiteert - opnieuw klassiek - mee van de winst: sinds deze week is er een heuse bedevaart richting lucky Temse krantenboer (in de Schoolstraat, voor wie het interesseert, PG) begonnen.

Winst: 5 miljoen euro

Wanneer: februari 2003

Officieus nog altijd de koploper, want een winnaar van de echte Lotto. En meteen een atypische winnaar. Amper gewonnen of het eerste 'exclusieve' interview pronkte al in de populaire pers, met naam en toenaam en niet veel later de hele familie mee op de foto in de krant. Hij: 65, gepensioneerde trucker, deels verlamd na een hersenbloeding. Zij: 64, huisvrouw. Vier kinderen, tien kleinkinderen. Afkomstig uit het West-Vlaamse Oostkamp, gewonnen na 25 jaar wekelijks spelen met dezelfde combinaties. Geen champagne maar frisdrank en koffie met koekjes voor dit koppel 'eenvoudige arbeiders', dat naar eigen zeggen enkel een nieuw gelijkvloers huis liet bouwen en verder geen dure reizen of een vloot Ferrari's plande. De kinderen zouden wel mee mogen profiteren. Net als krantenwinkel 't Zonneke, die de omzet gevoelig zag stijgen.

Iets minder fijn was de nasleep voor de familie. Eerst de karrenvracht kennissen en verre familie die aan de telefoon hingen om en passant een graantje mee te pikken. Dan de echte charlatans. Goudzoekers. In de vorm van wildvreemde schooiers, predikers van bijbelgenootschappen, steunzoekende verenigingen van alle slag en mirakelbeleggers. "Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan zou ik dat nooit hebben bekendgemaakt", sakkerden W. en O. deze week nog in een krant. "Ik raad de kersverse miljonair aan om uit de belangstelling te blijven. Al is het niet gemakkelijk om het te verzwijgen. Die eerste dagen leef je in een roes. Het is een hoop geld hoor." Voor de goede orde: aan hun leven was verder inderdaad niet al te veel veranderd...

Winst: 4.069.891 euro

Wanneer: maart 2000

Bijna ging ze geheel onopgemerkt voorbij, de lottotrekking van die woensdag 22 maart. Tot bekend raakte dat het grootste bedrag ooit op een midweektrekking was gewonnen: toen iets meer dan 164 miljoen oude Belgische franken. Te danken aan een gecumuleerde lottopot nadat drie woensdagtrekkingen na elkaar geen winnaar in rang 1 hadden opgeleverd. Pas na enkele dagen raakte de winnaar bekend: een jong koppel dertigers met - jawel - twee kindjes. Allebei bediende bij De Post en dat waren ze vast van plan te blijven. En opvallend: deze keer een winnaar die niet met een klassiek formulier speelde, maar voor 560 Belgische frank speelde om acht cijfers te kunnen invullen.

Winst: 3.718.403 euro

Wanneer: september 1999

Het was feest bij de Nationale Loterij op vier september 1999, want die dag werd de toenmalige recordwinst van 137 miljoen oude Belgische franken verpulverd. Nog maar drie andere spelers hadden sinds de lottostart in 1978 meer dan honderd miljoen gewonnen. Goed voor volle krantenpagina's en televisienieuws. En een zoektocht naar de gelukkige in en om Ganshoren, waar het biljet gevalideerd was. 'Zou het een werkloze zijn', vroeg een krant zich af. Want lag er tegenover de bewuste krantenwinkel geen stempellokaal? Pas een week later maakten ze zich bekend: een broer en een zus en hun partners. Allemaal van middelbare leeftijd. Het ene paar met twee kinderen, het andere met drie. Ze speelden al jaren wekelijks voor 200 frank met dezelfde combinaties, gebaseerd op hun verjaardagen. En ja, ze zouden alle vier blijven werken als bediende en het geld verder "als een goede huisvader" beheren.

Winst: 3.400.256 euro (Lotto-7)

Wanneer: april 1998

Tot de broer en zus uit Ganshoren de winnaar van het grootste bedrag, zij het met Lotto-7 (een inmiddels ter ziele gegane variant waarbij zeven cijfers juist moesten zijn en ook in andere rangen winst werd gehaald, PG) en niet met de klassieke Lotto. De winnaar bleek een alleenstaande 30-jarige arbeider uit Bergen met een zoontje van net geen twaalf maanden, die de winst wel moest delen met zijn schoonvader. Gewonnen met een meervoudige Quick Pick, met acht nummers. "Na het zien van de rechtstreekse trekking op televisie kon de man de slaap niet meer vatten", liet de Nationale Loterij nog weten. "Hij heeft dan de hele nacht doorgebracht aan de Lottofoon, om er zeker van te zijn dat hij niet droomde. Hij had buikpijn van nervositeit." En jawel, de man deed niet 'zot' met het gewonnen geld. Op uitzondering van die nacht aan de Lottofoon tenminste, wat hem zo'n vijfhonderd frank per uur kostte...

