Zaterdag 06/03/2021

Politiek

Eén ding staat vast: met Demir wordt het anders

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Zuhal Demir (N-VA) is de nieuwe staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen. Het staat vast dat zij een hardere, ambitieuzere koers zal varen dan haar voorgangster.

“Ik wil af van de slachtofferrol. In Vlaanderen zijn er heel veel kansen. Die moeten we grijpen. Ik ben daar het beste voorbeeld van: de dochter van een Koerdische mijnwerker.” Demir liet er donderdagavond, na haar verkiezing tot nieuwe staatssecretaris door de partijraad van N-VA, geen twijfel over bestaan. Zij zal het anders aanpakken dan haar voorganger Elke Sleurs.

De Gentse stond voor de fluwelen aanpak. Zeker niemand bruuskeren, dat leek zowat haar persoonlijke motto. Ze richtte zich dan ook vooral op ‘zachte’ thema’s als gendergelijkheid en holebi’s. “Natuurlijk zijn dat heel belangrijke onderwerpen. Maar partijpolitiek gezien heeft N-VA daar weinig te winnen”, zegt een ingewijde. “De holebigemeenschap naar N-VA halen is onmogelijk.”

Niet te veel pamperen

De focus van Demir moet op armoede en gelijke kansen zelf liggen. Daarvoor is zij boven haar drie vrouwelijke concurrentes Sarah Smeyers, Valerie Van Peel en Inez De Coninck verkozen. “Demir is de politica die ons verhaal op armoede en gelijke kansen het beste gestalte geeft”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Wie kan onze visie omzetten in concreet beleid.”

Die visie is dat er niet te veel gepamperd moet worden. Iets wat Liesbeth Homans, de N-VA-minister van Armoedebestrijding in Vlaanderen, al uitdraagt. Ook zij ziet zichzelf als voorbeeld.

Homans heeft zich opgewerkt: van achter de kassa van de supermarkt tot de kopvrouw van de grootste partij van het land. Vlaanderen als the land of opportunity, voor wie het echt wil.

"Een politicus heeft weinig vat op de armoedecijfers, maar kan wel iets in beweging zetten. Daar is Demir goed in. Ze speelt met de media”, zegt armoedespecialist Ive Marx (UAntwerpen).

"Ze zal goed moeten beseffen waar ze geraakt is. Haar vader was een mijnwerker. Zij heeft het gemaakt, maar wel dankzij de welvaartsstaat, de sociale zekerheid”, vervolgt Marx. “Zuhal Demir is sociaal opgevangen en omkaderd. En ze heeft van ons onderwijs genoten. Ze zal moeten beseffen dat niet iedereen evenveel geluk had als zij of dezelfde drive heeft."

N-VA haar armoedebeleid is werk, werk, werk. Mensen met een job hebben het beter. Marx gaat maar gedeeltelijk akkoord. Een job hebben is belangrijk, maar het is geen tovermiddel. “De armoede zal niet van zichzelf oplossen als mensen een job hebben. Kijk naar de kinderarmoede. Dat zijn vaak kinderen van alleenstaande moeders die wél werk hebben”, benadrukt Marx.

Temperament als werkpunt

Vraag is of Demir haar scherpe tong zal kunnen bedwingen. Als parlementslid schuwde ze het debat niet. Ze kreeg het regelmatig aan de stok met de CD&V en vicepremier Kris Peeters. In 2015 kreeg ze het halve land over zich heen na een uitspraak over de beperking van de uitkeringen in de tijd: “Als werklozen merken dat ze de facturen niet meer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen.”

Wat heeft ze daar vandaag dan over te vertellen? Gaat ze er zo invliegen? Demir: “Als parlementslid is het je taak om de regering te controleren en te interpelleren. Dat is een andere job dan staatssecretaris zijn.” De Wever noemt haar temperament “een werkpunt”.

Voor Frederic Vanhauwaert van Netwerk tegen Armoede maakt niet uit wie daar op de stoel zit, maar de regeringsbelofte om de uitkeringen op te trekken, moet dringend uitgevoerd worden. “We hopen dat ze het N-VA-discours kan overstijgen en we hebben haar al uitgenodigd voor een gesprek met onze organisatie. Ze verdient zeker een kans”, zegt Vanhauwaert. “Het minste dat je kunt zeggen over haar is dat haar stijl nogal verschilt van haar voorgangster. Maar hopelijk kan die hardere stijl ervoor zorgen dat ze de andere ministers wakker schudt.”

Demir is sinds kort verhuisd van Antwerpen naar Genk. Haar voorgangster Sleurs wil niet langer staatssecretaris zijn omdat ze zich wil focussen op de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Is Demir dan logischerwijs straks geen kandidaat-burgemeester in Genk? “First things first”, zegt ze. “Ik moet nu mijn nieuwe job leren, mijn dossiers bestuderen. Dat is het belangrijkste.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234