Luchtvaart
Een bubbel van vijf, maar een vlucht met 200 personen mag nog altijd: hoe groot is het risico op een vliegtuig?
Onze bubbel is teruggeschroefd naar vijf vaste contacten per gezin en samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden. Zijn de vliegtuigreizen dan nog verdedigbaar?
Hard bewijs van coronabesmettingen aan boord van een vliegtuig is er niet. De ventilatiesystemen in de cabine drukken de uitgeademde druppeltjes omlaag, waardoor ze zich niet makkelijk verspreiden. De lucht wordt in een vliegtuig elke drie minuten ververst. Wetenschappers en luchtvaartexperts achten de kans op ‘superspreading’ in de lucht klein. Het beperkte aantal besmettingen onder passagiers tijdens de uitbraak van het SARS-virus, ook een coronavirus, in 2003 ondersteunt die stelling.
Maar gerust zijn de experts er niet in. Marc Van Ranst noemde vliegen “een te groot risico”. “Je kunt een vlucht van verschillende uren niet vergelijken met een metrorit van een kwartier”, zei viroloog Erica Vlieghe in Knack. “Het gaat om een lange periode, met veel mensen en daarrond hangt ook nog een erg contactrijk gebeuren.”
‘HEPA’-filters
“Een vliegtuig geeft misschien de indruk onveilig te zijn. Maar dat klopt niet. In de cabine ben je perfect veilig voor het virus”, zegt Piet Demeyere van luchtvaartmaatschappij TUI. “Mondmaskerverplichting, handschoenen voor het cabinepersoneel, het herhaaldelijk ontsmetten van de hele cabine, toezicht op het naleven van de hygiëne- en afstandsregels... We nemen alle veiligheidsvoorschriften in acht. Wanneer passagiers iets willen eten of drinken – we komen één keer rond met dranken of snacks – mag het mondmasker inderdaad kort afgezet worden terwijl de passagiers op hun plaats blijven.”
Brussels Airlines neemt nagenoeg dezelfde maatregelen. “Op een vliegtuig komen veel mensen samen in een gesloten ruimte, net zoals op een bus of trein, met één verschil, en dat is de kwaliteit van de lucht aan boord van een vliegtuig”, benadrukt woordvoerder Maaike Andries. “Dankzij HEPA-filters wordt de lucht in de cabine elke drie minuten 100 procent ververst en dit met een neerwaartse luchtstroom, waardoor 99,9 procent van de partikels uit de lucht worden weggefilterd, wat de kans op besmetting minimaliseert.”
Miljarden euro’s
Volgens luchtvaartexpert Luk De Wilde is het laten doorgaan van passagiersvluchten perfect te verantwoorden, zelfs nu de coronacijfers weer stijgen. “Er is geen wetenschappelijk bewijs van coronabesmettingen aan boord”, zegt hij. “Vergeet niet: de luchtvaartsector brengt ons land elk jaar miljarden euro’s op. Brussels Airport is, na de Antwerpse haven, de tweede belangrijkste economische motor van het land.”
Volgens De Wilde is er maar één manier om het vliegen helemaal veilig te laten verlopen – en zo het consumentenvertrouwen terug te winnen: testen, tot er een vaccin is. Brussels Airport bevestigt dat hierover met de FOD Volksgezondheid “gesprekken lopen”.