Winst: 3.216.865 euro

Wanneer: februari 1998

Het was blijkbaar een vruchtbaar jaar voor miljonairs in 1998, want twee maanden voor de gelukkige arbeider uit Bergen was het al feesten geblazen voor een bejaarde dame uit Ieper, die al 36 jaar in de Brusselse gemeente Ukkel woonde. Nog altijd gelukkig getrouwd, wel kinderloos. Pal op haar 66ste verjaardag won ze het ronde bedrag van 129.768.000 frank. Haar spelinbreng: al twintig jaar wekelijks 150 frank, telkens met dezelfde cijfers. En nee, ze zou geen gekke dingen doen met haar geld. Enkele noodzakelijke veranderingen aan haar huis en wat geld voor een jong familielid met een kindje, meer uitgaven voorzag ze niet. "Een nuchtere, eenvoudige vrouw", wilde de Nationale Loterij nog kwijt. "En met alle respect, maar zoveel geld zal ze nooit op krijgen."

Winst: 3.024.600 euro

Wanneer: maart 2004

De enige uit de toptien van superwinnaars van de Lotto waarover geen enkel detail bekend raakte. Buiten het feit dat het formulier in Ingelmunster werd gekocht en het "wellicht" om een inwoner (of meerdere) uit die gemeente ging. Man, vrouw, meerdere personen... Enkel de Nationale Loterij kent hun identiteit.

Winst: 3 miljoen euro

Wanneer: oktober 2002

"Meteen naar de Nationale Loterij bellen", dachten de winnaars van deze superpot blijkbaar. Van deze toptien zijn ze in elk geval de winnaars die niet eerst dagen moesten bekomen van de schok. Voor het overige wilden ze zo anoniem mogelijk blijven. Een koppel zestigplussers uit de Zwalmstreek, formulier ingediend in Dikkelvenne (Gavere), geregelde spelers met een klassiek formulier en dito inzet. Dan poseerde de uitbaatster van de 'winnende' bazaar maar gewillig voor de persfotografen, met een nepcheque van 3 miljoen euro. "Ik ben even tevreden als wanneer ik het bedrag zelf gewonnen zou hebben", probeerde ze nog te grijnzen.

Winst: 3 miljoen euro

Wanneer: februari 2005

Feest met een vleugje romantiek in Mol-Wezel, eerder dit jaar. Bij de speciale, extra grote valentijnstrekking was er één winnaar uit de bus gekomen. En een die zich graag een week lang niet bekend maakte. De zoektocht naar 'de valentijn van drie miljoen' kon beginnen. Tot ze zelf het mysterie oploste: de winnares was een alleenstaande, gescheiden vrouw uit Mol van midden de vijftig. Ze wilde alleen nog meedelen dat ze het geld zou delen met haar kinderen en kleinkinderen.

Winst: 2.874.800 euro

Wanneer: september 2004

Nummer twee uit de ranking van superwinnaars die zijn bijna drie miljoen euro uitbazuinde. Letterlijk zelfs. "Ik heb zes juiste cijfers op de Lotto", kwam hij luidkeels roepend en helemaal van slag een krantenwinkel in het Limburgse Paal binnengestormd. Even snel vulde zijn verhaal de krantenpagina's. V.V.A., een 72-jarige vrijgezel, kinderloos, altijd samen met zijn ouders in een minuscuul huisje gewoond, één zus en een broer, bijzonder hardhorig, lamme arm en 'een beetje' mensenschuw. Bracht zijn formulier voor meerdere weken binnen in een Esso-station.

Amper een maand na zijn megawinst was 'de meest begeerde vrijgezel van Vlaanderen' al verhuisd, enkele tientallen kilometers verder, naar een dorp in de Kempen. Daar woont hij nog altijd. Op een benepen appartement op de eerste verdieping van een doorsnee flatgebouw. Af en toe komt zijn zus op bezoek en twee keer per week komt een verpleegster van het Wit-Gele Kruis hem wassen. Veel meer contact heeft hij niet. "Iedereen in het dorp weet dat hij lottomiljonair is, maar men laat hem met rust. Hij zoekt ook nooit zelf contact", zegt een kennis. " Asociaal? Nee, hij knikt altijd vriendelijk goeiendag. Maar meer gaat niet. Hij is bijna volledig doof. Je kunt uren op zijn bel staan drukken of op zijn deur kloppen, hij zal niet reageren. Hij weet alleen wanneer de verpleegster komt en zijn zus heeft een sleutel. En als je met hem wilt praten, moet je goed articuleren bij het roepen of het anders op een papiertje schrijven."

Een big spender kan V. dan ook niet genoemd worden. "Af en toe wat trappistjes in een café in de buurt en bijna elke middag een dagschotel in de brasserie van het cultureel centrum hier. Meer geld doet hij niet op", zegt een buurman. "En af en toe wat vrouwkes in zijn flatje, maar dat heb ik ook alleen maar van horen zeggen. (lacht) Nee serieus, die man krijgt alleen zijn geld nooit op. De enige manier die ze ooit geprobeerd om toch wat geld te spenderen was bij een zoektocht naar een chirurg om zijn doofheid op te lossen. Maar dat bleek onmogelijk."

Nog dit voor wie vanaf volgende week mee in dit lijstje zou willen staan: volgende week maandag wordt een superpot van 7 miljoen euro bij een speciale trekking verloot...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234