✦
Een blik op de Fashion Can
mode
vijf ontwerpers versieren een blik. wie zijn ze?
De vijf ontwerpers die deelnamen aan de fashion edition van Coke light hebben stuk voor stuk hun sporen verdiend in de mode. Sommigen onder hen zijn in het buitenland een stuk bekender dan bij ons. Veronique Branquinho en Raf Simons genieten zelfs een soort cultstatus. Drie van de vijf studeerden aan de Modeacademie van Antwerpen. Elvis Pompilio volgde plastische kunsten in Luik, Raf Simons ontdekte de mode pas later, tijdens een stage die hij als industrieel vormgever volgde bij Walter Van Beirendonck. Branquinho en Willhelm zijn oud-studenten van Van Beirendonck. Al achttien jaar doceert die aan de Hogeschool Antwerpen, vroeger de Koninklijke Academie. Agnes Goyvaerts
Elvis Pompilio
Geboren: in Luik, omstreeks 1960. Vorming: plastische kunsten (fotografie, reclametekenen, schilderen). Bekend geworden als: hoedenmaker Leven en werk: Vestigt zich in 1987 als hoedenmaker in een salon-showroom op een zesde verdieping in het centrum van Brussel. Zijn hoeden en petten, voor vrouwen, mannen en kinderen stammen uit een fantasievol, bijna kinderlijk universum. Wapenfeiten:
1990: opent zijn eerste winkel in Brussel. Ontvangt de 'Victor de la Mode' in Parijs
1997: defilé in de Mirano Continental in Brussel, met 100 mannequins, ter gelegenheid van zijn tiende verjaardag .
1998: opening van een winkel in Londen. Samenwerking met diverse ontwerpers, maakte onder meer hoofddeksels voor de show van Dirk Bikkembergs, Veronique Leroy, Chanel en Thierry Mugler, Louis Féraud.
2002: suit zijn winkels in Brussel, Londen en Antwerpen en geeft een 'afscheidsshow' in de Mirano, onder het motto: Happy End.
2003: presenteert zijn eerste kledingcollectie voor dames (voor winter 2003/2004). Maakt de mannelijke gleufhoeden bij de wintercollectie 2003-04 van Ann Demeulemeester. Het blik:
Zijn handelsmerk, namelijk zijn eigen profiel, telkens met een ander hoofddeksel en in verschillende, frisse kleuren. Het gadget:
Een kleurig pullovertje dat als muts wordt gedragen.
Raf Simons
Geboren: in Neerpelt in 1968. Vorming: industriële vormgeving. Bekend geworden: in 1995 met een eerste mannencollectie. Leven en werk: De wereld van de adolescenten en iconen uit de jaren tachtig inspireren hem. Gauw kende zijn jongens/mannencollectie zo'n groei dat hij het beklemmend vond worden en er even uitstapte. Vandaag zit hij opnieuw in de mode, maar is daarnaast actief als curator van kunstprojecten. Hij doceert aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. Wapenfeiten:
1999: mannenlijn voor het Italiaanse Ruffo Research
2001: publicatie van het boek Isolated Heroes in samenwerking met David Sims
2001: neemt deel aan Mode2001 Landed, Geland
2001: gastredacteur van
het Britse blad i-D
2002: curator voor de tentoonstelling The Fourth Sex in Firenze.
Het blik:
In zijn zomercollectie voor 2003, geïnspireerd op het werk van conceptueel kunstenaar Ashley Bickerton, gebruikte Raf Simons bewerkte, zwart geverfde Coca-Cola-blikjes als accessoire. Het liefst van al had hij die willen gebruiken, maar dat bleek niet haalbaar. Daarom greep hij terug naar zijn collectie Black Palms (1998), waarbij verwezen werd naar een ondefinieerbaar, imaginair eiland, waar mensen samenkomen die zich tot een bepaalde mystieke atmosfeer van zomer aangetrokken voelen. Het werd uiteindelijk dus een zwart Coke light-blik met daarop het rode Black Palms-logo. Het gadget:
Een groot strandlaken met het Black Palms-logo om met zijn tweeën op te liggen dromen van een idyllisch strand.Veronique Branquinho Geboren: in Vilvoorde in 1973. Vorming: mode aan de Antwerpse Academie. Leven en werk: in 1998 presenteert ze in Parijs haar eerste eigen collectie, voor vrouwen. Elegantie en discretie zijn sleutelwoorden in haar werk. Wapenfeiten:
1998: deelname aan de Biënnale della Moda in Firenze; VH1 Fashion Award voor beste nieuwkomer
1999: tentoonstelling bij de Parijse boetiek Colette met backstageportretten
2001: deelname tentoonstelling Belgian Fashion: Antwerp Style in New York
2001: Deelname aan Mode2001 Landed, Geland in de Radicals- en Emotions-tentoonstellingen
2001: creëert een regenjas voor Documenta XI
2002: deelname aan een Belgische economische missie naar Japan
2003: lancering eerste mannencollectie
Het blik:
Volledig zwart. De rode tekst 'Light my
Fire' is gedrukt met het woord 'light' in het typische Coke Light-script. Het gadget:
Een geurkaars, volledig zwart en identiek aan het blik. Binnenin heeft de kaars de kleur van Coke light, de geur is sugar spicy.
