Donderdag 23/03/2023

AchtergrondVaccinatiestrategie

‘Een bittere pil’: vaccinaties in cultuurcentra leiden tot onvrede

null Beeld Benny Proot
Beeld Benny Proot

Onder de 94 Vlaamse vaccinatiecentra bevinden zich ook enkele culturele centra. Dat leidt tot onvrede in de cultuursector: tot eind oktober blijven die centra immers gesloten voor culturele activiteiten. ‘We hebben nood aan perspectief.’

Ewoud Ceulemans

Het was actrice Kyoko Scholiers die de kat de bel aanbond. Toen bekend werd dat er zich onder de 94 Vlaamse vaccinatiecentra ook een aantal culturele huizen en cultuurcentra bevonden, zoals het Kursaal in Oostende, Het Bolwerk in Vilvoorde en CC De Mol in Lier, uitte ze haar onvrede in een open brief op Facebook.

Ze heeft het over “een erg bittere pil”. “In 2020 hebben artiesten en hun medewerkers alles op alles gezet om voorstellingen die door de coronamaatregelen geannuleerd werden te verplaatsen naar het seizoen erop”, schrijft ze. “In september 2021, wanneer de cultuursector er anderhalf jaar koortsachtig tandenbijten op zal hebben zitten, begint dat nieuwe seizoen eindelijk. En net dan beslist men eenzijdig hun zalen om te bouwen tot vaccinatiecentra.”

null Beeld Benny Proot
Beeld Benny Proot

De cc’s die als vaccinatiecentrum worden opgevorderd, hadden daar zelf niets over te zeggen: het zijn de lokale besturen die dat beslissen, zegt Leen Vanderschueren van cult!, de koepel van cultuurcentra. “Het gaat om 3 iets grotere cultuurhuizen en enkele kleinere gemeenschapscentra. Daarmee blijft het aandeel cultuurhuizen wel beperkt, gelukkig maar. Hopelijk kunnen de lokale besturen nu mee nadenken over alternatieve locaties, waar de programma’s van die cc’s toch kunnen doorgaan.”

Binnen de sector leeft een gevoel van uitzichtloosheid, klinkt het: er is momenteel geen perspectief op versoepelingen. Dat sommige centra tot 31 oktober als vaccinatiecentrum dienen, doet de frustratie alleen maar toenemen. “Niet alleen financieel weegt dat door”, zegt Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur, “maar ook op mentaal vlak. Terwijl de cultuursector net een belangrijke rol te vervullen heeft voor het mentale welzijn van het publiek, dat ook nood heeft aan troost en verbinding.” De Crisiscel hoopt, naar eigen zeggen, in de lente voorzichtig te kunnen hervatten. “Wij vragen aan de politiek een duidelijk signaal daarover.”

Zaterdagavond voerde Still Standing for Culture, een beweging die in juni werd opgericht, ook actie aan het Muntplein in Brussel, met een openluchtrevue voor een honderdkoppig publiek. “Er zijn mensen die het nodig hebben om naar het theater en naar de cinema te kunnen gaan”, stelde actrice Veerle Baetens tegenover de VRT. “Het gaan niet alleen over: wij willen werken. Het gaat ook over: mensen hebben dit nodig.”

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234