Woensdag 20/11/2019

Een bonte wereld vol Dickensiaanse personages

Alsof Charles Dickens er zich vanuit een andere wereld over heeft ontfermd. Canvas brengt vanavond John Sullivans sublieme Micawber, oftewel, de belevenissen van Mr. Wilkins Micawber, een van Dickens geliefdste personages uit de roman David Copperfield. Te bekijken elke vrijdag, vier weken lang.

Londen / Van onze medewerker

Patrick Bremmers

'Wat er ook gebeurt", roept Mrs. Micawber geregeld in Charles Dickens' roman David Copperfield. "Ik laat Mr. Micawber nooit in de steek." Iets dergelijks moet acteur David Jason hebben geroepen toen scenarist John Sullivan ruzie kreeg met de BBC en met zijn vrije interpretatie van David Copperfield naar de concurrent trok. Jason en Sullivan kennen elkaar van de comedyserie Only Fools and Horses, die al zo'n twintig jaar op de Britse buis loopt en waarvoor Sullivan het script schrijft en waarin Jason een van de hoofdrollen speelt.

Die kleine acteur had de tv-schrijver in gedachten voor de rol van de opportunistische loser Wilkins Micawber. Toen Sullivan met slaande deuren de BBC verliet omdat ze het niet eens waren over de vorm, volgde Jason in zijn zog. Uiteindelijk strikte de BBC acteur Bob Hoskins voor de rol van Micawber. Het resultaat was begin vorig jaar te zien op Canvas. Inmiddels hebben ze bij ITV het gewraakte script van John Sullivan tot een vierdelige televisieserie bewerkt zodat Micawber vanaf vanavond ook hier op de buis komt.

Inderdaad, de titel luidt eenvoudigweg Micawber , want Sullivan en Jason, die voor het eerst ook als producer optreedt, besloten de miniserie volledig te concentreren op het joviale en immer mislukkende personage uit David Copperfield. Laatstgenoemde komt zelfs (nog) niet voor in de vrije interpretatie van Sullivan. De televisieserie kijkt naar de periode die voorafging aan de ontmoeting met de kleine David. De serie laat zien wat voor iemand Micawber was, waar hij vandaan kwam en hoe hij aan lager wal geraakte. De scenarist creëert een bonte wereld vol Dickensiaanse personages. De meester zou in zijn nopjes zijn.

"Micawber is een hommage aan Charles Dickens", vindt John Sullivan. "Ik ben een fan van zijn werk en als kind was Micawber mijn favoriete Dickens-figuur. Ik hield van zijn optimisme en vond het prachtig dat hij zich door niets of niemand van zijn stuk liet brengen. Ook al waren zijn leefomstandigheden soms verre van aangenaam." Sullivan ging met een haarfijn kammetje aan het werk om in het oorspronkelijke boek aanwijzingen te vinden over Micawbers achtergrond. "Zijn situatie intrigeerde me", zegt de scenarist. "Hij is een man die heel wat letters heeft gegeten en hij drukt zich heel behoorlijk uit. Er zijn aanwijzingen dat zijn vrouw uit de hogere kringen kwam. Desondanks leven Emma en Wilkins in barre omstandigheden. Ik heb een researcher in de arm genomen en heb hopelijk een geloofwaardige verklaring gevonden voor hun voortdurende armoede."

De rol van Micawber is David Jason op het lijf geschreven. "Het spelen van Micawber is een goed voorbeeld van waarom ik acteur wilde worden", zegt Jason, die in België vooral bekend is als de hartverwarmende rechercheur Jack Frost uit de detectiveserie A Touch of Frost, morgenavond te bekijken op Canvas. "Ik vind het heerlijk om personages en hun karakter te ontwikkelen. Als je daar dan ook nog eens zoveel mensen mee kunt amuseren, kan het helemaal niet meer stuk. Net als zoveel andere Britten las ik David Copperfield als teenager. John (Sullivan) nam me een paar jaar geleden een keertje mee voor een lunch en legde me zijn plannen voor. Hij vond dat er nog zoveel meer te doen was met Micawber en wilde een serie schrijven zoals Dickens dat zou hebben gedaan als hij vandaag zou hebben geleefd."

Sullivan is er in geslaagd een heel scala van nieuwe Dickensiaanse personages langs te laten komen. We noemen bijvoorbeeld de toneelschrijver Gideon Babbitt, de niets en niemand ontziende geldlener Ezra Chesney en zijn ongure metgezel Ismail Kane. De scenarist is nog lang niet aan het eind van zijn Latijn. "John heeft nog heel wat nieuwe ideeën en plannen", zegt Jason geheimzinnig. "Het kan best zijn dat ik vroeger of later weer een keer in de huid van Micawber zal kruipen. Wacht maar af."

Micawber, Canvas 21.00 A Touch of Frost, zaterdag Canvas 21.05

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234