Woensdag 12/05/2021

Een bistro

Je gaat hier

weltevree

Wat is beter: geen uitzicht of uitzicht op een lelijke baan? Dat was wellicht de vraag die Christophe Dejonghe en Janique De Vlaminck zich stelden toen ze het huis aan de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve lieten verbouwen tot Bistro Desanto. Ze kozen voor geen uitzicht en daar geef ik hen gelijk in, want een ensemble van Vandenborres, JBC's, Carrefours en Passage Fitnesses is geen decor voor een romantisch dineetje. Dus spijkerden ze de voorgevel dicht en lieten er door een bevriende schilder, Antoine Desanto, een groot schilderij van een vrouwenprofiel op maken. Als je wat onoplettend bent, denk je dat je voorbij een modezaak komt, maar dat is het niet. Na er twee keer voorbij te zijn gereden vonden we de parkeerplaats en kwamen we achterom, langs het aangename terras, bij het restaurant aan. Het interieur is hedendaags, strak en gedempt, met verschillende volumes. Aan een verhoogde bar van mozaïeksteentjes zitten enkele heren te aperitieven. Wij nemen plaats in een deel met hoog plafond en krijgen meteen een rechthoekig schoteltje met verzorgde knabbeltjes voorgezet. Pistachenoten, olijven, rillettes. Er is ciabatta, verse boter. Omdat we voorbereid zijn op klassieke keuken beginnen we met klassieke aperitieven, rode martini (3 euro) en droge sherry (4 euro).

De bediening is vlot en efficiënt, gastheer en gastvrouw zijn gekleed in het zwart, met een lange zwarte schort voor. Op de achtergrond hoor ik Nick Cave, en tegen de tekenaar, mijn disgenoot, zeg ik: "Ik denk dat het hier in orde zal zijn, mijn antennes zijn daar op getraind."

Bij de specialiteiten van het huis werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door de karnemelkstampers naar keuze: met gepocheerd eitje en kaas, met garnaaltjes of met tongfiletjes en spinazie (20 euro). Maar de dienster vertelt dat er vandaag buiten de kaart verse kalfskop is (19,5 euro), met tomatensaus en champignons, de klassieke bereiding en tortue. Mmm, dat gebeurt niet gauw, dat wil ik niet laten passeren. Mijn gezel heeft zijn zinnen al gezet op de lamskroon met flageolets (23 euro), dus moeten we enkel nog de voorgerechten bepalen. Er is vandaag salade met sint-jacobsmosselen, maar we hebben stevige honger, dus worden het garnaalkroketten (12 euro) en gefrituurde tongreepjes met tartaarsaus (18 euro). Een rode sancerre (24 euro) moet dit gevarieerde maal aankunnen. Mag hij gekoeld zijn? Ja hoor.

Wie vaak uit eten gaat, kan op de duur aan kaartmoeheid gaan lijden. Het is een gevoel dat me zowel kan bekruipen bij een opsomming van nieuwerwetse wereldgerechten als bij een lijst van afgezaagde klassiekers. Hier echter geven voorstellen als jong Bresseduifje met witloof (22 euro), biefstuk tartaar 'bereid met liefde' (14 euro) en Ierse ribeye met witloofsalade (19) een prettig gevoel. De prijzen zijn, naar huidige normen, ook heel redelijk te noemen.

Mijn tongreepjes blijken een genereuze portie te zijn van smalle, dunne reepjes, licht opgekruld door het bakken. Ze krijgen hetzelfde garnituur als de garnaalkroketten: perfect gefrituurde peterselie -- yummie -- en een kommetje tartaarsaus. Ook de garnaalkroketten worden goedgekeurd: donkere korst, luchtige vulling.

De tekenaar, met zijn geoefende oog voor detail, merkt op dat het publiek er nogal West-Vlaams uitziet. Zo is het. Welgedaan, modieus gekleed, praatgraag. Opvallend ook hoe vol de zaal zit voor een woensdagavond, op een plek die het toch zeker niet van voorbijgangers moet hebben.

Mijn kalfskop wordt op tafel gebracht in een geëmailleerde oranje pot, genoeg om met tweeën van te eten. Ik had beter een bescheidener voorgerecht gekozen. Ik krijg er frietjes bij en een frisse, klassieke kropsla met vinaigrette. Het wordt een beetje schuiven en passen om ook de tekenaar bediend te krijgen. Zijn lamskroon bestaat uit een stuk of zeven koteletjes, met apart een bakje aardappelgratin en een met boontjes. Met honger zullen we hier niet naar buiten gaan!

Alles is bijzonder lekker, mijn compagnon helpt me nog een beetje met de kalfskop, maar toch gaat bijna de helft van de casserole terug naar de keuken. Een dessert kan er echt niet meer bij, en intussen is het ook zo warm en luidruchtig geworden dat we snakken naar wat frisse lucht.

Omdat een fietsende vriend mij attent had gemaakt op het mooie Romaanse kerkje van Sint-Eloois-Vijve, doen we bij wijze van afsluiter dan maar een korte wandeling. We moeten toegeven, het is een bijzonder kerkje. n

Vorige weken

Locanda Locatelli

8 Seymour Street, London W1H,

tel. 0044-207/935.90.88

Elke dag open.

Villa Cento Passi

Krijgslaan 181, 9000 Gent,

tel. 09/321.82.10

Elke dag open.

Pacific

Antoine Dansaertstraat 57, 1000 Brussel,

tel. 02/213.00.80

Gesloten op zondag en maandag.

Heide Statie

Heidestatieplein 4, 2920 Kalmthout, tel. 03/448.47.27

Elke dag open.

Café Constant

139, Rue Saint-Dominique, 75007 Paris, tel. 0033-1/47.53.73.34 Gesloten op zondag en maandag.

Deauville

Bloemenlaan 1 (Stationsplein Berchem) , Kluisbergen, tel. 055/20.88.17

Gesloten op dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag.

Bistro Desanto

* Gentseweg 558, Sint-Eloois-Vijve (bij Waregem)

* tel. 056/60.24.13

* www.desanto.be

* Gesloten op zondag en maandag

niet met honger naar buiten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234