Maandag 28/11/2022

Een boodschap in je keel

theater l Belusa speelt Death and the Maiden HH

Jan De Smet

Het is het derde jaar dat Belusa, een Belgisch-Amerikaanse joint venture, in Gent een modern stuk in het Engels opvoert. Nu staat Death and the Maiden van Ariel Dorfman op de affiche.

De plot is bekend van Roman Polanski's film met Sigourney Weaver en Ben Kingsley. Gerard (Lucas Tavernier) heeft autopech en wordt thuisgebracht door de dokter Robert Miranda (Walter de Groote). Zijn echtgenote Paulina (Taunya Renson-Martin) herkent in hem een van de ondervragers die haar vijftien jaar geleden verkrachtte terwijl zijn lievelingsmuziek, Schuberts Der Tot und das Mädchen, speelde.

De plaats van actie blijft onvermeld, maar alles wijst naar het Chili onder Pinochet. Zijn regime was er een van harde repressie tegen al wie communistische sympathieën had. Vele Chilenen werden opgepakt en verdwenen. Dorfman ontsprong door een gelukkig toeval de dans. Hij vindt het sindsdien zijn plicht om als chroniqueur te voorkomen dat een collectief vergeten ontstaat. Death and the Maiden wil aantonen dat onaangename waarheden verdringen een perfide manier van leedverwerking is. Daarom is de waarheidscommissie waarin Gerard zetelt een centraal gegeven. Door haar vroegere beul te gijzelen en tot bekentenissen te dwingen neemt Paulina het recht in eigen handen en compromitteert ze haar man.

Death and the Maiden stelt relevante vragen over hoe een maatschappij met retributie moet omgaan. Anderzijds blijkt eens te meer dat ideeënrijk theater zelden boeiende voorstellingen aflevert. De plot is zwak en de aanloop lang. Het publiek krijgt de boodschap in de strot geramd. Het spel van de acteurs loopt wat verloren in de tekstpartituur. Er gaat weinig dreiging uit van Death and the maiden, terwijl het net sfeer is waar dit statische stuk zijn kracht uit zou moeten putten. Het einde, waarbij Paula's feitenrelaas overgaat in de bekentenissen van de dokter, is wel soepel verbeeld. Het is niet meer duidelijk wie slachtoffer en wie beul is. Dat geen van beiden sympathie wekt, toont echter dat dit stuk de toeschouwers niet beroerde.

WAAR EN WANNEER Nog op 17 juni, Tinnenpot, Gent, 09/225.18.60

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234