Dinsdag 28/03/2023

Een duivelspact in Sicilië

De twee machtigste peetvaders van de Siciliaanse maffia hebben hun geschillen bijgelegd. Met het duivelspact proberen ze de greep van de georganiseerde misdaad op de Italiaanse laars weer te versterken. 'De maffia is aan het heropleven', staat te lezen in een verontrustend rapport van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat aan het parlement werd overgemaakt.

Milaan

The Independent

Peter Popham

De twee peetvaders zijn Salvatore 'Toto' Riina, berucht als 'Het Beest', die meerdere levenslange gevangenisstraffen uitzit voor onder meer de moorden op maffiarechter Giovanni Falcone, en Bernardo Provenzano, de man die Riina's positie aan het hoofd van de Corleone-clan innam na diens arrestatie. Provenzano is al meer dan veertig jaar op de vlucht voor justitie. Hij zou zich ophouden in het verre westen van Sicilië, in de buurt van Corleone - de laatste foto die van de gezochte bekend is dateert al uit 1959.

De 'charismatische' Provenzano is de meest gematigde van de twee. Hij zou het nooit eens zijn geweest met het opblazen van de twee antimaffiarechters Falcone en Borselino tien jaar geleden. Hun dood luidde het grootse antimaffiaoffensief in dat leidde tot de arrestatie van Riina en vele andere maffiosi. Riina, 70, was daarentegen de 'Capo di tutti Capi' ('de baas der bazen') wiens charisma beperkt bleef tot een ongekende machtswellust en een bereidheid om te doden voor een dubbeltje. Maar volgens het verontrustende rapport van Binnenlandse Zaken heeft de havik vanuit zijn cel een duivelspact gesloten met Provenzano's clanleden in Corleone. Vijandschap, onbegrip en conflicten zouden 'definitief bijgelegd' zijn, staat in het rapport. Het doel van het duivelspact tussen de twee mannen is het terrein herwinnen na de talloze arrestaties in de afgelopen tien jaar, en de schade die is aangericht door de pentiti, de spijtoptanten. Provenzano (68), die zijn bijnaam 'Bernie de tractor' verdiende aan zijn standvastigheid, zou volgens spijtoptanten terug willen naar de kern van zijn organisatie: 'betrouwbaarheid en concurrentievermogen'. De macht van de Cosa Nostra in Sicilië berust nog altijd op de machtsgreep om contracten van openbare werken in handen te krijgen via haar koppelbazen en het beschermingsgeld dat wordt afgeperst van handelaren. Daarnaast beheert ze ook de drugshandel op het eiland.

De hernieuwde samenwerking tussen de Italiaanse capo's is een gevolg van nieuwe spelers op hun markt, zowel binnen- als buitenlandse bendes. De machtigste bende in Italië is volgens het rapport de Ndrangheta, de evenknie van de Siciliaanse maffia in het naburige zuidelijke district Calabrië. De Ndrangheta controleert de cocaïnehandel, dankzij nauwe banden met bendes uit Colombia. Niet-Italiaanse bendes hebben echter een steeds grotere impact. Ze bestaan onder meer uit Noord-Afrikanen, Nigerianen, Turken, Chinezen en Russen. Maar de meest bedreigende misdaadbendes komen uit Albanië. Sinds de val van hun isolationistische dictatuur een decennium geleden zijn ze aan een steile opmars bezig.

Het gratuite geweld van de Albanezen zou zelfs de Cosa Nostra aan het wankelen brengen. Albanese criminelen zijn nu in heel het land actief, en domineren de handel in gesmokkelde illegale immigranten. Lang niet iedereen is dan ook overtuigd dat de Siciliaanse maffia uit de as zal herrijzen.

Roberto Centaro, voorzitter van de antimaffiacommissie die door de regering-Berlusconi in het leven werd geroepen, verwees meteen naar de recente moord op een zakenman die banden had met de Cosa Nostra. "Als de banden tussen Riina en Provenzano hersteld zijn, dan is het moeilijk om die moord te verklaren." Palermo's hoofdaanklager Piero Grasso gaf hem gelijk en voorspelde bloedige bendeoorlogen. Het slachtoffer, Carmele Milioti (51), was de rechterhand van Leoluca Bagarella, een luitenant van Riina. Hij werd vorige maand doodgeschoten in een kapperszaak in Favara, nabij Agrigento. De moord was volgens Italiaanse maffia-experts een exacte kopie van de 'historische' moord op New Yorkse maffiabaas Alberto Anastasia. Die werd in 1957 geëxecuteerd in de kappersstoel. De maffia vergeet nooit.

Magistraten voorspellen bloedige bendeoorlog tussen Cosa Nostra en Albanese concurrenten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234