Dinsdag 06/12/2022

'Een chocoladetekort? Dat hoorden we tien jaar geleden ook al'

Seminarie over verwoestende cacaoziektes aanleiding voor doemscenario

Brussel.

Eigen berichtgeving

Wordt een chocolademousse binnenkort even duur als een filet mignon? Volgens sommige paniekberichten wel. Een aantal Engelstalige kranten bracht gisteren op de voorpagina alarmerende artikels over een dreigend cacaotekort met peperdure chocolade als gevolg. Oorzaak van deze ontwikkeling zouden twee verwoestende ziektes zijn die de cacaoplantages in Zuid-Amerika en Afrika teisteren.

De Belgische chocoladesector verliest er echter zijn kalmte niet bij. "Die ziektes bestaan al langer dan vandaag", zegt woordvoerder Peter Vos van Kraft Jacobs Suchard (Côte d'Or) in Halle. "In Brazilië heeft de zogenaamde witches' broom op sommige plantages inderdaad een ravage aangericht, maar de toestand lijkt nu een beetje onder controle te komen. Wel zien we nu dat men zich de situatie op internationale schaal meer en meer begint aan te trekken. Een paar weken geleden is er een seminarie georganiseerd om over de ziektes te praten. Maar dat we afstevenen op een tekort lijkt me een hoogst speculatief bericht."

Volgens gegevens van de Internationale Cacao-Organisatie (ICCO) wordt de kans op een tekort steeds groter, maar blijft ze toch relatief gering. Terwijl die kans nu op ongeveer 5 procent geschat wordt, zal dat de komende jaren toenemen tot ongeveer 25 procent in 2005. Voor die ontwikkeling zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. De consumptie van chocolade stijgt snel door de welvaartsgroei in Azië, terwijl de productie niet even snel toeneemt. Afnemende voorraden zijn daarvan het gevolg. Maar voordat er zich daadwerkelijk een tekort voordoet, zal de markt zichzelf al gecorrigeerd hebben, verwacht Ben Vinck van Belcolade, een Belgische fabrikant die jaarlijks 20.000 ton couverture maakt. "Als de chocolade erg duur wordt, zullen bepaalde afnemers overschakelen op imitatiechocolade, die minder cacao bevat. En de verwachte toestemming om meer plantaardige vetten in chocolade te verwerken zal de vraag ook wat afremmen. Tien jaar geleden zei men ook dat er een tekort zou optreden. Daar hebben we niets van gemerkt."

De cacaomarkt is erg speculatief en prijsschommelingen kunnen zich door uiteenlopende factoren voordoen. Zelfs El Niño, het bekende klimatologische verschijnsel, heeft volgens sommigen invloed op de cacao-oogst. De prijs van cacaoboter is de laatste jaren weliswaar gestegen, maar vaak wordt vergeten dat deze grondstof twintig jaar geleden nog veel duurder was. In vier jaar tijd is de prijs van een kilo cacaoboter gestegen van 90 frank naar 160 frank, maar in de jaren zeventig lag de prijs op 200 frank. Ook het opkopen van grote voorraden cacao om speculatieve redenen kan de prijs sterk beïnvloeden. "Ik acht het zelfs mogelijk dat de berichten in de Engelstalige pers een speculatieve achtergrond hebben", zegt Vos. "Bepaalde partijen hebben er belang bij dat de prijs stijgt." (RM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234