Maandag 03/10/2022

Een chronologie van de grootste gerechtelijke dwaling in Nederland ooit 2001

4 september: Een baby met ernstige aangeboren afwijkingen overlijdt in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag aan een niet-natuurlijke dood. Een week later meldt het JKZ dat Lucia de Berk dienst had tijdens of vlak voor de dood van vijf kinderen en een aantal oudere patiënten. Vanaf 12 november is De Berk officieel verdachte, op 14 december wordt ze aangehouden.

2002

8 mei: Op de aanklacht staan dertien moorden en vijf moordpogingen. Het gaat om negen ouderen en zeven kinderen.

17-23 september: Voor de rechtbank in Den Haag stelt een statisticus dat de kans dat iemand zo veel sterfgevallen en reanimaties meemaakt, 1 op 342 miljoen is. Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt De Berk als psychopaat en eist levenslang.

2003

10 maart: De Berk is geen psychopaat, concluderen experts.

24 maart: De rechtbank veroordeelt De Berk, dan 41, tot levenslang voor vier moorden en drie moordpogingen. De vrouw gaat in hoger beroep. Het OM volgt: het vindt dat meer zaken bewezen kunnen worden.

4 april: Het OM tekent beroep aan tegen het vonnis van 24 maart. Het vindt dat De Berk voor alle dertien moorden en vijf moordpogingen moet worden veroordeeld.

2004

28 januari: Het hof in Den Haag begint aan het hoger beroep, een ‘monsterproces’.

27 februari: Het OM geeft een fout toe, waardoor De Berk in hoger beroep waarschijnlijk vrijspraak krijgt voor één van de moorden.

18 mei: De aanklagers gaan in hoger beroep en eisen opnieuw levenslang.

18 juni: Het gerechtshof veroordeelt De Berk tot levenslang en terbeschikkingstelling voor zeven moorden en drie moordpogingen. Ze gaat in cassatie.

2006

Verpleegarts Metta de Noo en wetenschapsfilosoof Ton Derksen nemen de zaak onder de loep en concluderen dat er geen goede bewijzen zijn.

14 maart: De Hoge Raad bepaalt dat de strafcombinatie levenslang en terbeschikkingstelling niet kan en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof in Amsterdam, dat een keuze moet maken.

19 maart: De Berk wordt getroffen door een herseninfarct en raakt verlamd aan de rechterzijde van haar lichaam.

13 juli: Het hof in Amsterdam veroordeelt De Berk tot levenslang.

19 oktober: De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) neemt de zaak onder de loep.

2007

2 april: De advocaat-generaal bij de Hoge Raad laat weten binnen een maand een vordering tot herziening van de zaak-Lucia de Berk aan de Hoge Raad in te dienen. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak besluiten hierop haar drie maanden vrij te laten.

29 oktober: Het OM maakt bekend dat de CEAS adviseert aan de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege, te vragen om herziening van de moordzaak. De commissie vindt een meningsverschil tussen wetenschappers over de vergiftiging van een baby voldoende aanleiding om herziening te vragen. De Berk vraagt staatssecretaris Albayrak om tijdelijke vrijlating. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad geeft opdracht tot nieuw onderzoek.

2008

2 april: Staatssecretaris Albayrak verleent Lucia de Berk strafonderbreking voor drie maanden.

17 juni: De advocaat-generaal vraagt de Hoge Raad de zaak te herzien. Het overlijden van een baby is te verklaren door natuurlijke oorzaken en daarmee kan een deel van de bewijsvoering niet standhouden. Lucia de Berk komt tijdelijk vrij.

7 oktober: De Hoge Raad heropent de zaak. Volgens het hoogste rechtscollege zijn er nieuwe feiten bekend geworden die het eerdere bewijs “in wezenlijke mate ondergraven”.

2010

17 maart: Advocaat- generaal J.W. Rijkers eist voor het hof van Arnhem vrijspraak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234