Woensdag 07/12/2022

Een coauteur schrap je niet ongestraft

In 2013 pakte de bekende fotograaf Jimmy Kets uit met 'zijn' documentaire OdysSea, over de Magnum-fotograaf Carl De Keyzer. Nu blijkt dat Kets zijn ex Mei Vandenberghe al die tijd als coauteur verzweeg. De Gentse rechtbank heeft hem daarvoor ook in beroep veroordeeld, met een geldboete van 25.000 euro.

"Drie jaar heb ik gewerkt aan die documentaire over Carl De Keyzer", vertelt Mei Vandenberghe aan de telefoon. "Het moest mijn debuutfilm, de springplank voor mijn carrière worden. Ik was alles aan het afwerken in de montage, toen ik vernam dat Jimmy Kets met het project aan de haal was gegaan, de film enkel in zijn naam uitbracht en mijn bijdrage als coauteur volledig verzweeg."

Vandenberghe en Kets waren een koppel toen ze zeven jaar geleden besloten een documentaire over de Magnum-fotograaf Carl De Keyzer te draaien. Ze volgden hem terwijl hij de Europese kustlijn afzwierf voor zijn tentoonstelling Moments before the Flood. Maar tijdens het project sprong de relatie af. Het plan was dat ze de film samen zouden afwerken, zegt Vandenberghe. "Maar plots bleek ik zonder uitleg aan de kant gezet."

Connecties

Vandenberghe stapte daarop naar de rechter. "Op aandringen van mijn familie. Zij vonden het niet kunnen dat Kets met alle lof ging lopen, die mij ook toekwam. Het was mijn idee, hij deed alsof het enkel zijn project was. Ik was eerst bang dat niemand me zou geloven. Hij was een persfotograaf met veel connecties in de media en de fotografiewereld."

Vandenberghe kreeg in 2015 in eerste aanleg gelijk van de rechter. Kets moest voor het schenden van het auteursrecht een materiële en morele schadevergoeding van 50.000 euro betalen. De rechter sprak over "een gebrek aan deontologie en respect". Kets ging in beroep. Maar ook het hof van beroep in Gent oordeelde dat Vandenberghe wel degelijk coauteur van OdysSea is.

Volgens de rechter waren er voldoende bewijzen dat Vandenberghe zowel bij de opnames als bij de eerste montage betrokken was. Een eerste trailer van de documentaire en een subsidieaanvraag vermeldden Vandenberghe als regisseur en Kets als cameraman. Stukken van de interviews die Vandenberghe afnam werden "verwerkt in de eerste montage en het eindresultaat". Ook verwijst het arrest naar een mail van Kets waarin hij toegeeft dat "het de oorspronkelijke bedoeling was dat Mei Vandenberghe de film mee zou regisseren", maar dat het "vanaf de eerste draaidag gauw duidelijk werd dat ze daar niet capabel toe was". Die laatste toevoeging is volgens de rechter echter niet bewezen.

De rechter bracht de schadevergoeding wel terug tot 25.000 euro. Vandenberghe: "De rechter oordeelde dat de emotionele schade moeilijk gemeten kan worden. Ik respecteer die uitspraak, maar mijn carrière is hier wel degelijk door gefnuikt. Leg op sollicitatiegesprekken maar eens een gat van drie jaar in je cv uit. De fotografie- en mediawereld is ook een kleine wereld. Iedereen kent Kets. Hij zorgde er ook voor dat ik niet au sérieux werd genomen. Deels daardoor ben ik verhuisd naar Thailand. Overal waar ik aanklopte, gingen de deuren toe."

'Buiten proportie'

Jimmy Kets is ontgoocheld in de uitspraak van de rechter. "Na de breuk zat het project vast, maar wilde ik de film toch afmaken voor Carl De Keyzer. Aan de finale film leverde zij geen wezenlijke bijdrage, daarom heb ik haar enkel als researcher vermeld. Initieel was er een plan dat zij het project zou regisseren, maar dat was uiteindelijk niet het geval."

Dat ze op documenten wel zo vermeld staat, was volgens de fotograaf "om de goede vrede te bewaren". Ook de schadevergoeding vindt Kets "buiten proportie". Carl De Keyzer wenste geen commentaar te geven op de uitspraak.

Vandenberghe noemt de uitspraak "een opluchting". "Ik heb hier jaren over gezwegen om de rechtszaak niet in het gedrang te brengen. Dit is het bewijs dat ik in mijn recht was en ben. En dat je het als bekende fotograaf niet kunt maken een 'onbekende vrouw' auteursrecht te ontzeggen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234