Dinsdag 02/06/2020

Sign For My Future

“Een complot van bezorgde moeders en vaders”: topmanager Koen Verwee over zijn klimaatcampagne

Koen Verwee.Beeld Karel Duerinckx

Twee jaar geleden staken topmanager Koen Verwee en zijn vriend Guy Weyns de koppen bij elkaar om een grote klimaatcampagne uit de grond te stampen. Intussen schaarden meer dan 300 bedrijven, ngo’s, scholen en vakbonden zich achter hun initiatief ‘Sign For My Future’.

Hoe kreeg u al die mensen bij elkaar?

“Door met hen te praten. We zijn aanvankelijk met een vijftiental mensen dit project overal gaan voorstellen. Daarna kregen we steun van The Shift, een duurzaamheidsnetwerk voor bedrijven. Via die organisatie kregen we in oktober 2018 de kans om een groot evenement te organiseren waarop meer dan honderd CEO’s afkwamen. Zo hebben we de groep gevoelig kunnen uitbreiden.

“Vooraf voelde ik al veel bereidheid bij de mediahuizen om mee te stappen in dit verhaal. Er zijn ook zeven reclamebureaus mee aan boord gesprongen. Zij hebben deze campagne pro deo vormgegeven. Vervolgens zijn we met de campagne naar bedrijfsleiders, middenveld- en jongerenorganisaties gestapt. We vonden het belangrijk dat de campagne van in het begin breed werd gedragen.”

Wat wilt u bereiken?

“We hopen dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius blijft, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Daarom geven we onze politici een mandaat om te doen wat nodig is.

“We hebben drie concrete eisen. Eén: een klimaatwet die ons tegen 2050 op weg zet om België klimaatneutraal te maken. Twee: een sociaal rechtvaardig investeringsplan dat burgers en bedrijven stimuleert om de omslag te maken. En drie: een onafhankelijke controle op het klimaatbeleid, zodat politici bij de les worden gehouden.”

Welke maatregelen zijn nodig?

“We kiezen er bewust voor om zelf geen maatregelen te definiëren. Dat is de taak van de politiek. We hebben wel een groep van experts samengesteld onder leiding van klimaatspecialist Tomas Wyns (VUB). Zeven professoren zijn al aan boord. Zij gaan samen een inventaris opmaken van mogelijke klimaatmaatregelen, die onderdeel kunnen uitmaken van een ambitieus klimaatbeleid.”

Wat drijft u om dit te doen?

“Mijn kinderen zijn heel erg bezig met de opwarming van de aarde. Ze proberen zo ecologisch mogelijk te leven. De jongste, 14, stapt mee met Youth For Climate. Ook de familie van Guy Weyns is heel erg bezig met klimaat. Daarom hebben we besloten dat we ook vanuit onze functie iets wilden bijdragen.

“Ik denk dat politici wel weten wat ze moeten doen, maar dat ze het niet durven omdat ze vrezen niet meer herverkozen te raken. Die catch 22 willen we doorbreken door te tonen dat er een breed draagvlak is voor een klimaatbeleid.

“De klimaatjongeren hebben dit thema al zeer mooi onder de aandacht gebracht. Veel mensen zijn al gaan betogen. Wat wij nu doen, is zorgen dat ook de stille meerderheid van het publiek op een laagdrempelige manier kan aangeven dat ze klimaat belangrijk vindt. Dat kan door de petitie op onze website te ondertekenen.”

Had Joke Schauvliege (CD&V) een punt als ze een complot zag in de klimaatbeweging? De mensen achter Sign For My Future zijn geen onschuldige wereldverbeteraars, maar machtige CEO’s.

“Als dit een complot is, dan is het enkel een complot van bezorgde moeders en vaders. Mensen die zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234