Vrijdag 27/01/2023

Een Britse queen

"Jesus loves you", staat op de muur geschreven. Met daaronder: "Yes, but everybody else thinks you're a cunt."

Dit kan alleen Londen zijn. Grof in de mond, maar dikwijls to the point en altijd grappig. "Quiet desperation is the English way", zong Pink Floyd al in de vorige eeuw, maar dezer dagen is de stille wanhoop vervangen door ongebreidelde koopzucht, die de straten van het centrum van deze prachtige stad doen lijken op Wijnegem Shopping Center op zijn drukst, maar dan met mooiere kerstverlichting. Gelukkig is de stad van burgemeester Sadiq Khan groot genoeg om daaraan te ontsnappen, in wonderlijke wijken als Shoreditch en Hoxton, of in de waanzinnige parken die van Londen een van de groenste steden op aarde maken.

We lopen van het ene gratis museum vol schone kunsten naar het andere, in een stad waar twaalf miljoen mensen wonen en er slechts één burgemeester is. Ik heb het hier te zeer naar mijn zin om nu een snerpende vergelijking te maken met hoe België - nog geen twaalf miljoen inwoners - bestuurd wordt. Maar toch.

Blauwer dan het blauw op een Redbull-blikje: zo is de lucht. Het is beenkoud maar helder.

De hele week staan er dode mensen op de voorpagina's van de Britse kranten.

Queen Elizabeth, 90 maar nog zo kwiek als een kievit, moest afzeggen voor de mis op kerstdag, wegens een hardnekkige hoestje. Omdat op die leeftijd elke kuch fataal kan zijn, maken de Londenaars zich zorgen over hun koningin. Om dan langs de neus weg ook "We were concerned about the health of a British Queen, just the wrong one" de wereld in te sturen na het voortijdige heengaan van George Michael.

Iedereen in shock, behalve de bookmakers en de boekhouders van de erven van Michael, die voorspellen dat George de charts zal domineren vanaf volgende week.

Misschien is het enige positieve aan de dood van een idool: je hoort opnieuw overal de muziek die je midscheeps trof op het moment dat je fan werd. Meestal rond je zeventiende.

Of je leest opnieuw de boeken van de aflijvige, die stof stonden te vergaren op het nachtkastje.

Nauwelijks hersteld van de schok van George overkomt de wereld - en Carrie Fisher - twee dagen later de dood van Carrie Fisher, prinses Leia van Star Wars, die de natte dromen van velen bevolkte toen ze rank en slank was en twee dotjes had inheur haar. De dag daarna sterft haar moeder, Debbie Reynolds. "She wanted to be with Carrie", zegt haar zoon Todd. Het had plots allemaal geen zin meer. Doodsoorzaak: een gebroken moederhart.

De Sadiq Khan van Antwerpen meldde laatstleden dat de misdaadcijfers van zijn stad spectaculair gezakt waren, waarvoor hulde. Spoedig zal het echter gedaan zijn met lachen, want De Persgroep heeft grond gekocht in de koekenstad. Vanaf 2019 zal het Scheldewater uit pure cocaïne bestaan. De onderhandelingen hebben lang aangesleept. Zoals iedereen weet, zaten we in Kobbegem omdat we daar geen belasting op het huisvuil moesten betalen. Maar voor niets gaat in deze tijden zelfs de zon niet meer op en de kosten liepen de spuigaten uit. Ook al omdat de Humo erbij was gekomen.

Het werd: Kobbegem of Knokke. Geen gemeentebelasting. Maar dat vond zelfs Christian Van Thillo erover. Antwerpen dus. Het heeft enige overtuigingskracht gekost om dat verkocht te krijgen aan de redactie.

Uiteindelijk viel alles in de plooi toen Christian de helihaven toezegde aan Joël De Ceulaer. Die van The Jane doen het bedrijfsrestaurant, Élodie Ouédraogo komt wekelijks pilates geven en de cultuurredactie van De Morgen krijgt een eigen weedplantage op het dak. Die van de Humo gaan op het Falconplein zitten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234