Zaterdag 10/04/2021

Een buxus voor het goede doel

theater

bad van marie parodieert verkoopstrucs in 'buxus!'

Antwerpen

Van onze medewerker

Tom Rummens

Ondergetekende heeft sinds gisteren een buxus in de voortuin staan. De verleiding om er eentje te kopen was dan ook echt onweerstaanbaar. De prijs viel mee, het doel bleek humanitair en dus verantwoord te zijn, de avond was gezellig. Ze hebben me ingepakt, en dat deden ze grondig.

Buxus!, een productie van Bad van Marie, speelt zich af op een ietwat groezelige locatie aan de rand van Antwerpen. De voorstelling is een reis, een 'verkoopsexcursie', of liever nog: een grote parodie op dat gegeven. Het publiek wordt grondig in de watten gelegd. Tijdens de busreis wordt het begeleid door stewardessen die volop weetjes over de totaal oninteressante omgeving verstrekken, verfrissende doekjes en versnaperingen uitdelen en vaker dan nodig is komen vragen "of alles in orde is". Ter plekke aangekomen wordt iedereen getrakteerd op een glas authentieke Bulgaarse champagne. Het goedje smaakt verdacht zoet, maar die twijfels smelten als sneeuw voor de zon als Filip (Jordens) en Bas (Teeken), twee gladde vertegenwoordigers van het obscure bedrijfje Balkanbusiness, je even later op het hart drukken dat het "een unieke ervaring" is geweest. Op dat moment moet het spel nog goed beginnen.

Als makke lammetjes wordt het publiek de verkoopsruimte binnengeleid voor een uitgekiende verkoopsshow onder leiding van Filip en Bas. Hun betoog is vergeven van termen als 'duurzaam', 'ethisch verantwoord' en 'sociaal geëngageerd', termen waarmee ze een dun en ietwat transparant maar desalniettemin erg efficiënt gordijn ophangen voor wat de weinig nobele beweegreden van hun optreden is: geld binnenrijven. Alles is erop gericht zo weinig mogelijk tot de kern van de zaak te komen. Behalve helemaal aan het einde van de show, als het geld moet gaan rollen. Dan worden onomwonden de prijzen genoemd en de verschillende betalingsmodaliteiten uiteengezet.

Met dat einddoel voor ogen wordt eerst een verhaal uitgesponnen over de armoede in Bulgarije. Aan de hand van een wat langdradige filmreportage en een reeks anekdotes wordt verslag gedaan van de reis die de zakenmannen naar de Balkan ondernamen. Hun missie wordt in de eerste plaats voorgesteld als een humanitaire: Bas en Filip zijn, in tegenstelling tot wat hun kreukloze kostuums en radde tongen doen vermoeden, niet geïnteresseerd in geld. Ze willen de arme bevolking helpen, die lang en breed uitgesmeerd op het doek getoond wordt en die door de Bulgaar Viktor (Trifonov Trapkov) ook live vertegenwoordigd is. Daarom overtuigen ze hen om de buxusstruiken, die er weelderig groeien, uit hun tuinen en plantsoenen te verwijderen en naar België te exporteren. Daar kunnen ze verkocht worden voor veel geld, want buxusstruiken in België zijn begeerd maar ook duur. En de winst, die gaat natuurlijk integraal naar Bulgarije.

In Buxus! wordt de poëtica van de verkoop en zijn mechanismen aan alle mogelijke kanten afgetast. Noden bestaan niet, maar worden gecreëerd, doelen en middelen kunnen zonder verpinken onderling ingewisseld worden. En wat gekocht of verkocht wordt, doet er tenslotte allemaal weinig toe; wanneer je de zaal verlaat, kun je niet alleen buxusstruiken kopen maar ook, pakweg een Bulgaarse 'ecogeit', een flesje rozenwater of een cd van Viktor. Hoewel dat alles natuurlijk niet opweegt tegen de kwalitatief hoogstaande buxus die nu al een dag of twee mijn voortuin siert.

Buxus, een voorstelling van Bad van Marie, speelt nog tot 27 juli in het kader van de Zomer van Antwerpen, maar is helemaal uitverkocht. Meer info op www.zva.be.

Twee gladde vertegenwoordigers willen arme bevolking helpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234