Zaterdag 03/12/2022

Brussels Airport

Eén controle in acht jaar tijd van bewakingsfirma's Zaventem

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De controle op private bewakingsfirma's in onze luchthavens blijft haast onbestaande. Op Zaventem was er in acht jaar tijd één doorlichting. "In tijden van terreur mag je niets aan het toeval overlaten."

DDW

Op steeds meer openbare plaatsen nemen bewakingsagenten van privéfirma's de rol van de politie of ander overheidspersoneel over. Recent gebeurde dat nog in en rond het Justitiepaleis van Brussel. Het is het gevolg van een verruiming van hun bevoegdheden en het moet de politie in staat stellen om zich op haar kerntaken te focussen. "De diensten van de FOD Binnenlandse Zaken gaan vooral na of leidinggevenden en bewakers betrouwbaar zijn", schrijft de wet op private veiligheid van 2014 voor.

"Maar in de luchthavens van Charleroi, Luik en Oostende is er sinds 2010 geen controle meer geweest, op Zaventem was er de voorbije acht jaar eentje. Met name enkele weken geleden, nadat ik minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hierover geïnterpelleerd had", zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon. "Zo weinig controleren: dat is toch om problemen vragen? Wat als er iemand met slechte bedoelingen infiltreert in zo'n bewakingsfirma? In tijden van mondiale terreur en dreiging zou je toch niks aan het toeval mogen overlaten."

"We erkennen dat het beter moet", zegt de woordvoerder van Jambon. "Er zijn meer middelen voorzien, de voorbije weken was er al een onaangekondigde actie in Zaventem, binnenkort volgen er nog."

Brussels Airport Company: "Bewakingspersoneel wordt wel degelijk gecontroleerd"

"Vooraleer een personeelslid als bewakingsagent op de luchthaven mag werken, moet hij of zij verschillende procedures en certificaties doorlopen." Dat zegt de woordvoerster van Brussels Airport Company in een reactie op het bericht in Het Laatste Nieuws.

"Allereerst volgt het personeelslid een opleiding bij Binnenlandse Zaken om de certificatie als bewakingsagent te krijgen en wordt er een eerste achtergrondscreening uitgevoerd. Om op de luchthaven te mogen werken, volgt het personeelslid een bijkomende opleiding in luchtvaartbeveiliging om het vereiste mandaat van het Belgische Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) te bekomen. Bij dit mandaat hoort bovendien een bijkomende achtergrondscreening door het Nationaal Veiligheidsorgaan (NVO) voor het verkrijgen van een luchthavenbadge", aldus de woordvoerster.

Daarnaast worden er op de activiteiten van de bewakingsfirma die instaat voor de controles op passagiers en personeel en op hand- en ruimbagage op regelmatige basis controles uitgevoerd. Zo voert het DGLV permanent audits en inspecties uit op deze activiteiten. Daarnaast zijn er nog de dagelijkse kwaliteitscontroles van Brussels Airport Company op de activiteiten van haar leverancier. Zo werden er in 2014 een 600-tal anonieme en onaangekondigde tests uitgevoerd. Tot slot voert het Directoraat-Generaal voor Mobiliteit en Transport (DG Move) van de Europese Commissie diepgaande audits uit die de naleving van de EU-wetgeving door een lidstaat controleren. De laatste audit werd uitgevoerd in 2012.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234