Dinsdag 15/06/2021

'Een bijzonder moment' voor het imago

Een foto is altijd een momentopname, maar voor het beeld dat Elio Di Rupo (PS) verspreidde via zijn Twitteraccount, geldt dat nog net iets meer. De fotograaf van de premier registreerde een moment dat welgeteld dertig seconden duurde.

Het is op en top Elio Di Rupo. Niets is toeval, alles is strategie. En dus moet alles tot in de puntjes voorbereid worden. Ook de communicatie en het imago van de premier zelf en van zijn voltallige ministeriële ploeg. Om hem daarbij een handje te helpen, heeft de eerste minister een fotograaf in dienst die de mooiste momenten van zijn professionele leven op de gevoelige plaat moet vastleggen. De beelden worden daarna verspreid via Di Rupo's persoonlijke website en de sociale media.

Afgelopen woensdag diende zich zo'n moment aan dat Di Rupo niet kon laten liggen. De regeringsploeg bevindt zich op de vierde verdieping van de Wetstraat 16, in de zaal waar de ministerraad doorgaans plaatsvindt en het is 17u55. Alle excellenties zijn samengekomen om naar de toespraak van Koning Albert te kijken. Dat zal gebeuren op de twee televisietoestellen die in de zaal staan. Of beter: zou moeten, want ondanks verwoede pogingen blijkt het onbegonnen werk om de juiste kanalen te vinden. Wat blijkt: de televisies kunnen enkel gebruikt worden om verbinding te maken met het internet. Gewone kanalen zijn niet bereikbaar.

De spanning is voelbaar, want het is ondenkbaar dat de excellenties de toespraak van koning Albert, een historisch moment, zullen missen.

Er rest de ministers niets anders dan zich snel snel te verplaatsen naar het kleine wachtzaaltje buiten, waar de 'gewone ministers' wachten tot de premier en zijn vices klaar zijn met hun kern en zij binnen mogen. Daar staat wel een 'normale' televisie.

Zodra het toestel ingeschakeld wordt, start de speech van Albert. Geen seconde te vroeg zijn ze. De fotograaf van de premier, Bernadette Mergaerts, is gevolgd en legt de situatie onmiddellijk vast. "Wat je ziet op de foto heeft dertig seconden, maximaal een minuut geduurd", vertelt een regeringslid. Zodra de foto genomen is, neemt Di Rupo de benen. "Pas op, we hebben niet geposeerd", zegt een van de ministers. "De foto geeft alleen een heel ander beeld dan hoe het er in werkelijkheid aan toeging."

De iPad van De Crem

De televisie staat immers op een Franstalig kanaal. Wat niet naar de zin is van de Nederlandstalige ministers. De Vlamingen willen de toespraak in het Nederlands kunnen volgen.

En dus komt de redding van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn iPad. Hij zoekt en vindt snel een Nederlandstalige uitzending en alle Vlaamse excellenties scharen zich rond hem. Buigen zich zelfs over de vicepremier, want het geluid van zijn tablet is zo zwak en de televisie met de Franstalige versie is zo luid dat iedereen verplicht is om letterlijk over De Crem te gaan hangen. "Gelukkig zijn dáár geen beelden van", lacht een regeringslid.

Zodra de toespraak afgelopen is, voegen de leden van het kernkabinet zich bij premier Di Rupo die op zijn beurt een tot in de puntjes voorbereide verklaring aflegt.

Di Rupo wordt voor zijn communicatie bijgestaan door een hele cel, geleid door zijn Franstalige woordvoerder Guillaume de Walque. Hij werkt al voor Di Rupo sinds die nog partijvoorzitter was. Maar ook nu nog wordt de communicatiestrategie van de premier erg afgestemd met het partijhoofdkwartier aan de Keizerlaan. De Walque staat zo goed als permanent in contact met Jérémie Demeyer, oud-hoofdredacteur van Le Soir Magazine en huidig woordvoerder van de PS en voorzitter Paul Magnette.

Het is ook niet de eerste keer dat die communicatiecel beslist dat het wel een mooi moment is voor een fotootje. "Bernadette is er één op de drie kernvergaderingen bij", zegt een minister. Een ander herinnert zich hoe een begrotingsvergadering onderbroken werd, zodat de dames en heren politici konden poseren met petten en speeltjes in de nationale driekleur om de Rode Duivels, die 's avonds hun WK-kwalificatiematch tegen Servië speelden, een hart onder de riem te steken. Alles voor het imago.

Het is intussen woensdagavond, 20u38, en de communicatieploeg van de premier stuurt viaeen tweet bovenstaande foto de wereld in, met als commentaar "Un moment très particulier... Een zeer bijzonder moment...".

De communicatiemachine van de Zestien heeft haar werk weer gedaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234