Vrijdag 09/12/2022

'Een dj is niet meer genoeg'

In Antwerpen Noord verrijst deze maand een nieuwe club naar New Yorkse maatstaven. Liefst vijfduizend vierkante meter van een oude schuimfabriek in de Slachthuiswijk smeekten er om een nieuwe invulling. En die heet Meatpack, een nachtclub waar je zowel kunt dineren als kunst degusteren.

In de Antwerpse Samberstraat 42 verwacht je geen hippe feestplek. Er is geen horeca, je ziet er alleen bescheiden woningen en loodsen. Maar op vraag van de eigenaars van een fabriekspand verzeilden Nelson Donck en Thomas Wijnen hier afgelopen zomer.

De twee zijn de drijvende krachten achter het succesverhaal Plein Publiek, de tijdelijke hotspot aan de Fierens-woonblokken, en ze weten naar eigen zeggen als geen ander "wat het publiek leuk vindt, en vooral ook wat ze missen als ze uitgaan", aldus Donck. "De Instagram-generatie is altijd op zoek naar nieuwe prikkels. Ze is snel verveeld. Dat kan voor organisatoren heel vervelend zijn, maar ik vind dat eigenlijk vooral erg boeiend. Ja, sommigen gaan naar een club, puur om zeven uur lang voor de dj te staan. Maar veel mensen willen meer dan dat."

Met Meatpack willen de twee organisatoren nog meer dan anders inzetten op totaalbeleving. Het muzikale gedeelte zal worden ingevuld met verschillende 'zachte hoekjes', maar daarnaast is er in het gebouw ook plaats voor expo's en creatieve ateliers. Ook is er een polyvalente loods met marktplaats, Antwerpse streetart en gratis sportgelegenheid voor de buurtjongeren. "De buurt heeft niet zo'n goede naam, al is dat stilaan aan het veranderen door de nieuwe hogeschool en Park Spoor Noord. Het is fijn om daaraan te kunnen meewerken en ook genoeg steun van de stad te krijgen."

Lekkere biggetjes

Wie binnenkomt, kan niet zomaar naar de feestruimte wandelen. Hij komt eerst langs een foodtruck die gesierd is met varkens van kunstenaar Koen Vanmechelen. De truck vond een plekje net naast de expositieruimte. Galeriehouder Thierry Vandenbussche: "Het is verrijkend om in een ruimte terecht te komen die mij verplicht om buiten mijn comfortzone te treden. In mijn eigen galerie is het simpel: als je met goed werk komt, dan vindt het juiste publiek de weg wel. Hier gaan misschien mensen op afkomen die niet elke dag in aanraking komen met beeldende kunst, maar ik ga gewoon, net als altijd, goede expo's maken."

Bij de opening van Meatpack zullen werken van Benoit Platéus, Jelle Spruyt en Vyvy Zwevenepoel te zien zijn, en in januari opent een groepstentoonstelling die honderd jaar kinderlijke naïviteit in de kunst viert. Vandenbussche: "Tot honderd jaar geleden was kunst bloedserieus. Met de tentoonstelling wil ik vanuit de clubcultuur én door de ogen van een kind naar hedendaagse kunst kijken."

Maar een galerist en zijn kunstenaars moeten uiteraard ook begaan zijn met de zorg voor de aanwezige werken. Hoe worden die beschermd tegen al te uitbundige feestgangers? "Er zal steeds iemand aanwezig zijn, en er staat sowieso ook een houten hek rond de tentoonstellingsruimte. Dat kan geopend worden tijdens vernissages, of als er geen feest aan de gang is. Maar in de diepste krochten van de nacht zullen de feestgangers wel nog steeds de kunst kunnen bewonderen, zij het van op een iets grotere afstand. Dat was voor mij essentieel."

Vlak bij de tentoonstellingsruimte is er dus de foodtruck van de internationaal gevierde kunstenaar Koen Vanmechelen. Bezoekers zullen er van een stuk varkensvlees kunnen proeven, afkomstig van het nageslacht van de varkens die er te bewonderen zijn. De foodtruck Lucy Bear, die afgelopen zomer op verschillende festivals stond, krijgt op Meatpack een permanente plek.

Thierry Debusschere: "Hier komt een soort weide met plaats voor de varkens, die voortdurend te zien zullen zijn op een projectiescherm. Het wordt best confronterend: mensen zullen worsten kunnen eten van de kinderen van de varkens. De biggetjes liggen dus op je bord."

Volgens programmator Donck is het allemaal deel van een nieuwe vorm van uitgaan. "Natuurlijk is het ook fijn dat je hier voor een avondvullend programma terechtkunt: kunst opsnuiven, eten en een danske placeren."

"Want het is niet omdat er kunst bij komt kijken, dat we de hele avond soundscapes gaan spelen", gaat Donck verder. Op vlak van muziek noteerde hij een gebrek aan warme, sexy dansmuziek. "Er is in Antwerpen geen gebrek aan plaatsen waar popmuziek worden gedraaid, en evenmin aan duistere technotempels. Maar naar alles wat daartussen zit, moet je op zoek gaan. Nochtans zijn er in Antwerpen best wel wat partyconcepten die inzetten op funk en disco - geen trouwfeestdisco, een dj moet wat dieper kunnen graven - maar er is geen vaste stek. Tot nu."

Meatpack opent komend weekend de deuren, meatpack.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234