Zaterdag 21/05/2022

'Eén ding heb ik geleerd: het is elk voor zich'

Noem hem een duivenmelker, benieuwd welke duiven op zijn kot zullen landen, en hij knikt. Noem hem een straathoekwerker, met al die donkere jongens, en hij protesteert. Noem hem een toptrainer, hoe hij steeds weer een ploeg smeedt van zijn peloton huursoldaten en de ereburger van Waregem haalt zijn schouders op: 'Ik sta vijftiende, ik ben dat niet gewend.'

Dit verhaal is ter gelegenheid van de wedstrijd tegen Anderlecht? Daar kan ik inkomen (spottend lachje), al is de situatie nu wel anders dan de laatste jaren. Anderhalf jaar geleden waren we nog hun grootste uitdager in Play-Off 1. We waren kansloos na verlies in de zesde en zevende wedstrijd en nummer acht was Lokeren uit. We staan 2-0 achter bij de rust en ik haal Franck Berrier uit de ploeg, die terug op het veld komt met het mes tussen de tanden. We winnen 2-3.

"Dan komt wedstrijd negen: Club thuis en het wordt 5-2. Cedric (Tack, de communicatiemanager, hv) heeft mij toen heel uitzonderlijk op het veld geroepen en ik heb de supporters toegesproken: 'We pakken ze één voor één.' Ik voelde dat mijn ploeg kampioen wilde worden.

"In die laatste wedstrijd komen we in de tweede helft 0-1 voor op Anderlecht. Blijft die stand, zijn we kampioen. Maar twee minuten later scoort Anderlecht op een afgeweken vrije trap van Biglia en ze kunnen die 1-1 houden tot het einde. Stel dat we dan winnen en we kunnen naar de Champions League? Dat betekent 10-12 miljoen euro extra inkomsten, spelers die plots een stuk meer waard zijn, interesse van sponsors. Maar we zijn tweede geëindigd.

"Ik heb die wedstrijd gecoacht en een dag later ben ik met vakantie vertrokken. Die beelden heb ik nooit meer terug gezien, ook omdat we toen direct werden geconfronteerd met het 'stamnummerverhaal' (de toenmalige eigenaar speelde met de idee om met SV Zulte Waregem naar Antwerpen te trekken, hv).

"En nu? Vorig jaar waren we vierde en nu staan we vijftiende. Anderlecht is al die tijd eerste. Ik heb al betere momenten gekend, maar zoals ik tegen de spelers heb gezegd: wij zijn in die situatie beland, misschien niet geheel door onze schuld maar deels wel, alleen wíj kunnen er samen weer uitkomen. Ik stel twee vragen: hoe komt het en hoe geraken we er uit?

"Hoe het komt, is vrij duidelijk. Dit was de meest onvoorspelbare transferperiode in die tien jaar dat ik in eerste klasse trainer ben. Het is geen enkele keer plezant geweest omdat ik ook geen moment grip heb gehad op de situatie. Neem nu Sven Kums. Die had wellicht voor de start van de voorbereiding al een akkoord met Gent en of wij dan een nieuw tegensvoorstel doen, dat haalt allemaal niks meer uit. Ibrahima Conté, zelfde verhaal. Die had een makelaar (Patrick De Koster, hv) die ons verzekerde dat het niks zou worden met Anderlecht. Maar Anderlecht schoof er Mogi Bayat tussen en het gebeurde wel.

"Dat Conté zich ziek meldt de laatste wedstrijd omdat hij die onderhandelingen wil laten slagen, raakt mij persoonlijk. Zo heb ik het nooit gewild. Het moet anders kunnen zodat iedereen, wij, hij en Anderlecht, er tevreden uitkomen. Maar ik ben niet boos en ook niet rancuneus. Na zijn goede wedstrijd op Galatasaray heb ik hem per sms gefeliciteerd. Ik kreeg onmiddellijk een antwoord: het was dankzij mij. Dat doet dan wel weer goed."

Divock Origi

"Praat mij niet over ethiek. Vroeger keek je om en vroeg je je af: is iedereen mee? Wie kijkt nu nog om? Niet Anderlecht. Vier titels op vijf en steeds meer geld dan wij en alle anderen. Er is van jaar tot jaar meer onevenwicht in ons Belgisch voetbal. Nu hebben ze Kouyaté en Bruno verkocht en incasseren 12 miljoen euro van de Champions League. Ze hebben een voorsprong van 25 miljoen euro en we zijn nog niet begonnen.