Walter Van Beirendonck
Geboren: in Brecht in 1957. Vorming: mode aan de academie van Antwerpen. Leven en werk: Presenteerde in 1987 samen met de 'Antwerp Six' zijn eerste show tijdens de British Designer Show. Met grafische elementen en positieve boodschappen schept hij een heel herkenbare en aparte modetaal. Bekend geworden met zijn fenomenale shows in Parijs, voor W.A.L.T., in samenwerking met Mustang. Wapenfeiten:
1997: kleding voor de Popmart Tour van U2
1998: boek Mutilate, een overzicht van tien jaar mode; opening van de ophefmakende winkel annex kunstgalerie Walter in Antwerpen
2000: deelname aan de tentoonstelling Exorcism/Aesthetic Terrorism in het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam
2001: curator van Mode2001 Landed-Geland (modejaar Antwerpen); deelname aan de tentoonstelling Belgian Fashion: Antwerp Style in New York; deelname aan de tentoonstelling Extreme Beauty in het Metropolitan Museum of Art
2002: deelname aan de tentoonstelling Men in Skirts in het Victoria en Albert Museum: creatie kostuums voor de productie Not Strictly Rubens voor het Ballet van Vlaanderen
2003: Walter ontwerpt de collectie 'Aesthetic Terrorists by Walter', voor mannen en vrouwen; curator van Body Scare voor Selfridges, Londen.
Het blik:
Gebaseerd op zijn huidige zomercollectie 'Respect - Rethink - React', waarin Walter maskers gebruikt. Op de lippen van het masker staat het woord 'love'. De woorden 'love, hope, peace and light' zijn in de huidige context veelzeggend. Van Beirendoncks huidige merknaam 'Aesthetic Terrorists' stuitte bij de Amerikaanse Cola-bazen op verzet. De ontwerper heeft hem niet willen verwijderen, maar verving het woord 'Terror' veelzeggend door sterretjes. Het gadget:
Een grijs topje, bedrukt met de love-maskers. Het kan op de blote huid of over een T-shirt worden gedragen.
Bernhard Willhelm
Geboren: in Ulm (Duitsland) in 1972. Vorming: mode aan de Antwerpse academie. Assisteerde ondertussen al Walter Van Beirendonck, Alexander McQueen, Vivienne Westwood en Dirk Bikkembergs. Bekend geworden: met zijn eerste collectie in 1999. Leven en werk: Wordt geroemd om zijn fantasie en zijn kleurengebruik. Kenmerkend zijn de kleren met geborduurde of ingebreide bomen, dieren, berglandschappen of spiegeleieren en taartjes. De sfeer aarzelt tussen sprookjesachtig en sjofel. Hij ontwerpt voor mannen en voor vrouwen. Zijn slogan is 'Wees lief', naar het voorbeeld van de dalai lama. Wapenfeiten:
2001: Moet Fashion Award
2002: gastcurator van het magazine B
2003: ontwerper voor het Italiaanse merk Capucci.
Het blik:
Omdat hij geregeld de opmerking krijgt dat zijn kleding niet zo sexy is, vond hij het leuk om de all-American girl op zijn blik af te beelden als een pin-up. "Skinny women with big tits, dat past goed bij Cola light", zegt hij aan de telefoon. Het gadget:
Een luchtmatras met de opdruk van de Bernhard Willhelm-babe.