Vrijdag 24/03/2023

NieuwsVerenigde Staten

Eén dag na het afvoeren van het abortusrecht geldt in deze Amerikaanse staten al een verbod

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Amper 24 uur nadat de abortuswetgeving in de Verenigde Staten werd teruggedraaid, hebben tal van (conservatieve) staten abortus al verboden. Enkele liberale staten kondigden dan weer aan dat ze het recht op abortus willen beschermen. Een overzicht.

AW

Amper een kwartier nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof de abortuswetgeving terugdraaide, maakte de staat Missouri bekend abortus te hebben verboden. Enkele uren later volgde Utah. De Republikeinse senator Daniel McCay benadrukte dat het ook verkeerd zou zijn van vrouwen om abortus te plegen in naburige staten.

Ook Ohio voerde al een verbod in voor abortus “vanaf de eerste detecteerbare hartslag van de foetus”. De wet lag al op de planken sinds 2019. De beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ervoor gezorgd dat de wet ook effectief nageleefd moet worden.

De staat Arkansas nam gisteren onmiddellijk contact op met de twee abortuscentra van de staat: zij mogen niet langer abortussen uitvoeren, tenzij het leven van de moeder in gevaar is.

Ook in Kentucky, Louisiana, Oklahoma, South Dakota en Wisconsin zal abortus enkel nog mogelijk zijn in “medische noodgevallen”.

In Alabama was het al illegaal om abortus te plegen, nog voor de beslissing van het Hooggerechtshof. Ook in West Virginia gold al een verbod om abortussen uit te voeren. Toch was er één abortuskliniek. Die sloot gisteren de deuren aangezien ze niet langer beschermd wordt door de Amerikaanse grondwet.

In Arizona en Texas is men intussen ook tijdelijk gestopt met het verstrekken van een abortus.

Intussen wordt er verspreid in de VS ook geprotesteerd tegen de beslissing van het Hooggerechtshof.  Beeld ANP / EPA
Intussen wordt er verspreid in de VS ook geprotesteerd tegen de beslissing van het Hooggerechtshof.Beeld ANP / EPA

Liberale staten

Een aantal liberale Amerikaanse staten heeft inmiddels aangekondigd het abortusrecht net te willen beschermen. De gouverneurs van onder meer Californië, Oregon, Washington, Massachusetts, New Jersey en New York hebben dat uitgesproken. “We zullen altijd een veilige haven zijn voor iedereen in het hele land die een abortusbehandeling nodig heeft. Je hebt mijn woord”, schreef gouverneur Kathy Hochul van de staat New York.

Lees ook

‘Ik dacht dat ik met ‘The Handmaid’s Tale’ fictie had geschreven. Nu is het realiteit’: Margaret Atwood over abortusverbod in VS

Ooit waren de Republikeinen in Amerika vóór het recht op abortus. Wanneer veranderde dat, en waarom?

Protest

In verscheidene plaatsen is in de VS al gedemonstreerd tegen het schrappen van het federale recht op abortus. In Phoenix bestormden honderden betogers vrijdagavond het parlementsgebouw van de staat Arizona en richtten vernielingen aan, aldus plaatselijke media. Parlementsleden moesten korte tijd naar de onderste verdieping vluchten, maar konden weer naar boven voor hun zitting toen de politie met traangas de demonstranten had verdreven.

In een voorstad van Washington belaagden ongeveer twintig actievoerders het huis van een van de negen opperrechters, Clarence Thomas, een van de vijf rechters die voor het afschaffen van het nationale recht op abortus zijn. In New York betoogden volgens plaatselijke media mogelijk 17.000 mensen in een tocht door Manhattan tegen het oordeel van het Hooggerechtshof. Er braken ongeregeldheden uit en circa 25 betogers zijn aangehouden.

De betogingen in verscheidene steden begonnen al kort na de bekendmaking vrijdag van het oordeel van het hof voor het gebouw van het Hooggerechtshof in de hoofdstad Washington. De inhoud van het vonnis was echter al enige tijd bekend door een lek. In Los Angeles blokkeerden betogers een autosnelweg, maar de politie maakte een einde aan de blokkade. In het centrum van de stad raakten agenten slaags met demonstranten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234