"Het zal het lot zijn van SV Zulte Waregem zeker, dat ze op de laatste dagen van de transferperiode bij ons komen shoppen? Mbaye Leye was bij ons gekomen uit de Franse tweede klasse en scoorde zeventien doelpunten. Het volgend seizoen had hij er weer negen en dan kwam de wintermercato. AA Gent haalde hem op de laatste dag weg bij ons. Dit jaar gebeurde hetzelfde met Habib Habibou, ook met Gent. En deze zomer vertrok Kums, weer naar Gent. En Conté naar Anderlecht, ook op de laatste dag. Dat is jammer, want wij hebben een project dat - éénmaal afgerond - zijn voet naast dat van Gent kan zetten.

"Dat geloof ik echt. Niet dat we hetzelfde budget van Gent zullen hebben als ons stadion afgewerkt is, maar in België heb je geen 30 miljoen euro nodig om kampioen te spelen. Wij waren er twee seizoenen geleden erg dicht bij met 9 miljoen, wat dan weer uitzonderlijk was, maar vijftien miljoen euro moet volstaan.

"We hebben dit jaar ook wat pech gehad. Voor het vertrek van Habibou hadden we al een andere jonge gast op het oog die we zouden ontwikkelen. Alleen had zijn ploeg hem nog nodig omdat een spits geblesseerd was. Wij wachtten, maar die geblesseerde bleef geblesseerd en die jongen moest blijven Ten slotte brak hij door bij zijn club. Dat was Divock Origi. Toen wij hem wilden, kende niemand hem. Zoals Thorgan Hazard, die zich erover verbaasde toen wij hem kwamen vragen. 'Ik heb geen cv, coach', zei hij. Ik antwoordde: 'Dat weet ik. De dag dat je een cv hebt, moeten wij afhaken.'"

Discipline

"Zestien spelers die komen en zeventien die vertrekken (de pers spreekt van in totaal 35 bewegingen, hv), dat heeft geen enkele trainer graag. Onder die nieuwe jongens zitten er aan aantal met onmiskenbare kwaliteiten, maar die moet je wel nog integreren in het geheel en dat kost tijd. Die we niet hebben, laat dat duidelijk zijn.

"Het is een trend en dan bedoel ik de invloed die zaakwaarnemers hebben op je club. Soms gaan die naar huis met 10 of 20 procent van de transfersom. Dat is geen arbeidsbemiddeling meer, maar aankoop-verkoop, gewone business dus. Een zaakwaarnemer mag in Vlaanderen officieel 7 procent van het spelerscontract verdienen, maar daar houdt niemand zich aan en het wordt steeds erger. De oplossing zal er in bestaan dat de spelers zelf die 7 procent zullen moeten betalen.

"Ik zit tien jaar in eerste klasse en ik heb het aantal zaakwaarnemers zien vervijfvoudigen. Vroeger kwamen die zelf naar wedstrijden, nu komen hun scouts al naar trainingen kijken. Als ik onze jeugdtrainers vraag hoe het op hun wedstrijd was, is hun eerste antwoord: 'Goed, maar er waren weer veel zaakwaarnemers en scouts.' Dan heb ik het over gastjes van jonger dan veertien.

"Wij zijn een opleidingsclub, dat weten wij en opleiden kunnen we ook. Daarom zijn ook de Verbooms en Godeaus van deze wereld gekomen. Het mag dan chaos lijken, dat uitgaand en inkomend verkeer, maar iedereen die hier over de vloer komt, hebben wij wel gescreend. Neem nu Tiago Ferreira, die hadden wij opgemerkt op een toernooi in Toulon. Andere ploegen hebben die ook gezien, maar hij komt wel naar ons. De Antwerpenaar Charni Ekangamene speelde vier jaar bij Manchester United. Ik denk dat wij die verder kunnen ontwikkelen. Ik geloof ook in Jonathan Benteke, de jongere broer van. De belangrijkste leeftijd om een voetballer te ontwikkelen liggen tussen 18 en 22 jaar; daar moet het gebeuren, daar hebben wij onze expertise bewezen.

"Dat ik meer dan de helft donkere jongens in mijn kern heb, waarom zou dat een probleem moeten zijn? Goeie afspraken betekent discipline. Zowel op het veld, waar ze van mij snel weten wat ik van ze verlang in balbezit en bij balverlies, als naast het veld. Dat zijn eenvoudige dingen die ik heb geleerd van mijn topscout André Van Maldeghem. Die zegt altijd: 'coaches die het moeilijk maken, begrijpen het zelf niet.'

