Dinsdag 27/09/2022

GetuigenissenEvenementensector

‘Een datum, dat vragen wij van de regering’: event-ondernemers schreeuwen om herstart

Kris Verboven van Senor Snacks: 'Ik denk dat iedereen uit de sector uitkijkt naar een vaste datum waar we ons aan kunnen vasthouden.' Beeld Tine Schoemaker
Kris Verboven van Senor Snacks: 'Ik denk dat iedereen uit de sector uitkijkt naar een vaste datum waar we ons aan kunnen vasthouden.'Beeld Tine Schoemaker

Nu restaurants en cafés hun deuren weer hebben geopend, is er voor één sector nog veel onduidelijkheid: die van de evenementen. Problematisch voor iedereen die al eens beurs organiseert of catering verzorgt, want zonder heropstartdatum kunnen zij zich niet organiseren. Donderdag organiseren ze daarom een symbolische actie in Brussel. Drie ondernemers getuigen over hun zorgen en frustraties.

Lore Vandenhove

Kris Verboven (Senor Snacks): ‘De goesting is er meer dan ooit’

“De coronacrisis heeft ons bedrijf volledig lamgelegd”, vertelt Kris Verboven (47) van Senor Snacks, een firma die jaarlijks de catering verzorgt op tal van evenementen en muziekfestivals in België en Nederland. “Zo staan wij elke zomer op evenementen als Legacy Festival, Reggae Geel en Kamping Kitsch. Toen de coronacrisis begon, waren wij dus in volle opstart voor het aankomende seizoen. Door de beslissing dat er tot eind augustus geen enkel massa-evenement mocht plaatsvinden, kwamen al onze werknemers plots zonder werk te zitten.”

Ondertussen zijn we al enkele maanden verder en weet Verboven nog niets meer. En dat terwijl hij al een vrij grote stock aan eten klaarliggen had. “Onze ijsjes blijven dan wel houdbaar tot volgend jaar, maar wanneer zullen we ze weer kunnen verkopen? Tijdens de winter gaat zoiets niet lukken.” Kris Verboven vindt dan ook dat het weleens tijd wordt dat de regering een datum prikt waarop ze opnieuw aan de slag kunnen. “Ik denk dat iedereen uit de sector uitkijkt naar een vaste datum waar we ons aan kunnen vasthouden. Nu weten we niets. Een evenement is ook niet van de ene op de andere dag opgestart. Vergaderen en leveranciers contacteren: er komen genoeg voorbereidingen bij kijken. Al die voorbereidingen kunnen pas beginnen zodra we een concrete datum weten.” Ondanks het lange wachten ziet Verboven het in ieder geval nog zitten. “De goesting is er meer dan ooit. Nu maar hopen dat massa-evenementen weer van start mogen gaan én dat organisatoren alsnog beslissen om in het najaar iets te doen.”

Hera Aerts (Wedding Dreamworx): ‘Concrete info ontbreekt telkens weer’

“Voor dit jaar heb ik nog maar één huwelijk op de planning staan. Al de anderen hebben hun trouwplannen verplaatst”, legt Hera Aerts (32) van Wedding Dreamworx uit. “Als ondernemer is dat toch dramatisch.” Vooral de vage informatie van de regering stoot haar tegen de borst. “In Nederland hebben ze dat veel beter aangepakt. Daar was er vanaf het begin al veel meer duidelijkheid voor onze sector. Ik heb als ondernemer uit de Belgische evenementensector echt het gevoel dat we van persconferentie naar persconferentie gestuurd worden. Maar bij elke nieuwe veiligheidsraad ontbreekt er telkens weer concrete info. Daardoor kan je niets vooruit plannen.”

Hera Aerts, eigenaar van Wedding Dreamworx. Beeld Frankie and Fish
Hera Aerts, eigenaar van Wedding Dreamworx.Beeld Frankie and Fish

Veel organisatoren van evenementen mogen het dan al gewoon zijn om flexibel te werken, er zijn grenzen. “Na drie of vier perspectiefloze maanden begint dat toch moeilijk te worden. Onze creativiteit is niet eindeloos.” Wat Hera Aerts ook niet begrijpt, is dat de regering vergeet dat een huwelijk meer voorstelt dan elkaar enkel het ja-woord geven. “Telkens opnieuw beloofde de regering ons meer concrete informatie te geven, maar ze spraken enkel over de huwelijksceremonie. Een huwelijk is veel meer dan dat. Mijn klanten willen weten of en hoe ze een feest zullen mogen geven. Mogen ze dansen? Moeten ze mondmaskers dragen? Pas als ze die dingen weten, kunnen ze beslissen of ze hun huwelijk willen laten doorgaan of niet.”

Ben Cabuy (BTS Events): ‘Crisis is zeer zwaar aangekomen’

“Plots val je zonder inkomsten, terwijl er nog investeringen lopen”, zegt Ben Cabuy (22) van BTS Event, een bedrijf dat hij begin vorig jaar opstartte met zijn broer Stijn. “Wij verhuren professionele licht-, geluid- en videoapparatuur aan evenementen zoals feestjes en beurzen, en wij bouwen ook alles op. Het enige wat wij sinds midden maart kunnen doen, is de materialen van een onderhoud voorzien. Verder zit er niets anders op dan stilzitten en afwachten tot de regering eindelijk eens een datum vastlegt waarop grotere evenementen weer mogen doorgaan.”

Ben Cabuy, een van de zaakvoerders van BTS Events. Beeld RV
Ben Cabuy, een van de zaakvoerders van BTS Events.Beeld RV

Maanden zonder werk laat zich ook in de portefeuille voelen. De crisis is zeer zwaar aangekomen, zegt Cabuy. “Zeker omdat we nog maar een jong bedrijf zijn en nog een aantal investeringen hebben lopen. Het liefst zou ik daarom hebben dat er zo snel mogelijk een vaste datum bepaald wordt. Zolang dat niet gebeurd is, kunnen de organisatoren ons ook niet inhuren natuurlijk. Ook de taken die wij moeten uitvoeren, vragen wel wat voorbereidingstijd. Zo moeten we samen met klanten een ontwerp maken van hoe het er allemaal uit zal zien en moeten we soms extra materialen regelen. Nu valt dat natuurlijk mee, omdat al het materiaal stilstaat, maar in normale omstandigheden is dat niet het geval. Het is echt niet zo dat we tegen het eerstvolgende weekend een heel evenement op poten zouden kunnen zetten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234