Dinsdag 17/05/2022

Analyse

Eén ebolageval is aanval op zenuwgestel VS

null Beeld Foto Jim Young / Reuters
Beeld Foto Jim Young / Reuters

Amerika voelt zich door vele plagen bezocht. Een dodelijk virus heeft vanuit Afrika de kusten van het land bereikt, overzee worden landgenoten onthoofd, de president is in zijn eigen huis niet veilig meer.

VAN ONZE CORRESPONDENT

In een Brooklynse kappersstoel dreunt een man het onheilspellende rijtje op: ebola, IS, Secret Service. Bovendien is onder kinderen die geveld worden door iets wat een gewone verkoudheid lijkt, de eerste dode gevallen. Overal loeren gevaren. Opgewonden televisiepresentatoren bundelen ze samen tot één grote aanval op het nationale zenuwgestel.

undefined

Vooral de ontdekking van het eerste ebolageval op Amerikaanse bodem heeft het land van zijn stuk gebracht. Het gonst van geruchten, bij ziekenhuizen melden zich steeds meer mensen die bang zijn voor besmetting, op internet worden foto's verspreid van vliegtuigpassagiers die worden afgevoerd door ziekenverzorgers in beschermende pakken, de bezwerende taal van de gezondheidsinstanties wordt gewantrouwd.

undefined

null Beeld AP
Beeld AP

Tot nu toe gaat het om één patiënt, Thomas Eric Duncan. De Liberiaan ligt in een ziekenhuis in Dallas, Texas. De mensen met wie hij contact heeft gehad, worden nauwlettend in de gaten gehouden. De gezondheidszorg - zoveel geavanceerder dan die in West-Afrika - gaat het probleem na een aanvankelijke aarzeling agressief te lijf. Het uitbreken van een grote ebola-epidemie wordt niet waarschijnlijk geacht. Geen paniek, roept iedereen die er verstand van heeft. Toch zijn veel Amerikanen 'on edge', uiterst bezorgd, melden de nieuwszenders.

undefined

Dat is niet helemaal verwonderlijk. Hoewel Amerika zich aan twee kanten beschut weet door machtige oceanen, heeft het paradoxaal genoeg een speciale gevoeligheid ontwikkeld voor mogelijke dreigingen en indringers van buitenaf. Een levendig voorstellingsvermogen in het land van de rampenfilm doet de rest.

undefined

Met spanning wordt naar Dallas gekeken. De 42-jarige Duncan werd op 24 september ziek, kort na aankomst uit Liberia. Hij ging naar het ziekenhuis, maar dat dacht aan een griep en stuurde hem naar huis. Pas op 28 september werd vastgesteld dat het om ebola ging en werd de Liberiaan opgenomen en geïsoleerd. In de tussentijd was hij - op de Eerste Hulp en thuis - met tal van mensen in contact geweest, met alle kans op besmetting van dien. Die groep werd aanvankelijk geschat op ruim honderd personen, maar dat aantal is teruggebracht tot tien mensen met een verhoogd risico en 38 met een laag risico.

undefined

De incubatieperiode voor ebola is 21 dagen, maar de eerste symptomen doen zich vaak na acht tot tien dagen voor. Deze week kan daarom duidelijk worden of ebola verder oprukt in de VS. Zelfs als anderen door Duncan zijn besmet, zeggen de instanties, kan het gevaar binnen de perken blijven. Het gaat dan om patiënten die zo sterk zijn gecontroleerd dat het onwaarschijnlijk is dat zij anderen hebben aangestoken.

undefined

Maar iemand als Donald Trump laat zich niet geruststellen. 'Here we go', twitterde hij na het nieuws over de eerste ebolapatiënt. 'Ik zeg al heel lang dat we reizigers uit West-Afrika moeten weren.' De onroerendgoedmagnaat is niet helemaal maatgevend. Hij lijdt aan smetvrees en ziet andermans hand al als een enge, vijfvingerige bedreiging. Toch staat hij niet alleen. Ook presentatoren van nieuwszenders vertoonden de reflex om meteen de poorten van fort Amerika te willen sluiten voor reizigers uit West-Afrika.

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Daar is president Obama op tegen. Zijn medisch adviseurs denken dat het isoleren van de getroffen landen de epidemie daar alleen maar groter zal maken, omdat er geen hulp meer kan worden gegeven. Obama vroeg maandag de dingen in perspectief te zien. In West-Afrika, waar al meer dan 3.400 mensen zijn overleden, sterven kinderen op straat.

undefined

Maar het thuisfront is nerveus. Obama zegde daarom toe de controles op Amerikaanse en West-Afrikaanse luchthavens te zullen opvoeren. Want dat Duncan in september voor zijn vlucht naar Amerika op het vliegveld van Monrovia had verzwegen dat hij contact had gehad met een ebolapatiënt, droeg bij aan de angst van de Amerikanen. Net als dat het ziekenhuis in Dallas aanvankelijk Duncan had weggestuurd, hoewel hij daar had gezegd uit Afrika te zijn gekomen.

undefined

Inmiddels staat de gezondheidszorg op scherp. Een nieuwe bron van zorg is het enterovirus 68. Daardoor zijn 594 kinderen getroffen. Het begint met ademhalingsproblemen als bij een zware kou, maar soms zijn er ook verlammingsverschijnselen. Een eerste dode is gevallen, een jongetje van 4 jaar in New Jersey.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234