De witte lijn

"Ik praat met mijn spelers individueel over winnen. Ik vraag: ben jij een winnaar? Iedereen antwoordt ja. Dan vraag ik de spits hoeveel doelpunten hij heeft gemaakt, de doelman hoeveel hij er binnen heeft gekregen, de middenvelder hoeveel assists hij heeft gegeven en de verdediger hoeveel wedstrijden hij heeft gespeeld. De winnaars kunnen meteen antwoorden. Ik vraag hen ook om risico's te nemen, iets te ondernemen. Gaat het fout, dat is niet erg. Maar als het fout gaat, let ik op hun reactie. Thorgan Hazard verloor een bal tien meter van de achterlijn en ging die terughalen tien meter van onze achterlijn."

"We staan vijftiende, maar we blijven trainen als een topploeg. Dat wil zeggen, met discipline, met inzet, met kwaliteit. Er zit een lijn in wat ik vraag en er zijn lijnen waarbinnen ik de spelers toelaat zich te bewegen. Vroeger waren mijn lijnen smaller, dat klopt, maar ik heb geleerd dat ook een goeie chauffeur in sommige gevallen eens over de witte lijn rijdt, zonder daarom ineens een slechte chauffeur te worden. Ook Habibou heb ik binnen de lijnen gekregen en ik was heel gelukkig toen hij hier laatst stond met een shirt van Rennes als cadeau voor mij. Omdat ík hem wél heb gerespecteerd om wie hij is.

"Ik heb veel geleerd, onder meer dat je niet iedereen kan laten doen wat jij wil. We werken binnen een egocentrische cultuur, maar bij het begin van het nieuwe seizoen zeg ik aan mijn spelers dat we familie zijn. 'Ik ben een oudere blanke Vlaming, maar ik ben je broer', zeg ik tegen een donkere jonge jongen.

"Het wordt nu heropbouwen. Projectontwikkelaar, maar dan in de Gazastrook? Zo zou je mij ook kunnen zien. We hebben inderdaad wat bommen op onze kop gekregen. Hoe snel we alles terug heropbouwen, hangt af van hoe vaak we winnen. Ons doel blijft nog altijd de top zes, dat zijn we aan onze stand verplicht. Opbouwen is opleiden. Voetbal is een denksport geworden. Hoe rapper je denkt, hoe groter het succes. Automatismen in een team, dat zijn veel spelers die op hetzelfde moment hetzelfde denken.

"We hebben een goed team en we hebben een goede club, mét structuren en dat is de basis van alles. Ik herinner mij nog hoe we als amateurploeg met jongens die overdag werkten en ik half time bij de federale politie toch nog de Beker van België wonnen en zesde werden. Dat kan vandaag niet meer."

Wildernis voetbal

"Ik heb nog nooit gesolliciteerd bij een andere ploeg. Ik zou niet eens weten aan wie ik een brief zou moeten sturen. Maar of ik het zou kunnen, of ik nu Real Madrid zou kunnen trainen? (aarzelt) Ik weet in elk geval wat het is om trainer te zijn, ik ken het spel, op en naast het terrein en er zit één groot voordeel aan: ze zouden Ronaldo niet komen weghalen op 31 augustus (lacht).

"Toen ik trainer was in derde provinciale, weet je wat mijn ambitie was? Trainer worden in tweede provinciale. Zeker niet de Champions League winnen. Ik ben meegegroeid met deze club en ik mag dan terug zijn gekomen bij Zulte Waregem, over een paar jaar is dat een andere club die de top in België kan spelen, mét een vernieuwd stadion.

"Wij zouden als veel clubs elke euro in de aankoop van spelers kunnen steken, maar dat doen we niet. We bouwen een infrastructuur die er zal staan voor de toekomst. We zullen 14.000 mensen kunnen ontvangen. Maar nu moeten we door de fase dat we ons sportief niet alles kunnen permitteren. Na die twee jaar succes begrijp ik dat het moeilijk is om ons daar onderaan te zien staan, maar ik weet dat het goed komt.

"Ik heb het persoonlijk al erger geweten. Toen ik bij Gent in mei 2011 vertrok - ík heb mijn ontslag gegeven en ik ben niét ontslagen - was dat omdat ik geen vertrouwen meer voelde en dan kun je geen rendement halen als peoplemanager. Wat vervolgens is gebeurd met Club Brugge (hij had een getekend contract dat na supportersprotest niet werd gehonoreerd, hv), daar kom ik liever niet op terug, maar op deze momenten leer je snel dat voetbal business is. Eén ding heb ik geleerd: het is elk voor zich. De sterkste overleeft in de wildernis voetbal, maar net daaruit haal je de energie om terug te keren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234